ZRÓBMY CO? Z TYM ART. 14KKW!!!!!!!

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

ZRÓBMY CO¦ Z TYM ART. 14KKW!!!!!!!

Postautor: Hahment » 26 mar 2009, 16:04

Wiem, że ten temat już był, ale proszę o odpisywanie wszystkich zainteresowanych do tematu odmowy wykonania wywiadu z art. 14kkw.

Szanowni koledzy i koleżanki nie dajmy się zepchnąć do roli maszyn do pisania, tak jak to było przed wejściem naszej ustawy. Dla mnie nie do przyjęcia jest fakt, że niektórzy kuratorzy zawodowi pogodzili się z tym stanowiskiem departamentu i latają do sędziów po podpisy.

Nie odmawiajmy sobie na wzajem wykonania wywiadu z art. 14 kkw, bo niby dlaczego?

Proszę o pomysły może ktoś już coś robił w tym kierunku, może są jakieś nowe pomysły, w kupie siła. Uważam, że każdy powienien się do tego ustosunkować.
Zespołom, kuratorom okręgowym, którzy odmówili wykonania takiego wywiadu wysłać odpowiednie pismo, że takie stanowisko jest nie do zaakceptowania przez nasze środowisko.

Jeżeli ktoś się poddał niech odda pięczątkę i legitymację i zmieni stanowisko na protokolant/ka.

Temat przenoszę do pionu karnego. Bartłomiej
Tak to już jest!
Hahment

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: morphine » 26 mar 2009, 17:04

Witam!!
pomysłu jakiegoś super nie mam, ale nie przeujmuję się pismem departamentu, bo do nas do zespołu takowe nie trafiło:), opieram się na kkw i tam jest jasno napisane ze kurator jest organem postępowania wykonawczego wiec zlecam wywiady
chce nadmienić, iz zlecam tylko w sprawach "O", w sprawach wzaw jak ustalę ze skazany nie mieszka pod adresem wskazanym w zlceniu od naszego sądu to zwracam wywiad do wydziału wykonawczego
pozdrawiam
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: jurek » 26 mar 2009, 17:37

A ja takie wywiady przeprowadzam i zlecam ich przeprowadzenie nie przydarzyło mi się aby kurator odmówił mi przeprowadzenie takiego wywiadu na podstawie jakiegoś tam stanowiska departamentu. Kurator jest organem postępowania sądowego i powinien opierać się na ustawach i rozporządzeniach a nie stanowisku departamentu. Już kiedyś pisałem, że jak przydarzy mi się taka odmowa to wystosuje odpowiednie pismo ponaglające a jeżeli to też nie pomoże poinformuje przełożonych takiego kuratora o naruszeniu obowiązków wynikających z ustawy i nie będzie to żadna moja złośliwość, bo kurator powinien sam myśleć nic go nie zwalnia z przestrzegania przepisów. W przypadku kolejnej odmowy pozostanie zwrócenie się do sądu z zapytaniem prawnym i powszechnie obowiązującą wykładnie. Nawet do głowy by mi nie przyszło, aby biegać po podpis do sądu.
Sprawą tą już dawno powinna zając się, KRK. Nie wiem czy się tym zajmowała czy nie, ale jeśli tak to wychodzi, że nie skutecznie, bo przepisy w tej materii są jasne i klarowne niepodlegające dyskusji. Może któryś z delegatów napisze czy coś KRK robiła w tym temacie.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: jurek » 26 mar 2009, 22:56

:evil: Bartłomiej ile nad tym myslałeś ??? :evil: dawno już tak się nie zjadowiłem :evil: Bartłomiej ile nad tym myślałeś ??? Sprawa jest rozwiązana po prostu genialnie jeszcze lepiej będzie jak Kurator wyrobi pieczątkę, że przewodniczący za niego myśli.
Zastanawiam się czy mam dalej tu zaglądać bo to jest po prostu bez sensu (wiem wiem nikt nie będzie za mną płakał).
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 26 mar 2009, 23:24

beczka śmiechu :lol: :lol:
Jurka zgodnie z obietnicą komentować nie będę a moda mi nie wypada :lol: :lol:
wiem post nic nie wnosi do tematu - można usunąć :lol: :lol:
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: BartK » 26 mar 2009, 23:32

Długo nad tym nie myślałem, otrzymałem parę takich zleceń z kraju i myślę, że w przypadkach odmowy przeprowadzenia wywiadu przez kuratorów jest to jedyne rozwiązanie problemu. Można także każdorazowo biegać po pieczątkę do przewodniczącego. Ciekawy jestem jakie alternatywne rozwiązania widzisz Jurku? Sama krytyka tutaj nie wystarczy. Przyznałeś, iż nie zdarzyła się Tobie odmowa przeprowadzenia wywiadu przez kuratora, więc pewnie nie musiałeś myśleć nad alternatywnymi rozwiązaniami.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Aurelius » 26 mar 2009, 23:53

jurek pisze:(...) Sprawą tą już dawno powinna zając się, KRK. Nie wiem czy się tym zajmowała czy nie, ale jeśli tak to wychodzi, że nie skutecznie, bo przepisy w tej materii są jasne i klarowne niepodlegające dyskusji. Może któryś z delegatów napisze czy coś KRK robiła w tym temacie.

Z początkiem marca br. miałem okazję uczestniczyć w spotkaniu z przewodniczącym Martuszewiczem, gdzie poruszono ową problematykę dot. art. 14 kkw. Pan Martuszewicz zapytany o ten problem, wyraził się, iż wg niego kuratorzy posiadają uprawnienia do "zlecania" wywiadu w trybie art. 14 kkw, jednakże już nie ustosunkował się, czy w takim razie KRK cokolwiek poczyniła, czy też czyni w kwestii ustosunkowania się do stanowiska DWOiP, jak chociażby zamówinie jakiejś ekspertyzy prawnej u znanego autorytetu naukowego. Przew. Martuszewicz przeszedł po prostu do odpowiedzi na następne zadawane pytania...

Na kanwie tego problemu, warto zwrócić uwagę na art. 11 pkt 2 naszej ustawy, który może sugerować, iż kurator sądowy jest tylko zobowiązany do przeprowadzania wywiadu środowiskowego na zarządzenie sądu lub sędziego. Zdecydowanie, przepis ten winien być doprecyzowany.

Odnośnie jeszcze DWOiP, to chciałem tylko zauważyć, iż obecnie w Wydziale Kurateli, nie ma...... ani jednego kuratora. Jest bodajże 5 sędziów i jeden prokurator. Mówi to chyba samo przez siebie.
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: jurek » 27 mar 2009, 0:29

Aureliusz taka ekspertyza nie jest celowa chociażby na koszta z nią związane gdyż:
Największe (chyba) autorytety w kwestii KKW czyli - Hołda Zbigniew i Postulski Kazimierz w komentarzu do art.14 kodeksu karnego wykonawczego (Dz.U.97.90.557), [w:] Z. Hołda, K. Postulski, Kodeks karny wykonawczy. Komentarz, LEX / Arche, 2008 piszą tak:

„Artykuł 14 stanowi podstawę prawną do zbierania informacji na żądanie organu wykonującego orzeczenie (a zatem nie tylko sądu) we wszystkich tych sytuacjach, gdy takiej podstawy nie dają przepisy szczególne, a zebranie konkretnych informacji o skazanym jest konieczne do prawidłowego wykonywania orzeczenia”.

Nie widzę również potrzeby doprecyzowywania art. 11 pkt 2 naszej ustawy z tego powodu, że zasadą jest aby nie tworzyć przepisów nadmiernie rozbudowywanych jeżeli bowiem w ustawie szczególnej (jakiejkolwiek) np. o policji będzie dodany nowy art. w którym policja uzyska prawo zlecania kuratorom przeprowadzania wywiadów to po prostu kuratora obowiązuje taki art. i tyle. Jeżeli było by inaczej to za każdym razem gdy w ustawie szczególnej „ktoś” uzyskał by prawo zlecania kuratorowi przeprowadzania wywiadów ten „ktoś” musiałby być dodawany również do art. 11 pkt 2 naszej ustawy. W procesie legislacyjnym nie robi się takich rzeczy gdyż po pewnym czasie doszłoby do takiego stanu, że art. 11 pkt. 2 w naszej ustawie liczyłby np. 20 stron.

Bartłomiej napisałem co ja zrobię gdy kurator odmówi mi przeprowadzenia wywiadu. Nie bardzo rozumiem dlaczego miałbym szukać alternatywnego rozwiązania skoro w tym przypadku nie jest to potrzebne.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kesey » 27 mar 2009, 1:27

Temat stawnowiska departamentu nie stawał dotychczas na posiedzeniu KRK, ale takowego jeszcze w roku bieżącym nie było. Będzie w kwietniu.
Stanowisko środowiska kuratorskiego w tej sprawie mogą też uwzględniać uchwały, podejmowane przez okręgowe zgromadzenia.
Departament swoim stanowiskiem potwierdził starą orwellowską zasadę, iż "wszystkie świnie są równe, ale niektóre są równiejsze".

Można byłoby sparafrazować, zastępując świnie organami, ale chyba zrobiłoby się nieco perwersyjnie.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Re: do BartŁomiej

Postautor: kraliusz » 27 mar 2009, 22:33

to ja się też odniosę, bo ja też mam na piśmie takową odmowę zresztą po jej fakcie zainspirowany zostałem do zapostowania na tymże forum pod tymże adresem:

http://kurator.webd.pl/phpBB2/viewtopic ... highlight=
Awatar użytkownika
kraliusz
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 30 razy

Postautor: Aurelius » 28 mar 2009, 18:22

---------- 17:07 28.03.2009 ----------

Hahment pisze:(...)
Nie odmawiajmy sobie na wzajem wykonania wywiadu z art. 14 kkw, bo niby dlaczego?
(...)

Jestem, jak najbardziej za i sam w innym miejscu forum o to apelowałem, lecz apelowałbym również, aby kontrolując okres próby, zlecać wywiady środowiskowe z rozwagą i korzystać z innych możliwości zbierania informacji o zachowaniu skazanego, a nie tylko w drodze wywiadu środowiskowego. Trochę (może więcej niż trochę) irytuje mnie, jak równo co 6 miesięcy do tej samej osoby, dostaję wywiad środ. (z automatu, jak podejrzewam) od kolegi/koleżanki kuratora na okoliczność realizacji obowiązku naprawienia szkody.

---------- 17:22 ----------

jurek pisze: (...)
Nie widzę również potrzeby doprecyzowywania art. 11 pkt 2 naszej ustawy z tego powodu, że zasadą jest aby nie tworzyć przepisów nadmiernie rozbudowywanych jeżeli bowiem w ustawie szczególnej (jakiejkolwiek) np. o policji będzie dodany nowy art. w którym policja uzyska prawo zlecania kuratorom przeprowadzania wywiadów to po prostu kuratora obowiązuje taki art. i tyle. Jeżeli było by inaczej to za każdym razem gdy w ustawie szczególnej „ktoś” uzyskał by prawo zlecania kuratorowi przeprowadzania wywiadów ten „ktoś” musiałby być dodawany również do art. 11 pkt 2 naszej ustawy. W procesie legislacyjnym nie robi się takich rzeczy gdyż po pewnym czasie doszłoby do takiego stanu, że art. 11 pkt. 2 w naszej ustawie liczyłby np. 20 stron.
(...)

Jurek tu nie chodzi o mnożenie podpunktów w danym przepisie, bo to jest oczywista oczywistość, jak zwykł mawiać były premier, ale po prostu dojaśnienie przepisu poprzez np dodanie określenia "innych organów post. wykonawczego". Jako prawnik wiesz doskonale, iż przepis nie powinien budzić żadnych wątpliwości już w przypadku zastosowania wykładni językowej, bo inaczej stawarza po prostu pole do popisu dla różnej interpretacji.

pozdr.
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

TAM NIE MA MO¯LIOW¦CI INNEJ INTERPRETACJI

Postautor: Hahment » 30 mar 2009, 11:06

W art. 14 kkw nie ma możliości przeprowadzenia interpretacji zgodnej z tą jaką przeprowadził departament. Uważam, że żaden szanujący się prawnik pod tym się nie podpisze, gdyż jak wynika z pisma które wcześniej przedstawiłem(w temacie dotyczącym odmowy) wynika z art. 14 kkw, że kurator posiada jak największe kompetencje do przeprowadzenia wywiadu( jest tam taki zwrot "w szczególności), nie wynika natomiast w żaden sposób, że nie może zarządzć zebrania informacji drodze wywiadu. To właśnie interpretacja departamentu jest cytuję "ad absurdum". Nadto oprócz wykładni literlnej, są jeszcze inne m. in celewościowa(w zw. z art. 2 kkw), z której bez sprzecznie wynika, że mamy pisane prawo do zarządzenia zebrania informacji w drodze wywiadu.

ABSOLUTNIE NIE ZGADZAM SIÊ Z KOLEGAMI, KOLE¯ANKAMI, A DOTYCZ¡CYM BIEGANIA PO PODPISY DO SÊDZIÓW, LUB JAKIEKOLWIEK ZARZ¡DZENIA, UPOWA¯NIENIA OD SÊDZIÓW-SZANUJMY SIÊ, NIE PO TO BY£A TA USTAWA ¯EBY¦MY TERAZ WSZYSTKO ZAPRZEPA¦CILI. "PISA£EM JU¯ WCZE¦NIEJ, JAK KTO¦ CHCE TAK ROBIÆ NIECH LEPIEJ ODDA PIÊCZ¡TKÊ, I ZMIENI STANOWISKO NA PROTOKOLANT/KA."

Nasza praca jest samodzielną, a nie odtwórczą-sami mamy podejmować decyzje zgodnie z naszymi ustawowymi kompetencjami i na litość boską nie dajmy się zepchnąć do roli "sługusów".
Na koniec pomysł Jurka, ażeby wysłać pismo do przełożonego kuratora, który odmówił, w pełni popieram i zamierzam tak czynić. Mimo tego że kurator okręgowy, przełożony tego odmawiającego wydał takie polecenie. Widać że nie ma pojęcia o pracy kuratora i nie wiem jakim cudem został kuratorem okręgowym.

Rozmawiajmy z kuratorami okręgowymi, zwołujmy zgromadzenia i podejmujmy uchwały, pokażmy że jesteśmy inteligentnymi ludźmi, a nie tępymi maszynami do wykonywania ślepo poleceń.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. :lol:
Tak to już jest!
Hahment

Postautor: BartK » 30 mar 2009, 11:07

Pragnę przeprosić kuratorów zawodowych z Sądu Rejonowego w Brzesku, gdyż odmowę przeprowadzenia wywiadu otrzymałem z Sądu Rejonowego w Brzegu. Drogą telefoniczną wyjaśniłem przyczyny zaistaniłej pomyłki. Cieszy mnie fakt, iż forum jest bacznie śledzone, o czym świadczy szybka interwencja kuratorów zawodowych z Brzeska. Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kgb14 » 30 mar 2009, 16:38

Bartlomiej - czułem , że chodzi o Brzeg :lol: ale nie chciałem wchodzić miedzy ...
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: blabick » 31 mar 2009, 8:14

Bartłomiej pisze:Cieszy mnie fakt, iż forum jest bacznie śledzone, o czym świadczy szybka interwencja kuratorów zawodowych z Brzeska. Jeszcze raz przepraszam za pomyłkę.

piętnujmy więc takie odmowy na forum. może to coś pomoże?
Awatar użytkownika
blabick
k.zawodowy
k.zawodowy

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych