Dzień dobry

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Dzień dobry

Postautor: RóŻa » 29 maja 2008, 8:48

mam pytanie dotyczące ,,wszywki" , konkretnie chodzi o Esperal. Mój podopieczny nie jest ubezpieczony, czy należy mu się w takiej sytuacji dofinansowanie ze strony UMiG, przy którym działa Gminna Komisja Rozw. Problemów Alkoholowych. Czy tego typu leczenie wchodzi w zakres profilaktyki? Dziękuję za ewentualną pomoc.

Wątek przenoszę do właściwego działu- miałem tylko dylemat czy do rodzinnych czy do dorosłych. Ostatecznie zdecydowałem się na rodzinnych, wykonujących orzeczenia w sprawach zobowiązania do podjęcia leczenia odwykowego. Proszę o umieszczanie wątków we właściwych działach. kesey
Awatar użytkownika
RóŻa

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Kate » 29 maja 2008, 13:33

Witaj Róża,
nie wiem jak to jest z ubezpieczeniem (domyslam się, że chodzi o zdrowotne), ale zabieg wykonuje chirurg więc chyba wymagaja jakiegoś ubezpieczenia. Co do GKRPA, to najlepiej jak Twój podopieczny uda się do nich na posiedzenie i przedstawi swoją obecną sytuację materialną. U mnie komisja często refunduje koszty zabiegu, ale musi mieć podstawy do takiej decyzji. Możecie wybrać się razem na posiedzenie, często rozmowa z kuratorem przybliży członkom komisji jego aktualną sytuację. U mnie komisja praktykuje też kontakt z kuratorem w celu "monitorowania" abstynencji osoby, której zabieg sfinansowała.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kate

Postautor: Adam » 29 maja 2008, 16:00

Jest możliwość refundacji takiego zabiegu przez ośrodki pomocy społecznej. Spotkałem się kilkukrotnie, że zabiegi tego rodzaju refundowano z pomocy społecznej, jeżeli nie w całości, to przynajmniej częściowo.
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi