zażalenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: jurek » 06 sty 2006, 1:22

Jeszcze inaczej myśle że ładniej:
Art. 21a.
Zawodowy kurator sądowy w postępowaniu przed sądem w sprawach wszczętych na jego wniosek jest stroną; w szczególności może składać
wnioski i wnosić zażalenia na postanowienia wydane w postępowaniu wykonawczym.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: andy » 07 sty 2006, 17:08

.... i wszystko stałoby sie jasne :). Tylko jak taki zapis osiągnąć?
andy

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Behemon » 24 sty 2006, 22:16

Jak gdzieś juz napisałem:
Ostatnio na posiedzeniu (z nową sędzią asesor), która przychyliła się do mojego wniosku o zarządzenie kary, pani protokolantak beknęła: "-Pani sedzio ale praktyka jest taka, że do fakultatywnych wniosków kuratora sąd się nie przychyla".
Potem chyba zemdlałem.
PRAKTYKA !!! Myślołech, że każdy przypadek jest indywidualny a nie fakultatywne odwalamy a obligi - to obligi.
Dlatego tak tesknię za "instytucją" zażalenia na postanowienia sądu.
Myślę, że jest to najwazniejsza obecnie droga dla naszych kochanych kuratorów z Krajowej Rady. Gdy z jednym z nich o tym rozmawiałem powiedział, że jest to temat "nie do przeskoczenia". Nie prawda mamy bardzo duże lobby i powinnismy to właściwie wykorzystac. Cenię KRK i chciałbym aby dążyli do zmian rewolucyjnych które poruszą sędziami, sądami, którzy tak naprawdę traktuja nas jak piate koło u wozu.
Behemon

Postautor: Lukas » 29 sty 2006, 21:32

Witaj Behemonie
Podobnie jak Ty uważam, że jako osoba zajmująca się wykonywaniem środków probacyjnych i innymi sprawami składając w róznych spraw różne wnioski, powinnienem posiadać możliwość, prawem ustanowioną do składania wniosków wówczas gdy jestem wnioskodawcą.
Nasi podopieczni występują w podobnych sytuacjach jako uczestnicy postępowania i z prawa podobnego mogą korzystać???
Powołam się na przykład z życie wzięty. Otóż wniosek złożony przez kuratora zawodowego o nałożenie na podopiecznego obowiązków probacyjnych, nie związnych z zobowiązaniem do poddania się leczeniu, w tym przypadku odwykowego - sędzia nie uwzględnił propozycji kuratora, uzasadniając swoją decyzję tym, że "skazany nie wyraził na to zgody". Włos się jeży :cry: - całkowita niemoc. Przywołane przez Ciebie "piąte koło..." jast świetnym porównaniem.
Aby kuratorzy będąc wnioskodawcami, oprócz dwóch wyjątków, mogli składać zażalenia na wydawane na wydawane przez sąd postanowienia, muszą nastąpić zmiany w kkw.
Dotarły do mnie informacje, że propozycje w tej sprawie skierowane do KRK, przez delegatów tej rady pozostały bez echa, bowiem żadne wnioski, postulaty bądź uchwały nie zostały przekazane do Departamentu Legislacyjno Prawnego MS.
Postanowienie SO w Szczecinie w sposób klarowny interpretuje ten problem i stanowisko to jest zgodne z prawem - tak bezwzględnie uważam, choź pragnę aby zmiany w tej kwestii nastąpiły.
Jaśli mogę prosić o parę słów nt. prac KRK, bo widzę że wiesz więcej ode mnie. Mój delegat jest bardzo skromny w swoich wypowiedziach, nie przekazuje na wszystkiego - chyba?
Pozdrawiam Lukas
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Poprzednia

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych