Możliwości ukończenia szkoły przez małoletnią matkę

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Możliwości ukończenia szkoŁy przez maŁoletniĄ matkę

Postautor: jolasreb » 23 sty 2010, 23:13

Witam,
moja 16-letnia córka za za 2 msc. urodzi dziecko, które chce samodzielnie wychowywać. Córka obecnie przebywa w placówce socjalizacyjnej ponieważ porzuciła szkołę i zagrożona była demoralizacją. Obecnie nadrabia zaległości szkolne choć muszę przyznać, że traktowana jest bardzo ulgowo ze względu na ciążę. Ja mam ograniczone prawa rodzicielskie gdyż wymagane to było do umieszczenia jej w placówce.
Chciałabym zabrać ją na stałę do domu, by mogła rodzić wspierana moja miłością oraz chować dziecko w rodzinnym domu gdzie ma odpowiednie warunki. W nowych obowiązkach mogę pomagać jej tylko wieczorami bo nie chcę porzucać pracy.
Mam więc pytanie:
Jak zapewnić córce ukonczenie sgimnazjum i dalszych szkół?
Czy jest możliwość "domowej" nauki aby mogła być przy dziecku i karmić je piersią?
Może jest jakaś opieka do dziecka na czas pójścia do szkoły?
Jak wygląda od strony prawnej zabranie jej z placówki do domu na stałę, pewnie znowu musi być sprawa sądowa?
Co z becikowym jeśli ze strachu nie mówiła że jest w ciaży więc karta była założona około 17 tygodnia?
Pozdrawiam i proszę o odpowiedz.
jolasreb

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Latica » 25 sty 2010, 11:33

Pani Jolu nauczanie indywidualne w sytuacji karmienia piersią przez niepełnoletnią matkę jest jak najbardziej możliwę, nalezy jednak wcześniej udać się do szkoły i porozmawiać z dyrektorem.
Co do pobytu córki w placówce proszę w tej sprawie udać się do Sądu Rejonowego, na terenie którego Pani mieszka i tam ustalić procedury.
Co do becikowego musi Pani skontaktować się z Opieką Społeczną, ponieważ w każdej z gmin jej praktyka jest odrobinę inna.
Pani córka nie może być opiekunem dziecka ze względu na niepełnoletność, proszę pójść do Wydziału i również z tą sprawą.
Przypominam, że na forum nie udzielamy konkretnych odpowiedzi, ponieważ nie znamy pelnej sytuacji. Natomiast w Wydziale Rodzinnym z pewnością uzyska Pani wszdelkie informacje.
Awatar użytkownika
Latica
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 3 razy

Postautor: jolasreb » 25 sty 2010, 21:51

Dziękuję bardzo za odpowiedź, która potwierdziła moje wiadomości. Martwie się jeszcze o to jak to będzie w praktyce wyglądało, córka teraz jest w II klasie gimnazjum czy indywidualne nauczanie będzie miała do końca tego roku szkolnego czy do ukończenia gimnazjum?
jeśli tak to jak będzie wyglądało świadectwo szkolne, czy bedzie tam zaznaczony tryb nauki? boje sie, że to może być przeszkodą przy dostaniu sie do szkoły ponadgimnazjalnej.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
jolasreb

Podziękował : 0 raz

Postautor: Latica » 26 sty 2010, 9:53

Nauczanie indywidualne zazwyczaj trwa podczas dopóki córka karmi piersią, później jest to zależne od szkoły.
Nie ma żadnych problemów z dostaniem się do szkoły średniej, ponieważ corka będzie zdawała, tak jak pozostali uczniowie egzamin gimnazjalny. Z moich informacji wynika, iż trybu nauki nie ma na świadectwie gimnazjalnym, ale może się mylę.
Proszę skontaktować się ze szkołą córki i z pewnością poinformują Panią o koniecznej dokumentacji.
pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Latica
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 3 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi