Kodeks karny wykonawczy. Komentarz prof. Lelentala.

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Kodeks karny wykonawczy. Komentarz prof. Lelentala.

Postautor: Aurelius » 07 lip 2010, 15:07

Jak w temacie: Na rynku wydawniczym ukazał się najnowszy komentarz do Kodeksu karnego wykonawczego autorstwa prof. dra hab. Stefana Lelentala. Jest to wydanie obejmujące już poczynione zmiany m.in. w zakresie kary ograniczenia wolności.

Obrazek

Ze strony wydawcy:
Komentarz stanowi kompleksowe omówienie Kodeksu karnego wykonawczego wyróżniające się niezwykłą praktycznością i dogłębną analizą prawną wszystkich przepisów. Każdy rozdział opatrzony jest obszerną literaturą oraz orzecznictwem Sądu Najwyższego, sądów apelacyjnych i okręgowych.

3. wyd. Komentarza zawiera obszerną część poświęconą przepisom wykonawczym do KKW, która pozwala czytelnikowi szybko i skutecznie skorzystać z wszystkich rozporządzeń i zarządzeń niezbędnych do stosowania przepisów Kodeksu w praktyce. Komentarz uwzględnia wszystkie najnowsze zmiany, włącznie z nowelizacją wprowadzoną ustawą z 5.11.2009 r. (o zmianie ustawy – Kodeks karny, ustawy – Kodeks postępowania karnego, ustawy – Kodeks karny wykonawczy, ustawy – Kodeks karny skarbowy oraz niektórych innych ustaw), dotyczącą m.in. zmiany sposobu wykonywania kary ograniczenia wolności, zasad wykonywania środka zabezpieczającego w postaci leczenia farmakologicznego sprawców przestępstw przeciwko wolności seksualnej oraz prawa tymczasowo aresztowanych do dodatkowego widzenia w miesiącu, która wejdzie w życie 8.6.2010 r.

---> Spis treści
---> Wprowadzenie
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Aurelius » 08 wrz 2010, 22:13

Wczoraj wpadła mi w ręcę owa pozycja. Prezes mojego SR wyraził zgodę na zakup jednego egzemplarza dla Zespołu i tak też się stało. Korzystając z okazji, postanowiłem zapoznać się szczególnie z komentarzem do Działu dot. kary o.w. Jestem właśnie po lekturze i powiem, że czuję się bardzo..... rozczarowany. Dla mnie jest to jakieś nieporozumienie.

Wydawca tej pozycji - C.H. BECK - podaje, iż Komentarz uwzględnia wszystkie najnowsze zmiany, włącznie z nowelizacją wprowadzoną ustawą z 5.11.2009 r. (...) m.in. zmiany sposobu wykonywania kary ograniczenia wolności, (...) która wejdzie w życie 8.6.2010 r. Data wydania Komentarza, to kwiecień 2010 r., natomiast opracowywanie tekstu, jak można wyczytać z treści, trwało do końca 2009 roku.
Pierwsze spostrzeżenia, to takie, że w kilku miejscach, Komentarz do przepisów dot. kary o.w. odnosi się do starych nieistniejących już przepisów, omawiając je jakby nie było zmiany. Np. komentarz do art. 56 kkw, który w dość istotny sposób został zmieniony i w Komentarzu jest podany jak najbardziej w nowym brzmieniu. Jednakże już sam komentarz, który możemy znaleźć pod tym przepisem, odnosi się do jego (sic!) starej wersji. Tak, więc możemy przeczytać, że Orzekając na podstawie art. 56 par. 2 k.k.w. o rodzaju lub miejscu pracy, sąd uwzględnia w miarę możliwości prośbę skazanego lub wniosek kuratora sądowego.
albo: Wymóg wysłuchania skazanego obowiązuje również wówczas, gdy zmianę określonego przez sąd (...) rodzaju lub miejsca pracy, zarządza sędzia.
Również w tymże Komentarzu często podkreśla się wagę wysłuchania skazanego przez sąd przed określeniem rodzaju lub miejsca pracy, co nakazuje art. 35 par. 3 k.k. który to przepis jest często powoływany. Problem polega w tym, że tą samą nowelą, któa zmieniła kkw art. 35 par. 3 k.k. (sic!) został uchylony. Czyli nie ma go.

Już w ogóle odnosząc się do komentarza dot. kary o.w., oczywiście w sposób, jak najbardziej subiektywny, mogę rzec, że linia interpretacyjna, czy też szkoła, która jest prezentowana w tej pozycji, to absolutnie nie moja bajka. Ale to tylko moja opinia. Jako przykład podam tylko, iż wg Komentarza, m.in. art. 55 k.k.w. ma również zastosowanie do kary o.w. orzeczonej z warunkowym zawieszeniem jej wykonania. Czyli Nadzór nad wykonywaniem kary ograniczenia wolności oraz orzekanie w sprawach dotyczących wykonania tej kary należą do sądu rejonowego, w którego okręgu kara jest lub ma być wykonywana. A więc, kara o.w. z warunkowym zawieszeniem jest nadzorowana przez SR właściwy na miejsce pobytu skazanego. W takim razie, jak interpretować art. 178 par. 1 k.k.w ?
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych