Socjologia Wrocław

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Socjologia WrocŁaw

Postautor: Andrzej/// » 23 lut 2011, 12:01

Witam!

Mam do napisania pracę w której jedno z pytań brzmi:
Wymień techniki prowadzenia nadzoru w sparwach niletnich oraz osób uzależninych od alkoholu. Jako przyklad podano nam obsrewacje, przekonywnie. Mam dodanych kilka innych, nie jestem jednak pewny czy prawidłowo. Dodam, że parce ocenia wymagający doktor dlatego prosze Państwa o pomoc
Andrzej///

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Orange » 23 lut 2011, 22:01

:lol: ¦wiat zabawny jest :lol:

Jeśli pracę ocenia „wymagający doktor” , to rozumiem, że na ćwiczeniach / wykładach równie wymagająco podszedł do metod i technik pedagogicznych? A nawet jeśli nie, to porządny student sam się dokształcał, czytał, poszerzał horyzonty...

Wg niektórych obserwacja to metoda, a nie technika…Wiesz to, prawda?
Ów doktÓr może podawał coś takiego jak: modelowanie, motywowanie, nagradzanie i karanie, instruowanie, kontrakt, antycypacja, wyrażanie sugestii, perswazja (u innych przekonywanie), przykład osobisty, aprobata i dezaprobata, mini-edukacja, psychoedukacja...

Taaak, życie... A teraz do nauki się brać - nie pozostaje nic innego :wink:
Pozdrawiam - wieczny student :lol: i nie mam nic wspólnego z nadzorami :lol:
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: megi » 23 lut 2011, 22:51

Wg innych obserwacja to jednak technika. Poczytaj, poszukaj, powołaj sie na róznych autorów.
Orange jednak gdzieś w okolicach 80% podała ci wiedzę "na talerzu".
megi
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 191 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...