Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
autor: magdaK. » 30 mar 2009, 19:07
Witam Wszystkich,
Nazywam się Magda Krawczyk, jestem studentką V roku Resocjalizacji na UJ. Piszę pracę magisterską o umowie kontraktowej jako metodzie i formie pracy kuratora sądowego, stąd moje wielka prośba wszystkich zainteresowanych kuratorów o wypełnienie następującej ankiety-
http://www.bkrawczyk.za.pl/ankieta.doc
Wypełnioną proszę odesłać na moją skrzynkę mailową
magda.krawczyk@o2.pl
Z góry strasznie dziękuje, nie ukrywając iż ratują mi Państwo życie:)
pozdrawiam, Magdalena Krawczyk
-
magdaK.
-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: kesey » 31 mar 2009, 0:33
Witam.
Niestety po zapoznaniu się z ankietą stwierdziłem, iż nie mogę jej wypełnić, gdyż w przypadku większości pytań musiałbym uskuteczniać radosną "tfu! ... rczość". Umowa z sądem jest mocno jednostronna i w niewielkim stopniu pozwala na negocjowanie warunków. W końcu to instytucja autorytarna.
Kontrakt jest raczej metodą pracowników socjalnych.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
-

kesey
- VIP

-
- Podziękował : 51 razy
- Otrzymał podziękowań: 197 razy
autor: beata_1 » 31 mar 2009, 10:40
W nawiązaniu do Pani prośby również nie jestem w stanie wypełnić ankiety, ponieważ OGROMNA ilość otwartych pytań powoduje konieczność tworzenia wirtualnych odpowiedzi. Oprócz tego wyrażam duże zdziwienie natury merytorycznej kierowane nie wobec Pani ale Pani promotora. Dziwię się, że "zatwierdził tak rozbudowaną ankietę". Nadmieniam, że według mojej oceny, przy założeniu, że zbierze Pani materiał badawczy, będzie niezmiernie trudno ją (ankietę) opisać empirycznie. Na zakończenie stwierdzenie "umowa kontraktowa" ma podobne znaczenie jak:
"fakt autentyczny"; "cofając się wstecz" przecież Kontrakt jest niczym innym jak umową zawartą pomiędzy stronami. Rzeczywiście na tzw. Kontrakcie bazują przede wszystkim pracownicy socjalni, natomiast dla kuratorów i skazanych jedynym punktem odniesienia jest wyrok skazujący i nałożone na skazanego obowiązki. Mimo wszystko życzę Pani powodzenia.
-
beata_1
-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: kgb14 » 31 mar 2009, 16:48
a ja tylko dodam , ze zaczynam mieć dość ankietowania mnie .
Do tego miałem ostatnio przyjemność mieć pod opieką studentkę resocjalizacji - w sumie ok ale --- wykłady z resocjalizacji prowadzi były policjant ( studia zaoczne ) i jedynym materiałem jaki dostarczył dla studentów był kkw , powiedział że jest niewiele opracować na temat pracy kuratorów itp Studentka po otrzymaniu ode mnie ,,do wglądu'' Metodyki Pracy kuratora - ostatniej naszej pozycji - i przedstawieniu jej ,,profesorowi'' otrzymała pochwałę oraz profesor zabrał się za ,,ostre'' kserowanie tej książki .
no i co my się dziwimy , że pojawiają się niedostosowane do naszej pracy pytania w ankietach studentów

,,Oponiarz''
,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''

-

kgb14
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 119 razy
- Otrzymał podziękowań: 135 razy
-
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...