pierwszy wywiad

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

pierwszy wywiad

Postautor: oliwka » 29 lip 2010, 15:47

---------- 13:45 29.07.2010 ----------

Witam was serdecznie
jestem świeżo co upieczona kuratorka społeczną. Dostałam swój pierwszy dozór i nie wiem od czego mam zacząć.
w ciągu 7 dni mam skontaktować się z dozorowanym i mam go powiadomić o jego uprawnieniach i obowiązkach.
A wywiad to na czym polega mam zadawać te same pytania co są w sprawozdaniu objęcia dozoru i przekazać go w ciągu 14 dni mojemu kuratorowi zawodowemu?
Wiem ze moje pytania mogą się wydać śmieszne ale jest sezon urlopowy i dzwoniłam do sądu jedna kuratorka mi powiedziała ze ten wywiad to właśnie są te pytania z obcięcia dozoru a druga ze to nie to .
Proszę was o pomoc od czego mam zacząć bo zostałam zostawiona sama sobie a czas mi ucieka.

---------- 13:47 ----------

*objęcia miało być

Temat przenoszę do właściwego działu. Aurelius.
oliwka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Orange » 29 lip 2010, 19:33

Witaj Oliwko:)
Twoje pytania mnie wcale nie śmieszą...Wynikają z "pozostawienia samej sobie"...Przykre...
Trudno mi w tak wielgachnym skrócie poinformować Cię o czymś, co "moi" kuratorzy wysłuchują przez godzin kilka... No ale...
Tak jak piszesz - w ciągu 7 dni obejmujesz dozorem osobę. Idź - przedstaw się, powiedz skąd zacz ten dozór, zagaj ładnie rozmowę ;)
Potem wyjmij kwestionariusz sprawozdania i leć po kolei...
Zwracam Twoją uwagę, że niektóre z pytań owego kwestionariusza są poniżej pasa, więc uważaj na nie (poczytaj ten druk na spokojnie, a będziesz wiedzieć o czym mówię).
Od momentu objęcia dozorem masz 14 dni na sporządzenie i złożenie sprawozdania do SR.
Serdecznie pozdrawiam.
P.S. Myślę, że dobrze byłoby pogadać z Twoim kuratorem o tej sytuacji - coby na przyszłość, tak bez niczego Cie nie zostawiał:(
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: Taki » 01 sie 2010, 21:39

Zapytanie koleżanki świadczy o słabości i niedoskonałości kurateli sądowej.
Taki

Postautor: oliwka » 02 sie 2010, 20:50

Witam ponownie
Orange dziękuje za odpowiedz :)
Byłam już na tym pierwszym wywiadzie, klient na prawdę bardzo miły i kulturalny i był bardzo zdziwiony ze ma kuratora bo dostał wyrok z umorzeniem postępowania. Był zdziwiony i powiedział ze te pytania co mu zadaje to już podawał sądowi na rozprawie. Ale powiedział mi ze nikt nic nie wie w tym sądzie.
Mam jeszcze jedno małe ''banalne'' pytanie.
Czy on ma się zgłosić w terminie do 7 dni u kuratora zawodowego od mojej pierwszej wizyty u niego??
Bo mówił mi żebym do niego zadzwoniła co ma robić bo pracuje cały dzień i nie ma za bardzo czasu
Przepraszam ze was tak mecze za tydzień wraca moja kuratorka zawodowa to będzie mi łatwiej :)
oliwka

Postautor: kgb14 » 03 sie 2010, 0:21

masakra .......

Niestety muszę się zgodzić z Taki .... :|
Oliwka - jak byłaś u niego to nie musi .

No i teraz ja mam w związku z tym co napisałaś pytanie ... Czy u was kuratorzy społeczni prowadzą sprawy warunkowo umorzone ???? :shock:
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: oliwka » 03 sie 2010, 7:35

dziękuje za odpowiedz :)
to jest moja pierwsza sprawa i nie wiem jakie sprawy dają naszym kuratorom społecznym :? bo nie znam jeszcze nikogo :)
oliwka

Postautor: Taki » 03 sie 2010, 22:08

Każdy kurator społeczny ,,ma " kuratora zawodowego.
Taki

Postautor: Bodo195 » 24 lis 2012, 0:33

---------- 23:31 23.11.2012 ----------

---------- 23:33 ----------

oliwka ma rację - nie zawsze kurator społeczny otrzymuje pełną informację co i jak przy pierwszych dozorach od zawodowego. Czasem (tak było w moim przypadku, wystarczy poczytać dokładnie dokumentację jaką się dostaje z sądu i wiadomo co i jak choć przyznam że ja tam nie przebieram i upewniam się czytając dozorowanemu prawie wszystko co otrzymałem w dokumentacji - wtedy wiem że oświeciłem go w pełni).
Bodo195

Postautor: VIOLA » 24 lis 2012, 0:55

kgb14 pisze:.. Czy u was kuratorzy społeczni prowadzą sprawy warunkowo umorzone ???? :shock:

Chodzi zapewne o warunkowe umorzenie postępowania karnego z okresem próby i orzeczonym dozorem kuratora. Mogą prowadzić, mogą :)
"...Porządek może zrobić każdy , ale tylko geniusz zapanuje nad chaosem ..."
Awatar użytkownika
VIOLA
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 137 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy

Postautor: reenya » 24 lis 2012, 1:07

U mnie zwłaszcza takie prowadzą:)Swoją drogą jak można wysłać taką świeżynkę w teren bez przygotowania?
Idiotów na świecie jest mało ale...są tak sprytnie porozstawiani, że spotyka ich się na każdym kroku.
Awatar użytkownika
reenya
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postautor: kaktus » 24 lis 2012, 9:48

reenya pisze:U mnie zwłaszcza takie prowadzą:)Swoją drogą jak można wysłać taką świeżynkę w teren bez przygotowania?

Obawiam się, że kurator zastępujący nie miał świadomości, że Oliwka jest nowym, nieprzyuczonym kuratorem, powierzył dozór i wyszło jak wyszło:(
kaktus
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 26 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Postautor: Czcibor » 24 lis 2012, 12:20

Mój zawodowiec jak miałem pierwszy wyjazd w teren to pojechał ze mną. Czyli, że szczęściarz byłem :)
Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości.

- Józef Piłsudski
Awatar użytkownika
Czcibor
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 75 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi