nowe wytyczne dot. wywiadów środowiskowych

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

nowe wytyczne dot. wywiadów środowiskowych

Postautor: commynes » 27 sty 2006, 14:34

Sedzia Kryże, obecnie w Ministerstwie Sprawiedliwości, napisał wytyczne w zakresie przeprowadzania wywiadów środowiskowych (214 kpk i 14 kkw), w których znalazłem passus na temat konieczności KA¯DORAZOWO zebrania informacji w miejscu pracy bądź nauki. Jak myslicie, gdy ktoś spowoduje wypadek drogowy i odpowiada za niego w postępowaniu karnym, po wizycie kuratora w firmie straci pracę, czy nie? Czy chodzi sedziemu Kryże o to, by karac - w konsekwencji - zwolnieniem człowieka z pracy i popychać go w stronę alkoholu i nowych przestępstw? Podkreślam: chodzi mi o przypadki tego typu, jak ten który wymieniłem, bo wiadomo, że są okoliczności, że sprawdzić trzeba, czy opiniowany pracuje i jak zachowuje się w swoim miejscu pracy.
commynes

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: EMO » 27 sty 2006, 18:35

Jeśli rzeczywiście tak jest jak piszesz to niezły "pasztet" się kroi.
Czas wreszcie zrozumieć, iż komuna się skończyła dawno temu i "niegrzeczni" pracownicy wylatują z pracy.
Noo chyba, że mamy takowym "pomagać" i ewentualnie swoją obecnością dookreślić ewentualnemu pracodawcy, iż zatrudniona przez niego osoba jest przestępcą.

Aaaa i z kim mamy rozmawiać jeśli dozorowany pracuje przykładowo w supermarkecie i dodatkowo piastuje jakieś poważne stanowisko? Umawiać się z jego szefem, czy może portiera zapytać jak się zachowuje?

Co zrobić jeśli ktoś prowadzi jednoosobową działalność?

¯yjemy w wesołym świecie więc....... ...witam na forum ! :wink:
EMO

Postautor: Zet » 28 sty 2006, 9:52

commynes-
Skoro znalazłeś passus to znaczy ,że ów dokument miałeś w rękach.Bądż tak miły i podziel się z kuratorami tą wiedzą.Myślę,że wszyscy będą wdzięczni za wyczerpującą informację.
Czekamy.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: BartK » 28 sty 2006, 14:20

Czytałem te wytyczne, z tym wywiadem w miejscu pracy to jakaś paranoja, oprócz tego co napisał commynes, dodam jeszcze, iż czasami taka wycieczka moze okazać się bardzo odległa, ponieważ skazany może pracować 100 km od swojego miejsca zamieszkania. Taka misja może się okazać trudna także ze względu na sam zakład pracy, ponieważ jeżeli skazany pracowałby w Stoczni Szczecińskiej zatrudniającej 6 tys. pracowników, to kogo miałbym pytać o opinię? Latać za brygadzistą po statkach? czy może umawiac się na spotkanie z członkiem zarządu? Wspomniałem akurat o stoczni, ponieważ dużo moim podopiecznych tam pracuje :) Pan sędzia Kryże powinien zbadać celowość swoich pomysłów od strony praktycznej i myślę, iż 99 % kuratorów podzieli ten pogląd.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: commynes » 30 sty 2006, 16:43

skazany może pracować 100 km od swojego miejsca zamieszkania... To chyba poza obszarem właściwości Twojego sądu...?
commynes

Postautor: BartK » 30 sty 2006, 17:04

commynes pisze:skazany może pracować 100 km od swojego miejsca zamieszkania... To chyba poza obszarem właściwości Twojego sądu...?

Nie miałem akurat na mysli swojego SR, ale są sądy w moim okręgu, gdzie trochę sobie musza pojeździc :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: virus » 31 sty 2006, 23:54

Myślę, że pan wiceminister nie bardzo wie co podpisał. Ktoś inny "szyje nam buty" ... :evil: Niestety brakuje chyba w ministerstwie praktyków, którzy wspomagaliby swoją wiedzą i doświadczeniem tych, którym kurator kojarzy się z oświatą i muzeum. Mam wrażenie, że gdyby kurator nadal zarabiał poniżej średniej krajowej takie cudaczne zalecenia nie miałyby miejsca ...
virus

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych