zeszyty pracy terenowej / listy obecnosci

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

zeszyty pracy terenowej / listy obecnosci

Postautor: Krokus » 04 gru 2005, 3:58

Dobry wieczór,
miałem ostatnio okazję rozmawiac z kuratorami z różnych stron kraju i dowiedziałem się, że w niektórych Sądach obowiązują zeszyty pracy terenowej i listy obecnosci. Jak jest u Was i co o tym sądzicie w odniesieniu do zapisów ustawy o zadaniowym czasie pracy kuratorów?
Krokus

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 04 gru 2005, 13:04

W Szczecinie nic takiego nie ma miejsca, jednak w przeszłości, przed moim przyjściem do pracy, kuratorzy prowadzili takie zeszyty pracy terenowej. Osobiście uważam, iż jest to niepotrzebna nikomu biurokracja. Z zeszytem, czy bez zeszytu, kurator i tak musi zrobić swoje, a kiedy to zrobi, to już jest jego prywatna sprawa. Listy obecności można od biedy wprowadzić, ale oczywiście lista obowiązywałaby kuratora tylko w dniu jego dyżuru w sądzie.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: bess » 04 gru 2005, 17:28

witam. jestem doroslym kuratorem z okr lubelskiego. nie prowadzimy dzienniczków i nie podpisujemy listy już od jakiegoś czasu. dyzurujemy dwa dni w tyg 8 30-15 00 pozdrawiam
bess

Postautor: Zet » 04 gru 2005, 18:27

U nas list obecności nie ma od wielu lat.
Natomiast zeszyty pracy terenowej owszem i to w formie rozbudowanej na maksa , a brak bieżących wpisów grozi niemal karą śmierci.
Bardzo proszę o informacje z innych sądów ,bo będę miała argumenty żeby się tego paskudztwa pozbyć!!!
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: pi » 04 gru 2005, 18:42

Witam.
Od czasu obowiązywania Ustawy nie podpisujemy listy ani nie prowadzimy dzienniczków. Tak jest w okręgu lubelskim.
pi

Postautor: kesey » 04 gru 2005, 20:22

Czy dzienniczek pracy, czy też zeszyt pracy terenowej- jakby tego nie zwać na jedno wychodzi. Czas pracy kuratora jest mierzony ilością jego zadań i są one w wystarczajacym stopniu udokumentowane składanymi sprawozdaniami z wywiadów bieżących i kartami czynności w nadzorze (to w końcu tam zawsze odzwierciedla się co, gdzie, kiedy i z kim robiliśmy). Dobrze, że chociaż jedno jest pewne- od 22 do 6 rano nie jestem kuratorem i przynajmniej tego co robię w tych godzinach nie muszę odnotowywać w żadnych kartach, dzienniczkach i zeszytach :D. Wydaje mi się, iż pomysł z zeszytami, o których wspominacie, to efekt wtórnej biurokratyzacji, która jest bolączką wielu urzędów państwowych :sad: Pozdrawiam i współczuję.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Zet » 04 gru 2005, 21:26

kesey-tak dla pewności, twoją wypowiedż mam rozumieć, że Częstochowa nie ma zeszytów (dzienniczków)pracy terenowej?

Z dotychczasowych postów wynika ,że nie mają ich okręgi:Szczecin, Lublin .

Odezwijcie się kuratorzy z innych terenów .
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: koris » 04 gru 2005, 22:40

w okręgu tarnobrzeskim nie ma żadnych zeszytów. Wywiady są wpisywane w K i W, posiedzenia wykonawcze na wokadnach, kontrole wszelkiej maści w odpowiednich aktach itd. To co robi kurator w terenie zawsze ma odzwierciedlenie w jakichs dokumentach wiec nie trzeba żadnych dodatkowych pamietnikow. Jesli zaś chodzi o listeobecności to jest tak, że prezes sądu rejonowego ustala z kierownikiem (i pośrednio z kuratorami zespołu) ile potrzebuj,a dni w tygodniu na teren a ile na dyżury w sądzie - raz w roku. Np od 2004 r kuratorzy dla dorosłych, podobnie jak i rodzinni maja dwa dni dyzur a trzy dni teren. Dawniej było odwortnie w karnym pionie, więcej dni byli w sądzie na dyżurze. Więc prezes rejonówki ustala czas pracy w sądzie w konkretnie dni dla danej osoby (i godziny pracy - u nas jest w godzinach pracy sądu ale ponoc są sądy gdzie kuratorzy mają dyżury ustalone nie tylko dniami ale i godzinami bo po prostu nie maja przy czym siedziec w sądzie). Informacja o dyżurach jest przekazywana do wydziałow, na centralę telefoniczną i gdzie jeszcze trzeba. W te dni dyżurów kurator przychodząc do Sądu podpisuje liste obecności i jest zobowiązany do odpowiednich godzin pracy. W pozostałe dni administracja wpisuje "teren". Oczywiście zdarza się, że zamieniamy sobie dni dyżurów i nikt nie rozlicza nas żę więcej dni niż ustalono, byliśmy w sądzie albo w terenie. Zdarza się też, że w czasie dyzuru musimy jechać w teren. Staramy się jednak zawsze aby faktycznie zastępować się na dyzurach i klienta załatwić jak trzeba. Mamy ze soba łączność tel. kom. i kontaktujemy się. Myslę że wszyscy godza się na takie rozwiązanie, nie uwłacza to niczyjej godności że postępuje się zgodnei z przepisami prawa pracy. Z pewnością sędziowie maja wurzzuty sumienia gdy podpisują listę raz w miesiącu z góry na dół, zreszta nie wiem jak to robia. Uczono mnie co to jest lista obecności, zrozumiałam i ciesze się, że coś takiego podpisuję. Jednocześnie czuje się wolna nawet na dyżurze, nie musze się specjalnie tłumaczyć jesli chcę wyjść z dużuru - dzieje się to na zasadzie koleżeńskiego zaufania i ustaleń z kierownikiem zespołu i prezesem sądu raz w roku.
koris

Postautor: judaska » 04 gru 2005, 23:03

jestem z okręgu płockiego w naszym sądzie nie mamy zeszytów pracy terenowej, podpisujemy listę w dni dyżurów w sądzie, w dni terenowe wpisujemy teren, ale nikt specjalnie w to nie wnika, dyżury w sądzie mamy 3 razy w tygodniu, ale jak jest potrzeba to po prostu wychodzimy na interwencję, zawsze jednak staramy się, żeby ktoś był w sądzie, jeśli chodzi o zeszyty i o listę to każda zmiana kuratora okręgowego przynosi co innego, kiedyś byliśmy w okręgu skierniewickim i było strasznie :? , teraz jest zdecydowanie lepiej
judaska
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kesey » 05 gru 2005, 0:03

Zet :!: Bez pudła :!: Wyciągnęłaś trafne wnioski. Pozdrawiam :D.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Zet » 05 gru 2005, 0:16

dzięki wesołku !
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: virus » 05 gru 2005, 18:36

A tak w ogóle z jakiego przepisu, rozporządzenia itp. wynika obowiązek prowadzenia kontrolki pracy w terenie ?? Wśród licznych kontrolek prowadzonych przez sekretariaty czy kierowników zespołów nie ma chyba żadnej dotyczącej pracy kuratora w terenie. Kurator zawodowy swoją pracę dokumentuje w teczce dozoru/nadzoru czy w sporządzonym wywiadzie i tyle. Załóżmy, że był sens (wątpliwy) prowadzenia takich kontrolek w czasach delegacji, rozliczania , diet, dojazdów itd. Obecnie prowadzenie takiej kontrolki jest całkowicie pozbawione sensu.
virus

Postautor: Zet » 05 gru 2005, 21:48

Odnośnie zeszytów pracy terenowej to właściwie nigdy nie interesowałam się skąd ten wymóg.Dla mnie był to stan zastany w momencie podjęcia pracy( i aktualny do dzisiaj).
Stąd moja prośba do kuratorów o informacje gdzie takie "ustrojstwo" jeszcze funkcjonuje,a gdzie nie.Nie mam najmniejszej ochoty na dodatkową biurokracje, i z pewnścią będę interweniowała w tej sprawie u kuratora okręgowego.
Dlatego moja prośba o sygnały z jeszcze innych okręgów jest aktualna.Za dotychczas podane informacje bardzo dziękuje.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: andy » 06 gru 2005, 1:01

Pamiętam czasy jak była podpisywana lista obecności w dni dyżurowe, pamiętam kontrolkę pracy terenowej - to wszystko znikło, z wielkimi oporami, po Uchwale i wyrażnym oznaczeniu, że praca kuratora ma charakter zadaniowy (tak samo jak prokuratorzy). Innymi słowy, poza dyżurami, mamy nienormowany czas pracy (od 6.00 do 22.00 - od poniedziałku do soboty).
andy

Postautor: dzidka » 06 gru 2005, 21:51

W okręgu radomskim jest wszystko, czego dusza zapragnie: i kontrolny zeszyt pracy terenowej, i lista obecności, do której wpisujemy dzień pracy w sądzie, jak i dzień terenowy. Jako swoistą ciekawostkę podam, że gdy nie wpiszemy w listę obecności np. przez zapomnienie pracy terenowej poprzedniego dnia, to w teren nie jedziemy, bez względu na to, czy mamy wywiad pilny, czy tez nam podopieczny szaleje (zarządzenie kierownika).
De facto czasu pracy mierzonego ilościa zadań nie ewidencjonuje się - wg kp, dlatego nie wiem, skąd taka praktyka. W naszym Zespole próbowaliśmy przeforsowac zmiany - bez efektu jednak. Kierownictwo woli nas ubezwłasnowolnić, niz dać trochę swobody, co z pewnością przyniosłoby lepszą efektywność w pracy.
Lublinowi i Szczecinowi gratulujemy i zazdrościmy.
dzidka

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych