widzeniua dziecka z ojcem a kurator?!...

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

widzeniua dziecka z ojcem a kurator?!...

Postautor: magdalena76 » 07 lis 2008, 11:25

Witam serdecznie jestem postronną osoba mam spory kłopot i chciała bym prosić o pomoc.. były mąż bardzo rzadko kontaktuje się z córką ,córka z tego powodu cierpi od lat nie umie sobie tego wytłumaczyć skutkiem czego opuściła sie w nauce a co za tym idzie dalsze kłopoty wychowawcze w tej chwili jest pod opieką pedagoga szkolnego i troszkę sie poprawiło ale pedagog zaproponował abym złożyła do sądu pismo o przyznaniu widzeń ojca z dzieckiem pod opieka kuratora co zmusi tatusia to częstych i regularnych wizyt które to pomogły by dziecku a ponieważ ,założyłam sprawę o podwyższenie alimentów było by to właściwe ... tylko ja nie wiem jak to zrobić czy to ma sens pozdrawiam i proszę o odpowiedz.

Pozwoliłem sobie sformatować tekst, żeby był bardziej czytelny. Na przyszłość proszę wyłączać caps locka. Bartłomiej
magdalena76

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 08 lis 2008, 2:54

Witaj Magdaleno.

Czy możliwym jest rozbudzenie w kimś uczuć ojcowskich i potrzeby bycia ojcem poprzez to, iż kontakt będzie się odbywał w obecności przedstawiciela instytucji?

Jeśli udzielisz sobie odpowiedzi na to pytanie, wydaje mi się, iż znajdziesz odpowiedź także na to, dotyczące sensu.
Poza tym, nie wiem czy pedagog szkolna wspomniała Ci o nieistotnym detalu- obecność kuratora przy kontakcie to każdorazowo koszt 183,71 złotych, która to płatność obciąży Ciebie, byłego męża, bądź Was obydwoje.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: kropka » 08 lis 2008, 9:02

Niestety pani pedagog wprowadziła Cię w błąd: nie możesz składać wniosku o ustalenie kontaktów ojca z córką. Może to zrobić jedynie ojciec. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: magdalena76 » 09 lis 2008, 15:43

Bardzo dziękuję za odpowiedz i pomoc.. serdecznie pozdrawiam
magdalena76

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 13 lis 2008, 18:44

No cóż,
"co kraj to obyczaj" możnaby powiedzieć jednakże nie o obyczaju chce mówic a o prawie a sciślej procedurze cywilnej.
W moim przekonaniu postepowanie w sprawie kontaktów odbywa sie w trybie nieprocesowym,w którym wszyscy uczestnicy (tu ojciec i matka) maja takie same uprawnienia do składania wniosków (tu do złozenia wniosku o ustalenie kontaktów).
Tak miałam takie sprawy i sad w nich orzekał.Tu matka wystepuje reprezentując prawo dziecka do kontaktu z drugim (nie sprawujacym bezposredniej opieki nad dzieckiem) rodzicem.
Czy to zadziała-nie wiemy.Moze tata gdy usłyszy o potrzebie dziecka zechce zaspokoic te potrzebę.
Pozdrawiam Kropkę :)
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi