Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
autor: RAFAD » 19 cze 2008, 22:14
Witam!
Jestem absolwentem Wydziału prawa i administracji U¦ na kierunku administracja - oczywiście wskażę na początku na zakres studiów który obejmuje poszczególne gałęzie prawa :prawo karne i postępowanie karne, pr. wykroczeń, pr. cywilne, pr. konstytucyjne, prawo i postępowanie administracyjne, prawo pracy, prawo europejskie, pr. konstytucyjne państw obcych, oprócz tego elementy psychologii, el, socjologii, nauka patologii społecznej i inne przedmioty (jest to autorski program U¦). Seminarium z prawa karnego, praca magisterska bardzo-dobra empiryczna - jak to stwierdził mój promotor prof. zw dr hab. Leon Chełmicki-Tyszkiewicz - "przestępczość i wykroczenia na terenie właściwości Sądu Rejonowego..." (seminarium i temat pracy wybrany z myślą o staraniu się o przyjęcie na aplikację kuratorską), niestety rozczarowałem się nie dopuszczono mnie do egzaminu - brak wymaganego wykształcenia. Regulacja ustawowa wyraźnie stanowi, że kandydat ma mieć ukończone m.in. studia z zakresu nauk prawnych lub podyplomowe z zakresu nauk prawnych.... Czy Państwa zdaniem studia z takim zakresem przedmiotowym nie są z zakresu nauk prawnych "łopatologii raczej się nie uczyłem", a studia podyplomowe z zakresu nauk prawnych to jakie???? przecież podyplomowego "czystego" prawa nie ma ...
proszę o Państwa uwagi
pozdrawiam
-
RAFAD
-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: jurek » 19 cze 2008, 23:58
Kierunek prawo – administracyjne wchodzi z cała pewnością w skład nauk prawnych i zgodnie z ustawą o kuratorach sądowych w tym punkcie spełnisz formalne wymogi. Jak się nie mylę interpretację taką przedstawiło kiedyś Ministerstwo Sprawiedliwości. Oczywiście mówię tu o prawie administracyjnym magisterskim bo jak sam słusznie zauważyłeś nie ma studiów podyplomowych na wydziale prawa i jak dotychczas nie słyszałem o studiach podyplomowych z zakresu prawa administracyjnego.
Multi multa sciunt, nemo omnia
-

jurek
- k.zawodowy

-
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
autor: Bosman » 20 cze 2008, 18:18
A moim zdaniem,
Studia na kierunku administracja nie mieszczą się w zakresie nauk prawnych. Faktycznie autorzy Ustawy o kuratorach użyli nieprecyzyjnego sformułowania "studia z zakresu nauk prawnych", jednak ja osobiście odczytuję je jako "studia prawnicze" (bo nijak żadnen inny kierunek studiów nie pasuje mi do tej kategorii). Ta niejednoznaczność domaga się doprecyzowania. O merytorycznych komentarzach czy interpretacjach dot. tego sformułowania nie słyszałem.
SK
-
Bosman
- k.zawodowy

-
autor: jurek » 21 cze 2008, 1:15
Zasięgnąłem informacji u powiedzmy źródła i interpretacja MS dotyczyła prawa kanonicznego a nie jak wcześniej napisałem prawa administracyjnego. Zdaniem Ministerstwa studia z zakresu prawa kanonicznego wchodzą w zakres nauk prawnych. Jeżeli więc prawo administracyjne nie wchodzi w zakres nauk prawnych to ja wyprowadzam się i zamykam drzwi na cztery spusty.
-

jurek
- k.zawodowy

-
autor: kasiax » 21 cze 2008, 10:17
kilka lat temu niektóre uczelnie dawały możliwość absolwentom 5 letnich studiów administracji na zdobycie tytułu magistra prawa. Można było się zapisać na 2 letnie studia uzupełniające. Taką możliwość stwarzał np UMCS w Lublinie. czy to jeszcze funkcjonuje trzeba by było popytać na rożnych uczelniach.
-
kasiax
-
autor: Bosman » 21 cze 2008, 10:44
jurek pisze:Zasięgnąłem informacji u powiedzmy źródła i interpretacja MS dotyczyła prawa kanonicznego a nie jak wcześniej napisałem prawa administracyjnego. Zdaniem Ministerstwa studia z zakresu prawa kanonicznego wchodzą w zakres nauk prawnych. Jeżeli więc prawo administracyjne nie wchodzi w zakres nauk prawnych to ja wyprowadzam się i zamykam drzwi na cztery spusty.
Jurek,
Z mojej "laickiej" perspektywy, rzeczywiście kierunek: administracja sytuuje się bliżej "zakresu nauk prawnych" niż kierunek: prawo kanoniczne - choć jednocześnie wydaje mi się, że interpretacja zagadnienia, którego ten wątek dotyczy, przedstawiona przez MS, o której wspominasz, jest efektem raczej kurtuazyjnego ukłonu w kierunku instytucji/uczelni kościelnych - a nie zgodności "zakresów".
SK
-
Bosman
- k.zawodowy

-
autor: jurek » 21 cze 2008, 11:15
hmm

pewnie jest sporo racji w tym co pisze Bosman

-

jurek
- k.zawodowy

-
autor: gaga » 22 cze 2008, 9:34
jestem po administracji i dostałem sie na aplikacje i kuratorem zostałem więc dylematu nie mam, teraz robie prawo i doprawdy to są 2 totalniee zbieżne kierunki z ta zmianą ze na prawie jest szerzej o pewnych rzeczach -cywil,karne i procedury. wg mnie różnica jest niewielka więc adm. w zakres nauk prawnych wchodzi
-
gaga
-
autor: BartK » 22 cze 2008, 10:42
gaga pisze:jestem po administracji i dostałem sie na aplikacje i kuratorem zostałem
Można wiedzieć, w którym okręgu?
-

BartK
- VIP

-
- Podziękował : 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
autor: Latarnia » 25 cze 2008, 15:12
A taki przypadek:
- lic. z resocjalizacji
- mgr z politologii
- podyplomowe z prawa pracy i prawa socjalnego
myślicie, że spełnione są wymogi ustawowe?
-
Latarnia
-
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...