czy kwalifikuje sie do odwieszenia wyroku?

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

czy kwalifikuje sie do odwieszenia wyroku?

Postautor: icecube » 13 wrz 2008, 18:33

zanowni Panstwo

Przepraszam za brak polskiej czcionki, ale mimo to chce prosic Panstwa o pomoc, wiec licze na wyrozumialosc...

Popelnnilem blad w zyciu, co skutkowalo pojsciem do wiezienia. Zostalem wypuszczony wczesniej ze wzgledu na caloksztalt. Po opuszczeniu zakladu karnego wyprowadzilem sie z kraju i dodam, ze mieszkam poza Unia Europejska. Tu niestety z wlasnej glupoty i blednie poinformowany wsiadlem za kierownice majac zbyt wiele promili alkoholu. Zostalem ukarany za to mandatem i polroczna utrata prawa jazdy.
Moje pytanie brzmi- czy jesli kurator, ktorego mam w Polsce, lub Sad w Polsce dowie sie o tym, czy odwiesi mi to, co darowal dajac wolnosc i okres proby?
Nie wiem, czy informacje te sa potrzebne, ale wszystkie przestepstwa byly popelnione pod wplywem narkotykow (jestem uzalezniony-teraz czysty) i byly to kradzieze i oszustwa.

Uprzejmie prosze o odpowiedz i byc moze o pomoc, co powinienem uczynic. Dodac pragne, ze od roku jestem z obywatelka tegoz tu kraju i jestem bliski bycia aniolem... jazda po pijaku byla sprzed roku, tak wiec i prawo do jazdy mam spowrotem.

Dodatkowe pytanie to czy istnieje mozliwosc, ze ktos nieprzyjaznie do mnie nastawiony w tym kraju (rodak) moze poinformowac kogos o moim wystepku. Zna moje nazwisko i z jakiego miasta w Polsce jestem...

Dziekuje
icecube

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: labla » 14 wrz 2008, 13:02

Zależy w jakim państwie mieszkasz i czy mają podpisaną umowę z Polską o wymianie takich informacji.
labla

Postautor: icecube » 14 wrz 2008, 13:06

gdzie moglbym sprawdzic z jakimi panstwami ma Polska podpisana umowe?
icecube

Postautor: labla » 14 wrz 2008, 14:56

Pogrzebać na stronach Rządowych , albo anonimowo dowiedzieć się u zródła, czyli w KRK.
labla

Postautor: icecube » 15 wrz 2008, 20:04

ostatnie pewnie pytanie...jesli przestepcom bylem w Polsce i tam mam warunkowe za kradzieze i rozboje, to czy jazda pod wplywem w innym kraju kwalifikuje sie do odwieszenia, czy nie...
Mysle, ze po odpowiedzi na to pytanie bede mial wystarczajaca wiedze.
Z gory dziekuje
icecube

Postautor: labla » 15 wrz 2008, 20:22

Zgodnie z Art. 75. § 2 Sąd w Polsce może zarządzić wykonanie kar fakultatywnie (nieobowiązkowo), pod warunkiem , że dowie się o Pana nowym przestępstwie popełnionym za granicą.
labla

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi