Dozór w ZK

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Dozór w ZK

Postautor: Torka » 18 wrz 2008, 10:40

A co z tymczasowo aresztowanymi :?:

Sprawuje się :?:
Torka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 18 wrz 2008, 13:59

Osoba tymczasowo aresztowana pozostaje do dyspozycji sądu lub prokuratury. Moim zdaniem kurator nie powinien już w takich wypadkach sprawować dozoru. Specyfika tego środka zapobiegawczego, czyli jego wymiar określony co do zasady na 3 miesiące, także przemawia za niecelowością sprawowania dozoru. Moim zdanie kurator powinien na bieżąco sprawdzać przebieg postępowania karnego i czekać do prawomocnego orzeczenia sądu.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: anca » 18 wrz 2008, 14:23

Niestety...z pisma MS DWOiO II 5300-36/07 jasno wynika,iż tymczasowe aresztowanie nie stanowi podstawy do zawieszenia postepowania w części dot. dozoru.:(
A zatem wystepujemy z wnioskiem o zgodę na widzenie do organu stosujacego srodek zapobiegawczy, po czym kontaktujemy sie ze skazanym....tak jest w przypadku naszego zespolu.Ale jak znam zycie praktyka bywa różna.
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: kgb14 » 18 wrz 2008, 14:51

Dokładnie jak mówi Bartłomiej . Zapisek do akt , gdzie jest , kiedy ewentualnie wyjdzie , kontrolowanie czy jest i tyle .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: BartK » 18 wrz 2008, 21:46

anca pisze:Niestety...z pisma MS DWOiO II 5300-36/07 jasno wynika,iż tymczasowe aresztowanie nie stanowi podstawy do zawieszenia postepowania w części dot. dozoru.:(

Wskazane pismo nie ma żadnej mocy prawnej. Zatem możemy kierować się swoim rozumem :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: paton » 21 paź 2008, 16:08

podzielam zdanie kolegi kgb14(-:
paton
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Aurelius » 14 lis 2008, 23:37

Miałem dozorowanego (warunkowo zwolniony), który został osadzony, jako t/a w ZK Pińczów. W sprawozdaniu reasumującym, które przesłałem do SO (mieliśmy takie zarządzenie, aby co 8 miesięcy słać reasumujące do penitencjarnego), zasygnalizowałem o tym. Penitencjarny zwrócił się o teczkę dozoru i przesłał ją do SR właściwego dla zk, celem kontynuowania dozoru. Obecnie teczka do mnie wróciła po ok. 6 miesiącach, bo uchylono tymczasowe. Tak więc, różnie z tym bywa.
Generalnie dla mnie równiez jest bez sensu wysyłanie w Polskę teczki dozoru wobec t/a, z przyczyn, jak podał Bartłomiej.
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Bosman » 15 lis 2008, 10:06

Aurelius pisze:Miałem dozorowanego (warunkowo zwolniony), który został osadzony, jako t/a w ZK Pińczów. W sprawozdaniu reasumującym, które przesłałem do SO (mieliśmy takie zarządzenie, aby co 8 miesięcy słać reasumujące do penitencjarnego), zasygnalizowałem o tym. Penitencjarny zwrócił się o teczkę dozoru i przesłał ją do SR właściwego dla zk, celem kontynuowania dozoru. Obecnie teczka do mnie wróciła po ok. 6 miesiącach, bo uchylono tymczasowe. Tak więc, różnie z tym bywa.
Generalnie dla mnie równiez jest bez sensu wysyłanie w Polskę teczki dozoru wobec t/a, z przyczyn, jak podał Bartłomiej.

Tymczasowo aresztowani to odrębna kategoria osadzonych, w odniesieniu do której sprawowanie dozoru w A¦/ZK jest szczególnie problematyczne (mimo treści zawartych w przywoływanym wyżej i w innych wątkach piśmie z MS).
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych