Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
autor: klaudi » 15 sty 2006, 12:20
Dzięki Jurek za linka, czytając stenogram z komisji zaczynam wątpić czy konkurs na aplikację kuratorską wogóle się w tym roku odbędzie.

Poza tym reforma kurateli sądowej w Polsce zmierzała w moim mniemaniu w kierunku uzawodowienia kuratorów i odwracania proporcji między liczbą kuratorów zawodowych i społecznych. Stenogram z posiedzenia i tegoroczny budżet stawia pod ogromnym znakiem zapytania co tak naprawdę dalej z kuratelą będzie się działo... Z drugiej strony powołanie 24 H sądów, przeludnienie i brak miejsc dla skazanych w ZK pozostaje w sprzeczności z tak drastycznym zmniejszeniem etatów dla kuratorów. Przypomnę raz jeszcze z planowanych na 2006 rok 150 etatów pozostanie najprawdopodobniej 50 przy ogólnym zapotrzebowaniu na 560. Co zatem będzie się działo jeśli liczba skazanych będzie drastycznie wzrastać ( a mając na uwadze 24 H sądy tak niewątpliwie będzie ), więzienia nie będą w stanie przy obecnym przeludniuniu ich przyjmować, a kuratorom już teraz zwiększa się limit osób przebywających pod dozorem...

Dokąd zmierzamy...

-
klaudi
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
autor: kesey » 16 sty 2006, 1:10
Na pewno nie do Unii Europejskiej ... tam już ponoć jesteśmy

Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
-

kesey
- VIP

-
- Podziękował : 51 razy
- Otrzymał podziękowań: 197 razy
autor: Adam » 17 sty 2006, 15:49
Dane które podałem na temat planowanych 150 etatów kuratorskich rzeczywiście pochodziły z końca ubiegłego roku. Na dzień dzisjejszy rzeczywistość wygląda jescze gorzej, bo też słyszałem, że ma być tylko 50 nowych etatów na kraj.
Natomiast co do faktycznej liczby kuratorów zawodowych to zapewniam Cie "Kesey", że tylu ich jest. Nie sądze aby na szkoleniu kurator okręgowy podawał błędne informację.

-
Adam
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: kesey » 23 sty 2006, 0:23
Witam
Przepraszam Cię Adam

Przyznaję się do błędu- doszukałem się pisma, sygnowanego przez KRK (z końca ubiegłego roku), w którym faktycznie wskazuje się na liczbę 4134 kuratorów. Nie wiem jednak, czy liczba ta jest równoznaczna z ilością pełnych etatów (nie wszyscy kuratorzy są zatrudnieni w pełnym wymiarze), oraz czy uwzględnia aplikantów kuratorskich, czy też nie (logicznym wydaje mi się, iż raczej nie powinna). Innych, bardziej miarodajnych danych nie posiadam.
Pozdrawiam

-

kesey
- VIP

-
- Podziękował : 51 razy
- Otrzymał podziękowań: 197 razy
autor: Adam » 06 lut 2006, 23:07
Z najnowszych wieści, które usłyszałem ostatnio wynika, że jednak przeszła w sejmie opcja 150 etatów na ten rok

-
Adam
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...