Treść pouczenia podczas objęcia dozoru

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Treść pouczenia podczas objęcia dozoru

Postautor: slay » 18 sty 2006, 19:19

Witam,

Czy byłby ktoś tak uprzejmy i podał mi namiar, gdzie mogę znaleźć treść pouczenia z którego korzysta się podczas obejmowania po raz pierwszy dozoru? Jesli jest gdzieś link do tego dokumentu będę zobowiązany za szybką reakcję, a jesli nie, to prosze jakąs dobrą duszę o wyslanie go na adres: slay(at)post.pl

Dziękuje i pozdrawiam,
slay
slay

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re:pouczenie

Postautor: Ivona » 18 sty 2006, 23:36

Chyba chodzi Ci o to: Pouczyłem skazanego o prawach i obowiązkach, zwiazanych z dozorem oraz o sytuacjach, w ktorych Sąd zarządza lub może zarządzić wykonanie zawieszonej kary pozbawienia wolności.
Ivona

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Zet » 18 sty 2006, 23:50

slay
Formalnie taki dokument nie istnieje.Kuratorzy opracowują druk pouczenia w różnej formie(bardziej lub mniej rozbudowanej).
U nas na początek pouczamy o wariancie najmniej optymistycznym,czyli art.75 par.1-3 kk oraz art 160 par.1-2 kkw-to na piśmie, podpisane przez skazanego, dołączone do akt.Co do praw i obowiązków skazanego,to stpniowo, w miarę potrzeb i rozwoju sytuacji.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Formalnie istnieje

Postautor: Behemon » 24 sty 2006, 21:37

Nie mam skanera aby go tylko skopiowac. Zawiera artykuły z KK i KKW dotyczące praw i obowiazków osoby znajdujacej się pod dozorem oraz uprawnienia kuratora. My mamy piekny druczek na cała stronę A4. Wydaje mi się ponadto, że brak pouczenia tj. podpisania przez skazanego w dozorze ma jakieś istotne wady formalne - chyba cos takiego czytałem w Komentarzu do KKW. Muszę to odnaleźc.
Jak coś chcesz więcej to: behemon@o2.pl
Behemon

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych