SPADEK DLA DZIECKA

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

SPADEK DLA DZIECKA

Postautor: edyta75 » 02 gru 2005, 23:48

Moje dziecko dostało spadek po ojcu; sąd rodzinny do którego skierowałam wniosek przysłał mi wezwanie a w nim:
Sąd zobowiązuje do przedstawienia dowodu rejestaracyjnego samochodu, tytułu prawnego do lokalu mieszkalnego, będącego przedmiotem postępowania oraz wyceny w/w składników majątkowych na potrzeby podatku spadkowego oraz doprowadzenie osoby kandydata na kuratora dla małoletniego.
Moje pytanie dotyczy szczególnie ostatniej części czyli do czego potrzebny jest kurator....
edyta75

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 02 gru 2005, 23:53

Chodzi tutaj o zapewne o zastępcę procesowego dla dziecka, które nie ma zdolności do czynności prawnych. Taki kurator NIE MA NIC WSPÓLNEGO z kuratorem sądowym.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: zolza » 03 gru 2005, 2:42

Edyto,chodzi o to,że ty nie możesz reprezentować swojego dzieckaw tej sprawie przed sądem i musisz wskazać osobę zwaną przez sąd kuratorem(procesowym) aby ta osoba broniła interesu dziecka.W naszym sądzie w sprawach "o rozporządzenie majatkiem dziecka" każdorazowo zlecany jest wywiad kuratora rodzinnego pod kątem sytuacji materialno-bytowej dziecka.Chodzi o to czy matka lub rodzice nie chcą spożytkować majątku dziecka na swoje potrzeby a nie dziecka.Jeżeli dziecko jest na tyle duże,że można z nim rozmawiać zawsze to robię.Dzieki temu uratowałam majątek dwóch dziewczynek,którym ojciec chciał sprzedać działkę po matce.Nie dziw sie temu niestety nie wszyscy rodzice starają sie pomnozyć majątek dziecka niektórzy chcą to dziecko poprostu okraść
zolza
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Postautor: kesey » 03 gru 2005, 14:03

Edyto, Twoja sytuacja znajduje jednoznaczne uzasadnienie w obowiązującym prawie rodzinnym (vide art. 98 par. 2 krio.). Ustanowienie kuratora procesowego jest konieczne (art. 178 par. 1 i 2 krio.). Kuratorem może być to osoba spokrweniona z dzieckiem, jak również osoba postronna, o ile spełnia wymogi, określone art. 148 par. 1 i 2 krio. Sąd zażądał od Ciebie wskazania kandydata na kuratora w oparciu o zapis art. 149 krio. Pomiędzy kuratorem a małoletnim nie może zachodzić sprzeczność interesów, tj. osoba wskazana nie może być stroną w sprawie, w której ma reprezentować małoletniego.
Z Twojego postu domyślam się, iż postępowanie dotyczy uznania i nabycia spadku po zmarłym ojcu. Teraz pozostaje Ci tylko wybrać kandydata na kuratora, który spełniałby powyżej wskazane kryteria. W Twojej sytuacji, sąd może ale wcale nie musi posiłkować się wywiadem kuratora sądowego. Powodzenia :D .
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi