Pomocy :(

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Pomocy :(

Postautor: Slaby » 18 lis 2009, 22:46

Witam wszystkich. Wczoraj popełniłem niesamowitą głupotę,która jak się niespodziewanie okazało może mnie bardzo dużo kosztować;/ Przyniosłem ze sobą do szkoły gaz pieprzowy tak dla zabawy... Psiknąłem niewielką ilość gazu w drzwi jednej z sal. Ku mojemu zaskoczeniu ta niewielka ilość gazu rozeszła się na cały korytarz:( Wszyscy zaczęli kasłać i się dusić. Dyrektorka zadzwoniła na straż pożarną i policję,bo nie wiedziała co się dzieje. Przyznałem się,że to ja jestem za to odpowiedzialny. Wtedy policja mnie przesłuchiwała no i opowiedziałem im wszystko co i jak... Powiedzieli,że sprawa prawdopodobnie trafi do sądu dla nieletnich. Ja naprawdę tego nie chciałem i gdybym przewidział że to się tak potoczy to w życiu bym tego nie zrobił:( Błagam powiedzcie ,co mi za ten głupi wybryk grozi,bo jestem po prostu załamany:/ Nigdy wcześniej nie byłem karany,powiem więcej,jestem uczniem dobrze się uczącym z bardzo dobrym zachowaniem. Proszę uprzejmie o pomoc:(

Wątek przenoszę do właściwego działu. kesey
Slaby

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: elektrycznyspaniel » 18 lis 2009, 22:52

oj 6 latek w poprawczaku. A tak serio to może upomnienie a może nadzór kuratora. Sąd dokładnie prześwietli twoją osobę.
Awatar użytkownika
elektrycznyspaniel

Postautor: Slaby » 18 lis 2009, 23:08

OO dziękuję za szybką odpowiedź;] a czy mogę dostać jakąś karę grzywną albo coś takiego?
Slaby

Postautor: kgb14 » 19 lis 2009, 0:31

Ty na pewno nie . Rodzice jak źle pójdzie mogą zostać obarczeni kosztami akcji --- to może słono wynieść . No ale ja nie znam się tak dokładnie jakie przepisy to regulują .

Poza tym -- nie rób tego więcej - taka droga wybryków może w przyszłości kosztować Cie więcej niż się spodziewasz np. zamknie Ci drogę jakiejś określonej kariery zawodowej .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Slaby » 19 lis 2009, 16:41

oooojj;/ a słono to znaczy ile tak mniej-więcej?
Slaby

Postautor: kgb14 » 19 lis 2009, 16:43

takie koszty mogą ponieść Twoi rodzice jeśli np. policja czy straż pożarna wystąpi o ich zwrot za nieuzasadnione wezwanie - nie mam pojęcia ile . na pewno rzędu kilku tysięcy.

Na razie martw się tym co sąd orzeknie .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 19 lis 2009, 19:20

Policję interesować powinien tez fakt jak wszedłeś w posiadania takiego gazu. Wezwanie Policji było w sumie uzasadnione, ale interwencja była jednak z Twojej winy. Moim zdaniem niekoniecznie musisz być obarczony kosztami całej akcji (tzn. Twoi rodzice). Jeśli chodzi o konsekwencje prawne, to jeżeli był to Twój pierwszy taki wyczyn to tragedii być nie powinno, jednak pilnuj się na przyszłość. Już teraz wiesz, iż jakie działanie ma gaz pieprzowy rozpylony w zamkniętym pomieszczeniu.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kgb14 » 19 lis 2009, 20:17

Bartlomiej ale była tez straż pożarna i kto wie co jeszcze - to wygląda na niezłą akcję :mrgreen:
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Slaby » 19 lis 2009, 23:58

mi to bardziej wygląda na tragedie! jeśli każą moim rodzicom zapłacić kilka tysięcy to nie będę im mógł spojrzeć w oczy,a poza tym będą mi to całe życie wypominać. Chyba sie wtedy pod pociąg rzuce bez kitu...
Slaby

Postautor: ksb » 20 lis 2009, 1:22

Wezwanie nieuzasadnione nie było...
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: jurek » 20 lis 2009, 10:18

Te Wasze porady na forum są „fantastyczne” niedawno Sławek zgłaszał protest w tej sprawie i miał rację ! Bartłomiej uzasadnił to że po to powstało to forum !!! no nie wiem myślę że jest w błędzie !. A jak to wygląda w rzeczywistości ? macie obraz w tym temacie – Jakiś tam internauta x napisał że coś tam zrobił a sztab wykwalifikowanych pracowników (i tu wcale bez ironii o zgrozo) wymiaru sprawiedliwości już mu doradziło co będzie dalej czyli jakie poniesie za to konsekwencje !!!! hahahaha Jeśli już to może wypadało by spytać przynajmniej ile ma lat bo nikt z nas tego nie wie a to w tej sprawie jest najbardziej istotne hahaha!!!!!!
Kochani !!!! przeczytajcie sobie kilka tych odpowiedzi i napiszcie mi czy ja rzeczywiście jestem na właściwym forum zawodowym profesjonalnej kadry wymiaru sprawiedliwości - kuratorów zawodowych ???!!!
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Slaby » 20 lis 2009, 13:19

ksb pisze:Wezwanie nieuzasadnione nie było...

a więc jest szansa że się obejdzie bez płacenia kary itd?
Slaby

Postautor: Zet » 20 lis 2009, 14:55

Slaby pisze:mi to bardziej wygląda na tragedie! jeśli każą moim rodzicom zapłacić kilka tysięcy to nie będę im mógł spojrzeć w oczy,a poza tym będą mi to całe życie wypominać. Chyba sie wtedy pod pociąg rzuce bez kitu...

Slaby, te ostatnia mysl kategorycznie porzuc !!!

Wezwanie bylo uzasadnione. Spowodowales zagrozenie zdrowia. w kwestii kosztow akcji policji i straży nie odpowiem bo nie wiem. Ale jesli nawet rodzice beda obciżeni jakimis kosztami to nie jest to powod do rzucania sie pod pociag !!!
Narozrabiales i jakies konsekwencje tego beda. Ale na pewno nie takie straszne aby nie dalo sie ich zniesc. Wczesniej postapiles lekkomyslnie ale teraz musisz postapic odpowiedzialnie. Jesli nawet sie okaże, ze beda koszty, że rodzice sa w trudnej sytuacji finansowej to zawsze mozna sie ubiegac o splate w ratach. Mozesz ( tu wazna uwaga Jurka tzn ile masz lat ? ) popracowac w weekendy i wakacje i troche zarobic.
Wiec bardzo Cie prosze zebys w taki sposob popatrzyl na cala sprawe.
Pozdrawiam Cie , zycze powodzenia i glowa do gory.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: Slaby » 20 lis 2009, 17:33

Dziękuję za słowa otuchy to naprawdę pomaga:) tylko że po prostu nigdy mnie coś takiego nie spotkało no i jestem załamany,że już do końca życia pozostawię na sobie plamę,której nigdy nie zmażę. A odpowiadając na Wasze pytanie mam skończone 15 lat. W lutym 2010 roku skończę 16
Slaby

Postautor: kgb14 » 20 lis 2009, 17:39

Szanowne koleżanki i koledzy , wezwanie usadawiane było , wzywała szkoła , ona nie poniesie żadnych kosztów - ale czy Wy nigdy nawet w TV nie słyszeliście o tym jak ewakuowano jakąś szkołę czy szpital z tego tyt. sprawca ( nieletni lub rodzice czy też pełnoletni) poniósł koszty finansowe tej ewakuacji :shock: :?:
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Następna

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi