Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
Taki pisze:Spora grupa moich podopiecznych od lat ima się takich prac. Często są tak zatrudnieni w renomowanych firmach budowlanych. Np. przy realizacji unijnych projektów drogowych czy tym podobnych. Zawsze mam dylemat. Z jednej strony dobrze, że dozorowany pracuje, piszę mu to na plus. Z drugiej jednak strony wiem, ze pracuje nielegalnie i pogłębia szarą strefę. I jako kurator nie bardzo się z tym czuję.
raskolnikow pisze:A taki dozorowany jest zarejestrowany w urzędzie pracy. Twoja kasa idzie na jego składki. Często również korzysta z pomocy pomocy społecznej bo oficjalnie nie ma dochodu. I też twoja kasa idzie na jego utrzymanie. Jeżeli jakiś pracodawca zatrudnia kogoś na czarno to są dwa wyjścia. Albo zawiadomić o tym Państwową Inspekcję Pracy albo siedzieć cicho i dziwić się, że zarabiasz tak mało. Bo niby skąd "państwo" ma skombinować kasę na podwyżki dla Ciebie?
labla pisze:raskolnikow pisze:A taki dozorowany jest zarejestrowany w urzędzie pracy. Twoja kasa idzie na jego składki. Często również korzysta z pomocy pomocy społecznej bo oficjalnie nie ma dochodu. I też twoja kasa idzie na jego utrzymanie. Jeżeli jakiś pracodawca zatrudnia kogoś na czarno to są dwa wyjścia. Albo zawiadomić o tym Państwową Inspekcję Pracy albo siedzieć cicho i dziwić się, że zarabiasz tak mało. Bo niby skąd "państwo" ma skombinować kasę na podwyżki dla Ciebie?
Zawiadom, straci pracę i może pójdzie siedzieć i pracy będziesz miał mniej(adekwatnie do zarobków).
Tak na marginesie, to on na Ciebie płaci, a Ty na niego nie (choć nie odprowadza podatku dochodowego, który jest kroplą w morzu dochodu państwa), bo kupuje chleb, mleko i płaci od tego VAT, pali papierosy-płaci akcyzę, pije wódkę-płaci akcyzę, i to jest główny dochód państwa, z którego otrzymujesz pensję, a on z tych pieniędzy jest (niby darmo) ubezpieczony.
Konkluzja. Póki pracuje(nawet na czarno) to sam za siebie (pośrednio) płaci składki poprzez wydawanie pieniędzy, zarobionych, na czarno, na potrzeby życiowe.
raskolnikow pisze:No tak. Dlatego ma zero dochodu i nie może sobie opłacić składek. Szkoda, że ja nie mogę płacić tylko i wyłącznie podatków pośrednich. Niestety ale część mojej pensji idzie na darmozjadów, nierobów. Nie mówię tu o faktycznie potrzebujących, których życie ciężko doświadczyło.
Wróć do Kuratorzy dla dorosłych
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości