ubieganie się o warunkowe zwolnienie a brak adresu zameldowa

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

ubieganie się o warunkowe zwolnienie a brak adresu zameldowa

Postautor: Marta.S » 11 maja 2011, 20:06

Witam,

może to dziwne pytanie, lecz interesuje mnie sytuacja, w której jest mój narzeczony. Aktualnie jest w areszcie i planujemy po połowie wykonania wyroku ubiegać się o warunkowa zwolnienie, problem w tym, że nie ma on zdresu zameldowania. Czy z tego powodu jego wniosek o zwolnienie może zostać odrzucony?
Marta.S

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kuffs » 11 maja 2011, 21:17

Marto mam dla Ciebie propozycję i dla Twojego narzeczonego także. Będąc w jednostce penitencjarnej niech się chłopina zwróci do swojego wychowawcy. Uzyska wszelkie potrzebne informacje oraz stosowną pomoc.

Adres zameldowania nie jest potrzebny.
kuffs

Postautor: Marta.S » 11 maja 2011, 22:13

Dziękuję za informację, niestety relacje skazany - wychowawca nie są w tamtejszym zakładzie takie jak na wolności, powiem więcej "chłopina" siedzi już 1,5 miesiąca lecz do tej pory wychowawca nie przeprowadził z nim wywiadu..nie ma co z tym systemem się spierać, gdyż wygranę odniesie - wiadomo - władza.

pozdrawiam
Marta.S

Postautor: agawe » 11 maja 2011, 22:31

Raczej brak adresu zameldowania nie powinien stanowić przeszkody w udzieleniu warunkowego zwolnienia, ale decyzję podejmuje sąd i trudno być jej pewnym.
Dla sądu jednak na pewno bardziej istotną kwestią będzie to, czy skazany będzie miał gdzie zamieszkać po opuszczeniu zakładu karnego. A do zamieszkania praktycznie zameldowanie nie jest potrzebne.
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi