Mam pytanie dot.zespołu Otella

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Mam pytanie dot.zespoŁu Otella

Postautor: Magda J » 20 gru 2008, 11:56

Kto może zostac opiekunem chorego jeżeli zostanie ubezwłasnowolniony i jakie obowiązki na niego spadają?
Jesli chodzi o przymusowe leczenie to jak wygląda taka rozprawa w sądzie rodzinnym i co dalej?
mw
Magda J

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: punia » 30 gru 2008, 22:03

A co ma do ubezwłasnowolnienia zespół Otella???
punia

Postautor: Magda J » 31 gru 2008, 1:27

Jak to co ma do ubezwłasnowolnienia zespół Otella? A jak inaczej można doprowadzić do tego aby chory podjął przerwane leczenie skoro on cały czas twierdzi że jest zdrowy?Na leczenie musi sie zgodzić,na pobyt w szpitalu jeśli zachodzi taka potrzeba-również .Pozostaje jeszcze złożyc wniosek o przymusowe leczenie ale do tego potrzebne jest zaswiadczenie od psychiatry nie starsze niz dwa tygodnie! A skąd je wziąć jesli chory ani mysli udac sie do lekarza?Więc to jedyna droga,wskazana zresztą przez większość instytucji do których zwracalismy sie o pomoc.pozdrawiam
mw
Magda J

Postautor: punia » 31 gru 2008, 10:42

Więc chodzi o uzależnienie od alkoholu, tak? Zespół Otella nie występuje w izolacji od choroby alkoholowej!!! Z łaciny zespół Otella to PSYCHOZA ALKOHOLOWA! Jeśli więc chodzi o uzależnienie, to trzeba tak pisać od razu, a jeśli nie, to zupełnie nie wiem, jakie instytucje kierowały Państwa na drogę sądową i proponowały opcję ubezwłasnowolnienia... Coś tu nie tak.
Poza tym należy pamiętać, że o ubezwłasnowolnieniu orzeka sąd okręgowy po zasięgnięciu opinii lekarza biegłego psychiatry (również ważnej przez okres 2 tygodni), więc wnioskując z Pani wypowiedzi, jest to pewna trudność. Poza tym ubezwłasnowalniając człowieka ktoś staje się jego opiekunem prawnym i ODPOWIADA ZA JEGO CZYNY (o tym też niestety często się zapomina, a kwestia jest chyba dosyć istotna...).
A co do leczenia przymusowego, to wystarczy złożyć wniosek do KRPA i ten Pan zostanie przez nich wezwany, a w razie nie stawienia się 2-krotnego, sprawa zostanie skierowana do sądu rodzinnego i tam już raczej Pan się pojawi :) (to z mojego doświadczenia).
Pozdrawiam.
punia

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi