wywiady zlecone z 214kpk

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

wywiady zlecone z 214kpk

Postautor: eska » 18 maja 2005, 19:45

Mam przeprowadzić wywiad z art.214kpk ale.... u osobistego podopiecznego. Mam obiekcje czy wystawić rachunek sądowi zlecającemu. :? Co robicie w przypadku kiedy zarządzenie przeprowadzenia wywiadu wskazuje na art. 214kpk, ale ewidentnie z sygnatury i nie tylko wynika, że wywiad ma być z 14kkw ? Pozdrawiam
eska

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 18 maja 2005, 20:21

W przeszłości parokrotnie już miałem takie przypadki, gdzie pomylona była podstawia prawna zlecenia wywiadu środowiskowego i zamiast art. 14 kkw był art. 214 kpk. W takich wątpliwych sytuacjach, a szczególnie gdy sygnatury wskazują, iż jest to wywiad w postępowaniu wykonawczym, radzę zwrócić się do sądu zlecającego dany wywiad z prośbą o wyjaśnienie zaistniałych :?: wątpliowsci :?:
Co do przeprowadzania wywiadu na podst. art 214 kpk u osobistego podopiecznego, to jak najbadziej jestem za tym, aby wystawiać rachunek w takich przypadkiach. W końcu wykonujemy tutaj czynności w postępowaniu karnym, a dozór sprawujemy w postępowaniu wykonawczym.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: eska » 18 maja 2005, 20:49

Ja niestety nagminnie spotykam się ze złą podstawą prawną ale szkoda mi czasu na prostowanie i oczywiście piszę wywiad na podstawie własnej interpretacji mylnego zarządzenia. Dzięki za szybka odpowiedź Bartłomieju.
eska

Postautor: Krokus » 03 gru 2005, 0:58

Hej,
Uważam, że jeżeli organ zlecający wywiad wskazuje jako podstawę art.214 kpk to ryczałt nalezy się osobie przeprowadzajaćej wywiad w każdym przypadku. Zauważcie, że w przypadku np. sprawy o ułaskawienie sygnatura sprawy ("Ko") mogłaby świadczyć, że jest to postępowanie wykonawcze, a przeciec jest to nowe postępowanie wszczynane przed Sądem...
Krokus

Postautor: dzidka » 03 gru 2005, 11:31

Hmm.. no z ta nieomylnością sądu to różnie bywa....
U nas nagminnie zlecane są wywiady z sekcji wykonawczej odnośnie odroczenia wykonania kary pozbawienia wolności, z 14 rzecz jasna. Ale spotkałam się z tym, że w innym sądzie taki wywiad traktowany jest jako typowa 214... Widzę, co sąd to inny "zwyczaj", czy może bardziej "rozbieżna interpretacja". Jak jest u Was?

Pozdrawiam - dzidzia :)
dzidka

Postautor: Zet » 03 gru 2005, 12:18

U nas wygląda to tak:
Wywiady z art 214 par.1 kpk zlecane są w stosunku do osób, co do których w sprawie w której wywiad jest zlecany ,nie zapadł jeszcze prawomocny wyrok. Ryczałt przysługuje niezależnie od tego , czy wobec tej osoby toczy się postępowanie wykonawcze w innej sprawie.
Wszystkie inne wywiady zlecane są na podstawie art 14 kkw ponieważ dotyczą postępowania po wydaniu prawomocnego wyroku - czyli wykonawczego - niezależnie od tego , w jakim przedmiocie toczy się owo postępowanie.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: andy » 03 gru 2005, 15:08

zawsze wystawiam rachunek jeśli tylko jest taka podstawa.
andy

Postautor: andy » 03 gru 2005, 15:28

tzn. jeśli w zleceniu napisano art. 214 kpk
andy

Postautor: koris » 04 gru 2005, 22:54

mam pytanie: czy i jak płacicie społecznemu za wywiad z art. 14 kkw, kto zleca społecznemu taki wywiad i jak czesto korzystacie z takiej pomocy (u mnie nie ma ograniczeń co do ilości zlecanych społecznemu przez zawodowego, płacone jest na liście ryczałtów za dozory - bardzo mi sie to niepodoba, boje sie, że to jest niewłasciwa praktyka.
koris

Postautor: dzidka » 06 gru 2005, 22:00

U nas Koris podobnie - zawodowy zleca społecznemu, wywiad taki płatny jest stawką 4%, zaś w miesięcznej liście ryczałtów ewidencjonujemy takie wywiady. Staramy się jednak nie przesadzać z ilością zlecanych 14-tek społecznym - osobiście zlecam wtedy, kiedy wywiad dotyczy podopiecznego danego kuratora społecznego i kiedy sama nie mogę (z różnych przyczyn - najczęściej z braku czasu). Jednak jest to rzadziej niż raz w miesiącu.
dzidka

Postautor: kuratorc » 26 gru 2005, 20:41

No cześć- właśnie się zalogowałem, odnośnie wywiadów zarządzonych mam pytanie jak to się robi u Was w przypadku:
" Sąd prawomocnym wyrokiem umorzył postępowanie karne, nakładając obowiązki, po czym Sekcja Wykonawcza zwraca się do mnie o przeprowadzenie wywiadu w trybie art 14 kkw. Zastanawia mnie czy aby rzeczywiście jest to odpowiednia podstawa prawna. Wydaje mi się, że zasadnym w takim przypadku jest art 214 kpk, ponieważ osoba de facto nadal jest " oskarżonym" a nie "skazanym"
no to hej
kuratorc

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: BartK » 27 gru 2005, 20:39

kuratorc pisze: Zastanawia mnie czy aby rzeczywiście jest to odpowiednia podstawa prawna. Wydaje mi się, że zasadnym w takim przypadku jest art 214 kpk, ponieważ osoba de facto nadal jest " oskarżonym" a nie "skazanym"
no to hej

Niech ktoś mnie uszczypnie :roll: Czy autor tego postu jest kuratorem zawodowym ? Mam nadzieję, że to kuratos społeczny, który otrzymał zlecenie od zawodowego :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: kuratorc » 27 gru 2005, 21:48

o Bartłomieju, na szczypanie ( i inne pieszczoty ) to sobie musisz najpierw zasłużyć. A więc na początek ustosunkuj się do tego o co pytam zamiast popisywać się cynizmem.
kuratorc

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: BartK » 27 gru 2005, 22:03

Oki kuratorc, przede wszystkim zakładam, iż chodziło Tobie o warunkowe umorzenie postępowania karnego, a nie o umorzenie postępowania karnego jak wskazałeś Sąd warunkowo umarzając postępowanie karne może nałożyć na skazanego pewne obowiązki, następnie sprawa taka trafia do sekcji wykonawczej, oczywiscie jeżeli nie orzeczono dozoru kuratora. Sekcja wykonawcza może z kolei zlecić kuratorowi przeprowadzenie wywiadu w takiej sprawie na podst. art. 14 kkw. Osoba, wzgledem której orzeczono warunkowe umorzenie postępowania karnego nie jest ani skazanym, ani już oskarżonym, jest po prostu poddana próbie. Oczywiście wina sprawcy w takim przypadku jest przesądzona. Nie wiem czy o wszystkim pamietałem napisac, ale jakby co to pytaj kuratorc
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Zet » 27 gru 2005, 22:36

Panowie..... ,a to dopiero...! panie będą zazdrosne :oops:

kuratorc- Bartłomiej poza tym co już był łaskaw dopisać , chciał ci też pewnie pogratulować dociekliwości.Formę przyjął jaką przyjął, bo taki już jego urok(niektórzy już o tym coś wiedzą) :wink: ,lubi robić zawieruchę.

Można jedynie dodać ,że na podst. art 214kpk sąd mógłby zwrócić się o wywiad, gdyby warunkowo umorzone postępowanie zostało podjęte.

oficjalne powitanko obu panów :D
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych