Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
graza42 pisze:Witam serdecznie! Natrafiłam w swojej (niedługiej ) karierze kuratora na problem, który mnie nurtuje. Mianowicie, moi dwaj podopieczni zostali skazani ( po kradzieży ) wyrokiem sądowym na dwa lata pozbawienia wolności w zawieszeniu na trzy. Nałożono na nich obowiązek "naprawienia szkody w całości". Otrzymali po jakimś czasie pismo od komornika sądowego o umorzeniu części roszczeń i chcą zwrócoć się do pozostałych wierzycieli o takie samo umorzenie, ( powołując się na pierwsze ). Czy to właściwa droga postępowania ? Co powinnam im doradzać - prośby o rozłożenie długu na raty, czy rzeczywiście o to umorzenie z powodu braku dochodów? Co będzie dla nich korzystniejsze? Czy umorzenie wystarczy po zakończeniu okresu próby? ( Wyrok stanowi przecież o czymś innym). Z góry dziękuję za podpowiedź.
jurek pisze:graza42 pisze:Witam serdecznie! Natrafiłam w swojej (niedługiej ) karierze kuratora na problem, który mnie nurtuje. Mianowicie, moi dwaj podopieczni zostali skazani ( po kradzieży ) wyrokiem sądowym na dwa lata pozbawienia wolności w zawieszeniu na trzy. Nałożono na nich obowiązek "naprawienia szkody w całości". Otrzymali po jakimś czasie pismo od komornika sądowego o umorzeniu części roszczeń i chcą zwrócoć się do pozostałych wierzycieli o takie samo umorzenie, ( powołując się na pierwsze ). Czy to właściwa droga postępowania ? Co powinnam im doradzać - prośby o rozłożenie długu na raty, czy rzeczywiście o to umorzenie z powodu braku dochodów? Co będzie dla nich korzystniejsze? Czy umorzenie wystarczy po zakończeniu okresu próby? ( Wyrok stanowi przecież o czymś innym). Z góry dziękuję za podpowiedź.
Do innych użytkowników tego forum – myślę że jest to dobre miejsce na poruszenie tematu
Jaka powinna być podstawowa wiedza i predyspozycje kandydata na kuratora jeżeli chcemy aby praca i osoba kuratora spostrzegana była pozytywnie przez społeczeństwo.
Bartłomiej, Zet, Fox i inni czekam na odpowiedzi odnośnie mojego postu.
graza42 pisze: Co jest ? Czyżby i wśród was byli ignoranci? Niemożliwe!? Jeśli chcecie, aby wasza strona miała sens, to pomagajcie , a nie krytykujcie!
bess pisze: poszkodowany zawsze może wystąpić z wnioskiem o zarządzenie wykonania kary)
Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości