Dozór w okresie odroczenia wykonania kary pozbawienia woln

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Dozór w okresie odroczenia wykonania kary pozbawienia woln

Postautor: JędrzejB » 02 gru 2009, 18:41

Po posiedzeniu Sądu na którym zarządzono mojemu dozorowanemu wykonanie kary pozbawienia wolności zwrócono mi akta dozoru bez pisma przewodniego.
Ponieważ sprawuje nad skazanym dozór w drugiej sprawie kontynuowałem dozór gdyz skazany systematycznie odraczał wykonanie karyw obu sprawach.
Padł zarzut, że powinienem zwrócić akta dozoru w pierwszej sprawie. Czy Waszym zdaniem zarzut jest zasadny?
JędrzejB
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Zet » 02 gru 2009, 19:12

Zarzut jest zasadny. Skoro skazanemu zarzadzono wykonanie kary pozbawienia wolności i postanowienie jest prawomocne akta nie powinny juz do Ciebie trafic. A skoro trafily powinienes je niezwlocznie zwrocić sekcji wykonawczej.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: morphine » 02 gru 2009, 20:11

Ano:) niestety Jedrzej ale Zet ma rację!!!
w którymś projekcie zmian do kkw był pomysł aby przy odroczeniu wykonania kary Sąd mógł nakładać dozór kuratora
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: BartK » 02 gru 2009, 20:25

Jednego nie rozumiem w Twojej wypowiedzi. Piszesz, iż w jednej sprawie sąd zarządził wykonanie kary, a w drugiej dalej sprawujesz dozór, a skazany systematycznie odraczał wykonanie kary w obu sprawach? O odroczenie wykonania kary p.w. można starać w przypadku zarządzenia jej wykonania (pomijając oczywiście karę bezwzględną), a wtedy dozór nie jest już sprawowany. Chyba błędnie przedstawiłeś stan faktyczny.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Orange » 02 gru 2009, 21:18

JędrzejuB!
Dozór kuratora jest środkiem probacyjnym i trwa do czasu zarządzenia kary pozbawienia wolności lub odwołania warunkowego przedterminowego zwolnienia, lub podjęcia postępowania karnego. Sąd po zarządzeniu kary zawsze zwraca teczkę dozoru do kuratora, by ten niezwłocznie wydał stosowną dekretację / zarządzenie - zwrócił teczkę dozoru do sekcji wykonawczej (pisał o tym Zet). Jeśli i w drugiej sprawie dozorowej człowiek ma zarządzoną karę, to czym prędzej zrób, to co pisałam powyżej!!!!
P.S. Sąd nie musi pisać pism przewodnich do kuratora :D
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: kgb14 » 02 gru 2009, 22:02

Tu jest chyba jakieś poplątanie z pomieszaniem ... u mnie po zarządzeniu wyk kary pozbawienia wolności żadna teczka dozoru do mnie nie wraca - zostaje już w sekcji -- no i po co miałaby wracać ? :drap:
Jeśli ktoś się odracza to też nie mam teczki dozoru nad nim - bo dozór przecież ustał po zarządzeniu wyk. kary - chyba że będą jakieś zmiany lub już są w jakiś SR .
Później ewentualnie dostaje zlecenie o przeprowadzenie wywiadu w temacie odroczenia etc. etc. .... a Później mogę dostać nową po roku jak wiemy z atr 152 kkw .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: morphine » 02 gru 2009, 22:07

"Sąd po zarządzeniu kary zawsze zwraca teczkę dozoru do kuratora, by ten niezwłocznie wydał stosowną dekretację / zarządzenie - zwrócił teczkę dozoru do sekcji wykonawcze"

u nas w kombinacie sądowym raczej nie wracają teczki dozoru jeżeli zarządzono kpw, dostajemy odpis postanowienia i na jego podstawie sprawy są wykreślane z kontrolek itp
(no chyba że przez pomyłkę sekretariat wydziału wykonawczego odda nam teczkę co sie czasami zdarza:)
pozdrawiam!!
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: Orange » 02 gru 2009, 22:41

---------- 21:16 02.12.2009 ----------

Morphine! Dziękuję - człowiek (czyt. kurator) uczy sie przez całe życie :lol: .
I znów "Co kraj, to obyczaj".
Do miłego, ponownego :wink:

---------- 21:41 ----------

P.S. Jesli wprowadziłam "pomieszanie z poplątaniem" juz wyjaśniam:
u mnie jest tak, że kurator zawsze otrzymuje teczkę dozoru po z.k.p.w. by wydał zarządzenie o zakreśleniu sprawy w kontrolce/ wykazie i czasem o przesłaniu teczki do tego SR, który wydał wyrok. Dozór "przecież ustał".
Odpisy postanowień otrzymujemy tylko w sprawach "O".
Pozdrowienia dla kgb14 :drap: - nie frasuj się zbytnio!
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 03 gru 2009, 1:09

Nr porządkowe w wykazach Doz (ale również O, Kkow) w przypadku zakończenia postępowania incydentalnego, skutkującym zakończeniem dzooru, są zakreślane na podstawie odpisu prawomocnego postanowienia sądu. Teczka dozoru nie powinna wracać do ZKSS (chyba, że ma to służyć innym celom, jak. np. skompletowanie dokumentacji dozorowej w teczce). Postanowienie powinno zawsze trafić do zespołu w sprawach, gdzie postępowanie było inicjowane z wniosku kuratora. W kwestii przesłania teczki dozoru do sądu I instancji, który nie był sądem dozorowym, to tym zajmują się tylko i wyłącznie wydziały wykonywania orzeczeń, tudzież sekcje wykonawcze, a nie zespoły, albowiem to musi być dekretowane przez przewodniczącego wydziału. Jest to zresztą, jeśli się nie mylę, regulowane instrukcją dot. biurowości sądowej. Indentycznie ma się sprawa z przesyłaniem teczki dozoru do innego sądu w przypadku zmiany miejsca pobytu dozorowanego. Teczka trafia do wydziału wykonywania orzeczeń i ten przesyła, (a nie zespół) do sądu właściwego (chodzi oczywiście o dozór przy "zawiasach"). Gwoli ścisłości takie wskazanie przez sąd na swoją niewłaściwość (a sądy z urzędu badają swoją właściwość do prowadzenia danej sprawy) następuje (przynajmniej powinno) w drodze postnowienia.

Orange, a na jakiej podstawie zakreślacie nry w kontrolce Wn?

pozdr.
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Orange » 03 gru 2009, 14:04

"Postanowienie powinno zawsze trafić do zespołu w sprawach, gdzie postępowanie było inicjowane z wniosku kuratora".
Tak się dzieje w sprawach O i Kkow, w sprawach D/Doz wracają teczki (też, by skompletowac dokumentację, o czym pisałeś). W kwestii przesłania teczki do innego SR zastosowałam skrót myślowy (wiem już, że nie należy tego robić) - kurator wydaje zarządzenie dla sekretariatu ZKSS, by "Przedłożyć teczkę dozoru do Przewodniczącego Wydziału, w celu podjęcia decyzji co do przesłania jej do SR w ...., bowiem a)zarządzono karę pozbawienia wolności, tudzież b) zwolniono skazanego z dozoru, lub c) przebywa pod adresem". Teczka przesyłana jest przez Wydział do właściwego SR.
Na jakiej podstawie zakreslamy nr w kontrolce Wn? Tak na 100% nie jestem pewna :oops: , więc dowiem się u źródła (jutro) i jeszcze dam znać. Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: pola76 » 03 gru 2009, 18:06

Witam. W moim ZKSS nr w kontrolce Wn zakreśla się w chwili otrzymania prawomocnego postanowienia Sądu. Z uwagi na to, że między datą prawomocności owego postanowienia, a datą wpłynięcia do Zespołu często mija długi okres czasu, zakreślając nr w Wn wpisujemy dwie daty.
pola76
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych