nieodpłatna praca na cele społeczne

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

nieodpŁatna praca na cele spoŁeczne

Postautor: Paulinka » 11 gru 2005, 10:45

Witam! Mam podopiecznego, który ma do zapłacenia sporo kosztów sądowych i grzywnę. Nie pracuje, a ma na utrzymaniu rodzinę. Nie stać go na to, by je spłacić. Czy mogę mu zasugerować by napisał podanie do gminy o zastępnik: wykonywanie nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne. Z góry dzięki za odpowiedz! :)
Paulinka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Zet » 11 gru 2005, 15:50

Skazany może zwrócić się do Sądu o zamianę grzywny (jeśli nie przekracza 100 stawek dziennych) na pracę społecznie użyteczną. Sąd określi ilość misięcy i ilośc godzin pracy w miesiącu.
Kosztów sprawy nie można zamienić na pracę jw. Skazany może zwrócić się o ich umorzenie , ale umorzenie sąd orzeka w ostateczności , gdy wyczerpie wszelkie inne możliwości ich ściągnięcia.
Sąd rozstrzygnie obie kwestie na tym samym posiedzeniu- w przedmoicie należności sądowych.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: Paulinka » 11 gru 2005, 16:38

Dziękuję bardzo za odpowiedź ;-)
Paulinka

Postautor: Magdex22 » 23 sty 2007, 17:28

moj mąz w wieku 18 lat miał wybryk z kolegami został jedyny uniewiniony i musi zapłacic grzywne która juz zapłacilismy a dzisiaj dostał z Sądu WYKONANIE NIEOPP£ATNEJ KONTROLOWANEJ PRACY PRZEZ OKRES 6 MIESIECY NA CELE SPO£ECZNE W WYMIARZE 20 H W STOSUNKU MIESIECZNYM. Prosze powiedzcie mi co to za praca mój maz ma stała prace załozył rodzine spodziewamy sie dzidziusia nie stety muysi poniesc konsekwencje młodzienczych lat . Mam pytanie czy mozna zamienic to na kare pieniezna te godziny pracy?? Prosze o odpowiedz
Magdex22

Postautor: kesey » 23 sty 2007, 21:58

Witaj Magdex :!:
Istnieje możliwość zamiany pracy społecznie użytecznej na grzywnę. Konieczne jest zwrócenie się do Sądu ze stosownym wnioskiem (uprawiony jest do tego sam skazany). W przypadku, gdy Twój mąż jest osobą posiadającą stałe zatrudnienie jest to tym bardziej uzasadnione (niewykluczone, że praca zawodowa kolidowałaby z możliwością wykonywania pracy na cele społeczne).
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Radzio » 24 sty 2007, 9:21

Chciałbym jeszcze dodać, w nawiązaniu do wypowiedzi Zet, że Sąd na wniosek skazanego może na mocy art. 49 § 1 k.k.w. rozłozyć zasądzone koszty postępowania na raty na czas nie przekraczający 1 roku i wówczas ich spłata może pociągnąć dla skazanego i jego rodziny mniejsze dolegliwości finansowe. W szczególnych wypadkach, gdy koszty sądowe są znaczne mozna je rozłożyć na raty na okres 3 lat. I powiem szczerze, że jeśli egzekucja kosztów postępowania jest skuteczna nie ma sensu przeciągania terminu ich uregulowania, bowiem po wszczęciu postepowania egzekucyjnego, jego kosztami zostanie obciążony skazany, co po prostu je powiększy.
Radzio

Postautor: jurek » 26 sty 2007, 0:10

Magdex22 zastanów się co piszesz jak mógł być uniewinniony i dostać jednocześnie grzywnę, zapłacić ją a następnie dostać zastępczą karę ograniczenia wolności w postaci nieodpłatnej kontrolowanej pracy na cele społeczne. Dla mnie jest to hit roku :!: :!: :!: . Wybacz ale uśmiałem sie po pachy :D :D :D
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: kasica » 31 sty 2007, 23:32

Widzę Magdex 22, że twój mąż nieźle ściemnia, wygląda na to, że mało orientujesz się w jego aktualnej sytuacji prawnej. Niestety mężowie często udają przed żonami niewiniątka, a raczej mało prawdopodobne, a nawet niemożliwe jest, żeby z jednej sprawy miał aż tyle zobowiązań i na dodatek jeszcze został uniewinniony. Jurek ma rację, to jest hit roku!
kasica

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi