Posiedzenie

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Posiedzenie

Postautor: agagol » 01 mar 2010, 12:49

Bardzo proszę o informację, czy istnieje przepis, który mówi, że po pół roku sprawowania nadzoru kuratora, nad osobą mającą ograniczoną władzę rodzicielską, obligatoryjnie jest wyznaczane posiedzenie Sądu, na którym sprawdzana jest konieczność dalszego jego sprawowania? Dziękuję za wszelkie informacje.
agagol

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 01 mar 2010, 15:14

Nie ma takiego przepisu.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: agagol » 01 mar 2010, 15:38

No właśnie, też nie znalazłam. To w takim razie dlaczego moja kurator tak twierdzi, czy działa nieuczciwie?. Od dawna obiecuje mi , ze czeka na taki termin posiedzenia. Jeżeli nie ma takiego przepisu, to w takim razie sama złożę wniosek o przywrócenie władzy rodzicielskiej. Kurator mi to odradziła, mówiąc, że i tak w marcu czeka nas obligatoryjnie takie posiedzenie. Co mam zrobić z tymi sprzecznymi informacjami?
agagol

Postautor: kgb14 » 01 mar 2010, 17:45

Generalnie to chyba się nie dogadaliście albo , źle przedstawiono nam sprawę albo źle Pan/Pani zrozumiała - możliwe tez , ze jest jakaś specjalna praktyka w danym sądzie ...
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: arabica32 » 01 mar 2010, 18:24

Ja rózniez nie słyszałam o obligatoryjnych posiedzeniach sądu dotyczacych przywrcenia władzy rodzicielskiej. W moim sądzie nie ma tego rodzaju praktyki, ale może w jak pisal kqb14 gdzieś w Polsce jest.
Sama Pani może wystąpic do sądu z takim wnioskiem i poczekać na rozstrzygnięcie
arabica32
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 01 mar 2010, 21:45

Pytanie brzmi:
Bardzo proszę o informację, czy istnieje przepis, który mówi, że po pół roku sprawowania nadzoru kuratora, nad osobą mającą ograniczoną władzę rodzicielską, obligatoryjnie jest wyznaczane posiedzenie Sądu, na którym sprawdzana jest konieczność dalszego jego sprawowania?

Odpowiedź konkrektna, zwięzła i na temat:
eipiem pisze:Nie ma takiego przepisu.

...i wszystko w tym temacie.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: agagol » 01 mar 2010, 23:17

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Szkoda tylko, że są one sprzeczne. Czy mam zapytać wprost Panią kurator dlaczego podaje nieprawdziwe informacje? Czy po prostu przepisy nie regulują tej kwestii.
agagol

Postautor: kesey » 02 mar 2010, 2:18

Najprawdopodobniej teczka nadzoru jeden raz na pół roku jest przedstawiana sądowi do kontroli. Częstotliwość przedstawiania akt sądowi jest zwykle regulowana zarządzeniem sędziego- w przepisach nic na ten temat nie ma.

Sąd jest uprawniony do wszczęcia z urzędu postępowania o zmianę zarządzeń opiekuńczych i uchylenie nadzoru kuratora, więc istnieje prawdopodobieństwo, że nawet bez wniosku ze strony kuratora może podjąć takie działanie. Niewykluczone, iż przekaz kuratora nie był do końca czytelny i stąd Agagol mogła nie wychwycić jego istoty, a później zaczęła dopatrywać się sprzeczności, których najprawdopodobniej nie ma.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: agagol » 02 mar 2010, 9:32

Bardzo Ci dziękuję, teraz jest wszystko jasne. Sprzeczności zauważyłam tu na forum. Ponieważ jedna osoba stwierdza, że nie ma takiej możliwości, a druga, że istnieje taka możliwość. Byłam niespokojna, gdy dowiedziałam się, że nie ma takich praktyk. Teraz już wiem, że to jest możliwe. Obiecuję, ze poinformuje Was o tym jak ta sprawa się zakończyła.
agagol

Postautor: Ultima » 02 mar 2010, 13:34

Witaj,
czym innym jest przepis, a czym innym praktyka :) . Do niedawna kuratorzy omawiali na posiedzeniu wykonawczym z Sędzią raz w miesiącu wszystkie nadzory. Obecnie np. z inicjatywy kuratora czy Sędziego, takie wokandy również mają miejsce - tylko z inną częstotliwością (np raz na pół roku). Omawiane są sprawy w których zsadne jest podjęcie decyzji np w kwestii wszczęcia z urzędu postępowania o zmianę/uchylenie zarządzeń itp.
Nie wszystkie czynności są szczegółowo uregulowane w przepisach, a to, że nie ma przepisu nie oznacza, że kurator działa nieuczciwie.
Jako strona w postępowaniu oczywiście możesz składać wnioski do Sądu w swojej sprawie (Co nie oznacza, że Sąd do Twojego wniosku musi się przychylić :? .). Cierpliwości życzę, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Postautor: agagol » 03 mar 2010, 0:07

¦licznie dziękuję. Te inf. są dla mnie bardzo ważne. Zaufałam Pani kurator, systematycznie i zgodnie z nią współpracuje, darzę ją szacunkiem i trudno było mi uwierzyć, że nie chce dla mnie jak najlepiej. Teraz wiem, że jest to uczciwa kobieta, chcąca mi pomóc.
agagol

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi