art 89 kodeksu rodzinnego - błagam o pomoc!

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: eipiem » 14 lis 2008, 23:27

zapomniałeś dodać na wniosek przedstawiciela ustawowego-a jest nim do wydania orzeczenia w sprawie o ustalenie ojcostwa- matka.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: Kalimer » 14 lis 2008, 23:30

---------- 22:28 14.11.2008 ----------

Matko Boska, co Wy tu wypisujecie za herezje??
odsyłam do art. 84 par.3

Czy Wy po prawie?

---------- 22:30 ----------

na wniosek przedstawiciela ustawowego sąd nadaje NAZWISKO OJCA. art. 89 par 2
Kalimer

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 14 lis 2008, 23:32

Nie my po środku:)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2008, 23:35 przez eipiem, łącznie zmieniany 1 raz
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Ultima » 14 lis 2008, 23:36

---------- 22:33 14.11.2008 ----------

kropko, art 84 został uznany przez TK za niezgodny z Konstytucją. TK z 28.4.2003r. K18/02 DZ U nr 83, poz. 772 (w zakresie w jakim wyłącza prawo mężczyzny będącego biologicznym ojcem dziecka do dochodzenia ustalenia ojcostwa.

---------- 22:36 ----------

Zgadzam się z eipiem, pozdrawiam.
Dziec­ko jest chodzącym cu­dem, je­dynym, wyjątko­wym i niezastąpionym. Phil Bosmans.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Postautor: kropka » 14 lis 2008, 23:38

Tak, wiem o tym. Miałam pod ręką stare przepisy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: Kalimer » 14 lis 2008, 23:47

---------- 22:39 14.11.2008 ----------

i co tam wczytałeś z tego art?

---------- 22:47 ----------

Reasumując już i zbierając wszystkie rozbiegające sie toki myslenia:

Po wytoczeniu powodztwa o ustalenie ojcostwa i ewentualnie pozytywnym orzeczeniu przez sąd nie ma z góry przewidzianego obowiązku nadania dziecku nazwiska ojca, matka (w Twoim przypadku) może zawnioskowac o to do sądu, i to sąd nadaje dziecku nazwisko ojca. Matka nie decyduje o władzy rodzicielskiej.
Kalimer

Postautor: Ultima » 14 lis 2008, 23:53

Lilio, mam nadzieję, że trochę pomogliśmy. Pozdrawiam.
Dziec­ko jest chodzącym cu­dem, je­dynym, wyjątko­wym i niezastąpionym. Phil Bosmans.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Postautor: lilia » 15 lis 2008, 12:13

Dziekuję bardzo. Naprawde mi pomogliście. Czyli powiem jak ja to wszystko zrozumiałam. Jeśli ja zgodze sie na uznanie przez niego dziecka w USC to on może bez mojej zgody nadać dziecku swoje nazwisko tak? Nawet jesli nie jestesmy małżeństwem. Jeśli sie nie zgodze żeby w USC uznał dziecko to ono nosi moje nazwisko a ojciec może sądownie ustalić ojcostwo. w momencie kiedy bedzie ono ustalone przez sąd już to wtedy ojciec dziecka może złozyć pismo o nadanie dziecku jego nazwiska ale ja musze sie na to zgodzić tak? A potrzebne są wtedy badania DNA? I kto za nie płaci?
A co w wypadku jesli nie zgodze sie na badania dna? Jeśli wcale nie będe chciała żeby on był ojcem, bo wiem że też tak można. To co ja mam zrobić wówczas? i jak długo moge sie nie zgadzać na DNA i na to by on uznał dziecko? Bardzo prosze o odp gdyż ten człowiek wysyła mi nocne smsy z tym art 89 par1 i mówi ze dziecko bedzie miało jego nazwisko i że chciałby żeby to dziecko nie było jego. Cała noc nie spałam, musze wiedzieć jak to wszystko prawnie wyglada bo on mnie wykańcza a ja zaczynam mieć nerwice i to okropnie sie odbija na mnie. Prosze o pomoc.
lilia

Postautor: eipiem » 15 lis 2008, 13:58

Za badania płaci ten kto wnioskuje.Badania zarzadza sad gdy jest spór między rodzicami w kwestii ustalanego ojcostwa (ty mówisz,ze ten facet to nie ojciec,albo ty mówisz,ze on począł a on twierdzi,że nic o tym nie wie).
Co do twojego braku zgody- w procesie uczestniczy Prokurator oraz kurator procesowy ustanowiony dla reprezentacji małoletniego dziecka - zarówno Prokurator jak i kurator procesowy moga miec inne zadanie.
Zmień nr telefonu lub zgłoś zawiadomienie do organów ścigania o nekaniu Cie lub groźbach jeśli taki były kierowne pod Twoim adresem.
Dbaj o siebie i dziecko!
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Ultima » 15 lis 2008, 14:21

---------- 13:11 15.11.2008 ----------

lilia pisze:w momencie kiedy bedzie ono ustalone przez sąd już to wtedy ojciec dziecka może złozyć pismo o nadanie dziecku jego nazwiska ale ja musze sie na to zgodzić tak?

Jeśli w trakcie postępowania w sprawie o ustalenie ojcostwa nie złozysz wniosku jako przedstawiciel ustawowy dziecka o nadanie mu nazwiska ojca, bedzie nosiło Twoje nazwisko. Domniemany ojciec nie ma formalnie prawa, aby taki wniosek złożyć.
Jesli Sąd ustali juz ojcostwo, nie oznacza, że przyzna ojcu władzę rodzicielską. Jeśli ojciec dziecka nie będzie miał przyznanej władzy rodzicielskiej, nie stanie się przedstawicielem ustawowym dziecka - nie będzie mógł złozyc wniosku o zmianę nazwiska dziecka.

To jeszcze tak uzupełniająco. :)

---------- 13:21 ----------

Lilio, z tego co piszesz, facet nie jest wart Twoich nerwów. Wypocznij, przestań się stresować. Zmień nr telefonu. Sprawa za jakiś czas przycichnie, wtedy na spokojnie zastanów się nad wszystkim. Całą sytuację, powinnaś rozważyć , uwzględniając przede wszystkim dobro dziecka. Teraz powinnaś myslec przede wszystkim o nim, o sobie, nie o problemach. ¯yczę Ci dużo szczęścia. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Postautor: lilia » 15 lis 2008, 14:29

A czy art 77 kodeksu rodzinnego odnosi sie również do sądowego przyznania ojcostwa? Czy jesli on wejdzie na droge sądową i ja wtedy powiem że on jest ojcem dziecka to czy również moge się nie zgodzic przed sądem na to by on uznał dziecko? Czy sad może bez mojej zgody przyznac mu ojcostwo? Bo własnie nie wiem czy jak przed sądem powiem ze to jego dziecko to czy wtedy też potrzebna jest moja zgoda na uznanie przez niego dziecka.
lilia

Postautor: eipiem » 15 lis 2008, 15:11

Lilia przed sądem mozna ustalic ojcostwo (to sytuacja gdy jedno z rodzicow nie "garnie" sie do tego)- wtedy by to udowodnić sąd siega do dowodów np.badanie DNA.
Druga sytuacja to gdy rodzice przed sadem sa zgodni co do tego faktu i dochodzi do uznania.Przy ustaleniu ojcostwa jest spor (czyli np ty sie nie zgadzasz).Uznanie to zgoda obydwojga.
A przy okazji - moze powinnas poinformowac tatusia,ze ojcostwo to przywilej i aby z niego korzystac nalezy łozyc na utrzymanie dziecka,czasami równiez matki dziecka.
Zamiast słac SMS niech odkłada kase bo czekaja go spore wydatki;)
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: lilia » 15 lis 2008, 19:11

A mam jeszcze pytanie. Co w sytuacji gdy do USC pójdzie ze mną chłopak, który nie jest biologicznym ojcem ( i wie o tym oczywiście) i uzna dziecko jako swoje za moja zgodą? Czy biologiczny ojciec może coś w tej sytuacji zrobić aby uniewaznic uznanie?
lilia

Postautor: eipiem » 15 lis 2008, 19:56

ojciec biologiczny moze wystapić o zaprzeczenie ojcostwa (wydaje mi sie,ze poprzez Prokuratora) do sadu.Po zakończeniu tej sprawy moze wystapić o ustalenie jego ojcostwa.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Kalimer » 16 lis 2008, 19:14

ludzie czy niektórzy tutaj specjalizują się w udzielaniu głupawych porad prawnych?
Legitymacje czynna w takim przypadku maja: maz matki, matka dziecka, dziecko lub prokurator. Ale prokurator tylko w wypadku zagrozenia interesu dziecka.
Jakie zaprzecznie? Jakie "wylacznie prokurator?? Stan sprawny sprzed 20 lat??
Ludzie zadaja pytanie majac nadzieje ze maja do czynienia z kompetentynymi osobami znajacymi sie choc na tej jednej galezi prawa. A to jest wstyd.
Kalimer

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi