czy muszę ukończyć podyplomówkę z pedagogiki

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

czy muszę ukończyć podyplomówkę z pedagogiki

Postautor: Kamila82 » 15 mar 2009, 17:24

Witam wszystkich, skończyłam studia magisterskie na UKSW, Prawo Kanoniczne o specjalności kanoniczno-cywilnej(miałam tam także prawo rodzinne) oraz Studia podyplomowe na UW z zakresu Integrcji Europeistycznej i mam pytanie, czy mogę ubiegać się o przyjęcie mnie na aplikację kuratorską, czy może powinnam ukończyć studia podyplomowe z zakresu pedagogiki, czy może wystarczy kurs pedagogiczny??? Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję, pozdrawiam
Kamila82

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 15 mar 2009, 17:41

Moim zdaniem ukończone przez Ciebie studia już spełniają wymogi formalne pozwalające ubiegać się o przyjęcie na aplikacje kuratorską. Mogą jednak w tej kwestii zaistnieć rozbieżności w poszczególnych okręgach. Jaki kurs pedagogiczny miałaś na myśli? Nie słyszałem o takich kursach.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Kamila82 » 15 mar 2009, 20:29

Kurs taki przygotowuje do pracy dydaktyczno-wychowawczej w szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych , ale chyba jest on bardziej kierowany do przyszłych nauczycieli. Mnie interesuje okręg warszawski i płocki, dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Kamila82

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 15 mar 2009, 20:50

Bartłomiej ja mam taki kurs - kierowany był właśnie po to aby móc uczyć w szkole , jeśli kierunek studiów pedagogicznych nie był typowo nauczycielski .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: BartK » 15 mar 2009, 21:27

Teraz chyba bardziej preferowane są studia podyplomowe przygotowujące do pracy w charakterze nauczyciela, a nie kursy. Kamila82 udaj się do biura kuratora okręgowego, gdzie jesteś zainteresowana aplikacją, gdzie wyjaśnisz swoje wątpliwości.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: jurek » 15 mar 2009, 21:36

Kamila82 spełniasz wymogi wynikające z ustawy prawo kanoniczne jest gałęzią „nauk prawnych”. Dodam tyle, że ustawa o kuratorach powinna ten temat doprecyzować moim zdanie jest to zbyt szeroko zakreślone. Póki co Kamilo śmiało możesz składach papiery a jeżeli Ktoś Ci powie że nie spełniasz warunków (bo i tak może być) to nie ma racji i po prostu nie daj się.

ps. rozbieżności nie może być w poszczególnych okręgach :!: :!: :!: bo nie słyszałem żeby akt prawny rangi ustawy odnosił się w naszym Kraju tylko do jakiejś jego części :idea: :shock: .
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: BartK » 16 mar 2009, 0:14

jurek pisze:ps. rozbieżności nie może być w poszczególnych okręgach :!: :!: :!: bo nie słyszałem żeby akt prawny rangi ustawy odnosił się w naszym Kraju tylko do jakiejś jego części :idea: :shock: .

Akt prawny obowiązuje oczywiście w całym kraju, jednak różnie bywa z jego interpretacją, o czym dobrze Jurku wiesz na przykładzie absolwentów administracji.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: raskolnikow » 16 mar 2009, 0:36

Kamilo gratuluję Ci ukończenia piekielnie trudnych studiów. Przy okazji... złóż CV w rożnych kancelariach, specjaliści z zakresu prawa kanonicznego są bardzo poszukiwani.
raskolnikow

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...