ADWOKAT Z URZęDU

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

ADWOKAT Z URZęDU

Postautor: ewks » 10 lip 2008, 12:19

Witam wszystkich. Chciałabym zapytać, czy przy sprawie rozwodowej jedna ze stron może wziąć adwokata z urzędu? Co powinna zrobić, żeby takiego adwokata jej przyznano? Czy musi to zrobić przed pierwszą sprawą czy może go wziąć w dowolnym czasie (jest to pozew z orzekaniem o winie więc najprawdopodobniej będzie to kilka spraw).
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
ewks

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 10 lip 2008, 16:09

każdy moze prosić sad o udzielenie mu pomocy prawnej.sad ropztrujac taki wniosek bada sytuację materialna wnioskodawcy(załacznik stanowi oświadczenie o stanie majatkowym)
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: kesey » 10 lip 2008, 20:31

Witam.

Z wnioskiem o ustanowienie adwokata z urzędu może wystąpić strona, która została zwolniona z kosztów sądowych. Stąd najlepiej w takiej sytuacji wystąpić z dwoma wnioskami- o zwolnienie z kosztów sądowych (druk oświadczenia do wniosku o zwolnienie od kosztów sądowych jest niezbędnym załącznikiem- kliknij na link) i ustanowienie adwokata z urzędu.

Zwolnienie od kosztów sądowych następuje w sytuacji, gdy strona starająca się wykaże, iż nie jest w stanie ponieść kosztów postępowania sądowego bez uszczerbku dla zaspokojenia elementarnych potrzeb życiowych (swych bądź rodziny).
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: ewks » 19 lip 2008, 22:09

Witam.
Mam jeszcze kilka szczegółowych pytań.
¯ona złożyła juz pozew w sądzie, jednak obie strony nie zostały jeszcze powiadomione o terminie pierwszej rozprawy.
Jeżeli w pozwie została umieszczona adnotacja dotycząca zwolnienia z kosztów sądowych i dołączono zaświadczenie o zarobkach to czy należy ponownie złożyć odrębny wniosek o zwolnienie z tych kosztów czy wystarczy adnotacja w pozwie?
Jeżeli taki odrębny wniosek jest mimo wszystko wymagany to czy osoba może go dostarczyć do sądu w trakcie trwania sprawy rozwodowej, czy powinna to zrobić raczej przed pierwszą rozprawą? To samo z wnioskiem o adwokata z urzędu, powinno się ten wniosek złożyć przed pierwszą rozprawą, czy można to zrobić w każdej chwili w trakcie trwania sprawy?
Z tego co wiem jest to pozew z orzekaniem o winie. ¯ona chce sie zorientować po pierwszej sprawie czy adwokat będzie potrzebny czy wystarczą jej dowody, jakie dostarczyła do Sądu. Mam nadzieję, że nie jest to napisane w bardzo zawiły sposób. Dziękuję za podpowiedzi.
ewks

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 25 lip 2008, 0:55

Wystąpienie z wnioskiem jest możliwe na każdym etapie trwania postępowania.
Wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych można uwzględnić jako jeden z punktów pozwu.
Konieczne są nie tylko zaświadczenia o dochodach, ale przede wszystkim wypełniony druk oświadczenia do wniosku o zwolnienie od kosztów sądowych, o którym pisałem już uprzednio i link do którego wkleiłem w treści postu (jest wyróżniony innym kolorem czcionki- brązowym).
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi