K.o.w. do utrary tchu

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

K.o.w. do utrary tchu

Postautor: Piotrulo » 03 lut 2006, 19:51

Czołem Bractwo kuratorskie? Jednym z zasadniczych kwestii jakie mnie nurtuje to pytanie ile kuratorzy dla dorosłych są wstanie " przerobić " kary ograniczenia wolności? Wywołuję pewnie temat stary ale czy nie zastanawiało Was przypadkiem, po zamknięciu repertoriów z Wo i VI Wo z liczbą wzrostu spraw o 150 % większą niż w poprednimroku, do jakiej to monstrualnej liczby możew dojść? Reasumując na dzień dzisiejszy, tym co absorbuje mnie w 65 % to k.o.w. i wszystko co jest z nią związane, a pozostałe 35 % to dozory. To chyba chore, nie ? Jak jest w Waszym przypadku? Może to tylko z mojego/ naszego podwórka tak wygląda? Pozdrowionka!
Piotrulo

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Wars » 03 lut 2006, 22:27

Jeśli chodzi o stolicę , to nie jest tak żle z WO.Są konkretne zakłady pracy współpracujące z sądem, no i nie jest tego tak dużo. O wiele więcej mamy tego co powinniśmy mieć -czyli dozorów!!!!- Natomiast ilość dozorów uproszczonych -którymi również sie zajmujemy-po prostu nas zalewa :roll: --wnisek z tego taki,że każdy majakieś miny.pozdrawiam.
Wars

Postautor: Lukas » 03 lut 2006, 23:28

Witaj Wars
Czy w stolicy istotnie nie macie większych problemów z wykonawstwem k.o.w.? Jaśli jest tak dobrze jak piszesz, to, czy ilość wyznaczonych zakładów komunalnych i innych służących temu celowi jest wystarczająca. Czy zakłady wywiazują się ze wszystkich, przypisanych im obowiązków (badania lekarskie, ubezpieczenie skazanych, zabezpieczenia im odzieży ochronnej, a także przeszkolenie z zakresu bhp.)
Mam swój stosunek do spraw Du i trochę dziwię się, że macie ich aż tak dużo. Czy do swojej kontrolki "P" wpisujecie przekazane przez sekretariat (sekcja wykonawcza) wszystkie sprawy zarejestrowane w Du, czy tylko te, w których należy kontrolować realizację nałożonych obowiązków i śr. karnych - vide: zarządzenie MS z 12.12.2003r.
Może wprowadzenie dozoru elektronicznego spowoduje obniżenie obciążenia tego typu sprawami???
Zgodnie z projektem zmiany ustawy kkw, związanym z wprowadzeniem dozoru elektronicznego kuratorzy zawodowi będą mieli, moim zdaniem, bardzo dużo nowych zadań. Co stanie się wówczas z naszym obciążeniem - jakie ono będzie?
Pozdrawiam Lukas
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 03 lut 2006, 23:46

Jeśli chodzi o Szczecin, to nie ma większych problemów z kow, mamy odpowiednią liczbę zakładów pracy i cały czas pozyskujemy nowe. W przypadku uchylania się skazanych od wykonania kary wydziały karne dosyć sprawnie rozpatrują nasze wnioski. Mam nadzieję, iż taka sytuacja nadal będzie się utrzymywać :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Piotrulo » 04 lut 2006, 10:59

No niby ładnie , pięknie jak piszesz Wars czy Bartłomiej ale ja mam wrażenie, że jest to uprawianie prowizorki - mam tu na myśli to o czym pisze Lukas, tzn. brak ubezpieczenia, odzieży, szkolenia skazanych. A gdzie wynagrodzenie dodatkowe dla osób nadzorujących skazanych, a czy te osoby kontrolują w wymaganej liczbie sobie podległej skazanych ( chyba 10 o ile dobrze pamiętam albo 15, każda następna 10 powinna mieć następnego nadzorującego z zakładu pracy). U nas na prowincji czyli Sandomierz i okolice jest tak, że w jednym Urzędzie Gminy albo ZGKiM jest 30-40 skazanych i prowadzi to jedna osoba, oczywiście bez żadnej dodatkowej z tego tytułu gratyfikacji. A czynności jakich podejmujemy przed złożeniem wniosku jest mnóstwo i najlepiej byłoby gdyby kuratorzy wykonali karę za delikwentów. Ciepłe po!
Piotrulo

Postautor: BartK » 04 lut 2006, 17:48

Piotrulo pisze: U nas na prowincji czyli Sandomierz i okolice jest tak, że w jednym Urzędzie Gminy albo ZGKiM jest 30-40 skazanych i prowadzi to jedna osoba, oczywiście bez żadnej dodatkowej z tego tytułu gratyfikacji.

W Szczecinie w niektórych zakładach jeden pracownik kontroluje czasami nawet 100 skazanych. Z ubezpieczeniem raczej problemów nie ma, gorzej jest z badaniami lekarskimi, nie wspomne już o dodatkach dla wyznaczonego pracownika.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych