art 89 kodeksu rodzinnego - błagam o pomoc!

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

art 89 kodeksu rodzinnego - bŁagam o pomoc!

Postautor: lilia » 14 lis 2008, 19:05

Jestem w ciazy. Ojciec dziecka nie jest moim meżem, zachowuje sie wobec mnie okrutnie, stresuje mnie i boje się go. Chce dać dziecku moje nazwisko. Jednak ojciec dziecka mówi że dziecko bedzie nosiło jego nazwisko i może to zrobic na podstawie art 89 kodeksu prawnego. Czy to prawda? Kto decyduje o nazwisku dziecka jesli rodzice nie sa małżeństwem? Błagam o pomoc w tej sprawie.

Temat został przeniesiony do odpowiedniego działu. Bartłomiej
lilia

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 14 lis 2008, 19:34

Dziecko bedzie nosiło jego nazwisko jak z nim pójdziesz do USC i wyrazisz zgodę na uznanie.Jak nie pójdziesz ojciec nie moze uznac w USC.I oczywiscie chodzi o art. 89 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.:)
Dbaj o siebie i zastanów sie po co Ci taki facet.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: kgb14 » 14 lis 2008, 19:39

lilia - jeśli jest prawdą to co piszesz i nie przesadzasz z tym okrucieństwem to zdecydowanie odejdź od tego człowieka .
Dasz sobie rade sam lub z pomocą rodziny ,znajomych lub jeszcze instytucji państwowych lub prywatnych .
Dużo zdrowia życzę i pamiętaj , że teraz myślisz nie tylko za siebie ale i za dziecko .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: lilia » 14 lis 2008, 19:43

---------- 18:40 14.11.2008 ----------

Czyli jak on uzna dziecko to bez mojej zgody może nadać dziecku swoje nazwisko? Myslałam ze nawet jak uzna dziecko to i tak ja decyduje nadal o nazwisku a nie on. To jesli uzna to dziecko ma jego nazwisko?

---------- 18:43 ----------

No ja z nim nie jestem, tylko kwestia taka ze on uzna dziecko , ze jest jego ojcem, ale ja chce dac dziecku swoje nazwisko. Przecież jak wpisze że ojciec nieznany to on zrobi testy dna i wyjdzie ze to jego dziecko i sąd mu nada ojcostwo.
lilia

Postautor: Kalimer » 14 lis 2008, 21:40

Matka właściwie może nadać dziecku swoje nazwisko tylko w dwóch przypadkach - kiedy ojciec jest nieznany, lub też kiedy oboje/lub ojciec wyrażacie zgodę na takie rozwiązanie.
Kalimer

Postautor: Ultima » 14 lis 2008, 22:08

Witaj,
Ojciec, dokonując uznania, może za zgodą soby, której zgoda jest wymagana do uznania ( w tym wypadku matka), złożyć oświadczenie, że dziecko nosić będzie nazwisko matki. Ew. jeśli dziecko ukończyło już 13 rok życia, potrzebna jest zgoda dziecka.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Postautor: eipiem » 14 lis 2008, 22:15

Lilia,
czytaj uważnie,prosze.
Jesli nie wyrazisz zgody na uznanie (tzn. że musisz być obecna w USC) ojciec nie moze sam uznać (tzn. nie moze nadac swego nazwiska).
Jeśli wystapi o ustalenie/uznanie ojcostwa przed sadem- to wówczas matka decyduje o nazwisku i władzy rodzicielskiej ojca.Lila skoncentruj sie na sobie i dziecku.
Zastanów sie na spokojnie co zrobisz po jego urodzeniu.Nie podejmuj pochopnych decyzji.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Kalimer » 14 lis 2008, 22:19

eipiem pisze:Jeśli wystapi o ustalenie/uznanie ojcostwa przed sadem- to wówczas matka decyduje o nazwisku i władzy rodzicielskiej ojca.

O czym Ty mówisz?
Kalimer

Postautor: Ultima » 14 lis 2008, 22:56

---------- 21:44 14.11.2008 ----------

Jeśli kobieta nie jest zamężna, pochodzenie dziecka (ojcostwo) można określić na 2 sposoby:
1. uznanie dziecka przez ojca z reguły przed kierownikiem USC (ew. przed sądem opiekuńczym, konsulem) - patrz wyżej;
2. sądowe ustalenie ojcostwa

---------- 21:50 ----------

ad 2. Z powództwem o ustalenie ojcostwa wystąpić może:
1.dziecko
2.matka dziecka
3.domniemany ojciec
4.prokurator
5.po śmierci dziecka także jego zstępni.

Jeśli ojcostwo zostanie ustalone, Sąd w wyroku, nadaje dziecku na jego wniosek, albo na wniosek jego przedstawiciela ustawowego (np. matki) nazwisko ojca. Jesli dziecko ukończyło 13 lat potrzebna jest jego zgoda.
Brak wniosku sprawi, że dziecko nie będzie nosiło nazwiska ojca.

---------- 21:56 ----------

eipiem pisze:Jeśli wystapi o ustalenie/uznanie ojcostwa przed sadem- to wówczas matka decyduje o nazwisku i władzy rodzicielskiej ojca.

Mała adnotacja: Sąd w wyroku o ustaleniu ojcostwa może przyznać ojcu władzę rodzicielską, jeśli nie będzie to sprzeczne z dobrem dziecka (jeżeli ojciec prezentuje własciwą postawę).
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Postautor: Kalimer » 14 lis 2008, 23:00

adnotacja wlasciwie powinna byc taka, że to nie matka decyduje wówczas o nazwisku i władzy r., a sąd...
Kalimer

Postautor: Ultima » 14 lis 2008, 23:09

Reasumując: Jeśli zgodzisz się na uznanie dziecka, jedyną drogą jest nakłonienie ojca, aby on wyraził zgodę na Twoje nazwisko.
Jeśli nie zgodzisz się na uznanie dziecka, ojciec dziecka będzie mógł starać się o sądowe ustalenie ojcostwa - w tym przypadku -Ty -jako ustawowy przedstawiciel dziecka decydujesz o jego nazwisku. Zaznaczam, że nie jestem prawnikiem.

Proszę o wsparcie w temacie bo to czysta teoria, czy ktoś przerabiał w praktyce??
Dziec­ko jest chodzącym cu­dem, je­dynym, wyjątko­wym i niezastąpionym. Phil Bosmans.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Postautor: eipiem » 14 lis 2008, 23:12

Ultima,
dzięki za cierpliwość w pisaniu.
Jest jak piszesz.
Tak,nie na swoich osobistych,ale słuzbowych dzieciach.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Ultima » 14 lis 2008, 23:12

Kalimer pisze:adnotacja wlasciwie powinna byc taka, że to nie matka decyduje wówczas o nazwisku i władzy r., a sąd...
:lol:

Właśnie :!: :D
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Postautor: Kalimer » 14 lis 2008, 23:19

ultima pisze:Jeśli nie zgodzisz się na uznanie dziecka, ojciec dziecka będzie mógł starać się o sądowe ustalenie ojcostwa - w tym przypadku -Ty -jako ustawowy przedstawiciel dziecka decydujesz o jego nazwisku. Zaznaczam, że nie jestem prawnikiem.

Jeśli nie zgodzisz sie na uznanie dziecka, ojciec dziecka może wytoczyć powództwo o sądowe ustalenie ojcostwa. Na wniosek przedstawiciela ustawowego sąd nadaje dziecku nazwisko ojca.
Kalimer

Postautor: kropka » 14 lis 2008, 23:24

Jasne, że ojciec ma. Przepraszam.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2008, 23:32 przez kropka, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy