Witam,mam pytanie

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Witam,mam pytanie

Postautor: Marek01 » 31 sty 2010, 12:50

Witam,mam takie pytanie-ostatnio,tzn.w Styczniu tego roku,oboje wraz z byłą konkubiną oraz dziećmi,byliśmy skierowani przez Sąd Rodzinny,na badania psychologiczne,przez biegłego sądowego,psychologa. Badania się odbyły,opinie otrzymaliśmy,lecz była konkubina,wnosi mnóstwo zarzutów co do opinii,czym skutecznie utrudnia zakończenie sprawy. Nadmienić bym przy tym chciał że sprawa się toczy w kierunku pozbawienia matki praw do dzieci,z powodu porzucenia ich przez matkę,braku zainteresowania ich losem,a tagże złego samo prowadzenia się przez matkę(została tzw.panienką do towarzystwa,z własnego wyboru),psycholog jest tego samego zdania,matka ma już ograniczone prawa do dzieci przez sąd,co więc będzie dalej? czy czekają nas następne badania,aż do znudzenia (bo te poprzednie,są z wynikiem nie korzystnym dla uczestniczki sprawy),czy zapadnie jakiś wreszcie sensowny wyrok?Proszę o konkretną rzeczową odpowiedz,i z góry serdecznie pozdrawiam Marek01

Temat przenoszę do właściwego działu - Aurelius.
Marek01

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Witam,mam pytanie

Postautor: Ultima » 31 sty 2010, 15:49

Witaj, to
Marek01 pisze:czy zapadnie jakiś wreszcie sensowny wyrok?
zależy wyłącznie od Sądu. Wszelkie pytania i wnioski w swojej sprawie skieruj proszę do Sądu w którym toczy się postępowanie. Pozdrawiam.

Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Postautor: Marek01 » 31 sty 2010, 16:04

Dziękuję za szybką odpowiedz,jednak chciałbym wiedzieć czy w praktyce,sąd może nas wysłać na ponowne badanie czy te wyniki będą wiążące dla sądu i na tym poprzestanie,oraz jak długo można wnosić sprzeciwy do wyników badania,czy sąd powinien w takiej sytuacji wezwać biegłego na posiedzenie w czasie rozprawy?Pozdrawiam i z góry dziękuję za szybką odpowiedz Marek 01
Marek01

Postautor: kesey » 01 lut 2010, 1:29

Witam,

1. Tak, może, ale nie musi.
2. O tym czy będą wiążące decyduje sąd.
3. Od każdej opinii można wnosić sprzeciw- w gestii sądu pozostaje czy sprzeciw ten zostaje uwzględniony.
4. Sąd może z urzędu, bądź na wniosek stron przesłuchać biegłego w charakterze świadka, ale nie jest do tego zobligowany. Wniosek strony o przeprowadzenie takiego dowodu może zostać oddalony jeśli sąd uzna go za zbędny dla postępowania dowodowego.

Pozdrawiam.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Marek01 » 01 lut 2010, 11:41

Bardzo dziękuję za szybkie i rzeczowe odpowiedzi,na moje zapytania.Pozdrawiam Marek01
Marek01

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi