obciążenie sprawami

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej w pionie rodzinnym.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

obciĄżenie sprawami

Postautor: Don » 26 maja 2005, 22:08

Bardzo mnie ciekawi, jak wygląda obciążenie nadzorami i wywiadami jednorazowymi w kurateli rodzinnej - czy kuratorzy społeczni przeprowadzają wywiady jednorazowe?
Don

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

ObciĄżenie

Postautor: eipiem » 26 maja 2005, 22:38

Witaj Don rodzinny,
nadzory osobiste 20,społecznym nie zlecamy wywiadów w postępowaniu wyjaśniającym i rozpoznawczym (standard,który bardzo,bardzo rzadko-w uzasadnionych bardzo wypadkach- ma wyjątki).
Co do reszty pytania proponuję byś prześledził(-ła ?) sekcję KURATELA RODZINNA.Tam gdzieś w którymś temacie ("czas pracy"?) pojwiła się kwestia obciążenia.

Pozdrawiam,
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: magda_lena » 27 maja 2005, 0:09

W naszym sądzie wygląda to tak: obciążenie własnymi nadzorami - max do 20, wywiadów jednorazowych w skali miesiąca ok. 30-35. Społecznym raczej nie zlecamy, chyba że Npw, w których prowadzą oni stałe nadzory. Wszuystkie Nsm i pozostałe robimy sami. W referacie 1 zawodowego jest ok. 80 spraw. Obserwujemy tendencję zwyżkową :roll:
magda_lena

Postautor: kesey » 27 maja 2005, 23:52

¦rednie obciążenie wywiadami w skali miesiąca 20- 35. Społecznym zlecamy wywiady w wykonawczym- kontrolę prawnej opieki- kurateli dla ubezwłasnowolnionych (Op), kontrolę prawnej opieki, lub rodziny zastępczej dla małoletniego (Opm), kontrolę zobowiązań do podjęcia leczenia odwykowego, bez orzeczonego nadzoru kuratora (Alk). Za wykonanie tych wywiadów naliczamy ryczałt 4% kwoty bazowej (zgodnie z Ustawą). Resztę wywiadów wykonują zawodowi. W przypadku wywiadów, gdzie prowadzony jest nadzór najczęściej załączamy akta nadzoru, chyba że Sąd uzna to za niewystarczające i ponowi zlecenie wywiadu.
Nieco informacji na temat obciążenia znajduje się także na forum "rodzinnym" w temacie: Jak długo w pracy?
Pozdrawiam :D .
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Don » 28 maja 2005, 21:30

Nie napisałem, jak to u mnie wygląda. Nadzorów: 25 (norma), wywiadów ok. 19-24. Wywiadów jednorazowych nie możemy zlecać a dokładniej, Sąd nie zapłaci za nie :D Ciągle nas straszą, że kuratorzy dla dorosłych są mocniej obciążeni tzn. awans :x do tego pionu dla niektórych :shock:
Don

obciĄżenie

Postautor: kamino » 31 maja 2005, 18:56

u nas obciążenie sprawami jest następujące:
- od 23 - 30 nadzorów własnych
- ok. 70 nadzorów u kuratorów społecznych (u każdego nie więcej niż 10)
- wywiady w postępowaniu wykonawczym wykonuje wyłącznie kurator zawodowy z uwagi na finanse :( :cry:
Wspomnę, iż nie mamy obsługi sekretarskiej - stąd wysyłanie druków sprawozdań do spraw Op. i Opm., wypełnianie urlopowań dziecka z placówki do domu rodzinnego, zszywanie akt itd. - wszystkie czynności wykonuje kurator zawodowy.
Poza tym na jednego kuratora zawodowego przypada miesięcznie około 30 wywiadów wyjaśniających.
kamino
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: koris » 09 gru 2005, 20:12

kamino o jakich drukach sprawozdan piszesz w sprawach Op i Opm? wróć do tego tematu i napisz coś więcej bo jak przyszły czasy drukarek komputerowych to powoli zapominamy o drukach i sami tworzymy. U nas nie ma wystandaryzowanych sprawozdań tzn są o rozwód , o zezwolenie na zawarcie zw. małżenskiego i w sprawach Npw ale służa jako makulatura, nikt tego nie używa bo nie przystaja do potrzeb wywiadu. Moze znasz coś nowego prosze przyślij na forum albo do moother@tlen.pl. Przepraszam ze sie teraz z tym obudziłam ale od niedawna śledzę forum.
koris

Postautor: kesey » 09 gru 2005, 23:44

W I połowie 2005 roku i w okresie wakacji było mało ciekawie. Spraw w referatach do 150, wywiadów bieżących do 40 miesięcznie (łącznie w wykonawczym, wyjaśniającym i rozpoznawczym). Kuratorom społecznym zlecam tylko wywiady w postępowaniu wykonawczym (w liczbie nie przekraczajacej 5 w miesiącu i w sytuacji, gdy wykonałem nie mniej niż 7 wywiadów bieżących osobiście). Obecnie sytuacja nieco się ustabilizowała. Referaty w granicach 90- 110 i około 15-25 wywiadów bieżących w skali miesiąca.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: kropka » 10 gru 2005, 18:58

Pamiętam, jakie poruszenie wywołałam latem swoim obciążeniem:-) - nie tylko zresztą swoim. Teraz jest nie lepiej, bo liczyłam wczoraj akta i wychodzi na 156 spraw z tendencją wzrostową. Prawie 300 ludzi małych i dużych pod opieką! Wywiadów obecnie jest nieco mniej, 25-30 szt.Wykonawcze Opm-y i OP to u nas czynności sprawdzające, ktore możemy wliczyć do spraw własnych-te robimy sami.Alk i Nw -rzadkie-zlecamy społecznym dość często.Niektóre do spraw np.Npw też.
Pozdrawiam
Kropka
Koty i kobiety zawsze robią to, co chcą, więc psy i mężczyźni powinni się z tym pogodzić:)
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: koris » 10 gru 2005, 20:26

podpowiedzcie mi jeszcze taka rzecz czy kierownik zleca wywiad jednorazowy społecznemu czy sedzia (rodzinny)
czy dobrze rozumię do spraw własnych wliczamy rodziny zastepcze, opieki nad malol. i opieki nad dorsołymi, alkoholówki bez nadzorów, zakł poprawcze, placówki socjalizacyjne i resocjalizacyjne?
czy w kontrolce K wyodrębiacie wywiady i czynności inne zlecone (np. spowodować aby uczestnicy stawili sie do RODK -u " - o to jest wg was
u nas robi sie tak ze z kontrolki K wyodrebnia sie tylko doprowadzenia a reszta to wywiady
czy do kontrolki K wpisujecie sprawę traktujac to jako wywiad czy jako sprawozdanie (mam na mysli taka sytuacje, że na sprawozdanie składa się dwa oddzielne wywiady np u rodziców mieszkających w różnych środowiskach przy tym dzieci podzielone , no jednym slowem dwa pełne wywiady a z tego jedno sprawozdanie
czy jak doprowadzanie dzieci to potem podajecie liczbe tych dzieci czy ilość przeprowadzonych "akcji" (w jednym zabieraniu jest jedno dziecko a w drugim zabieraniu jest 6 dzieci z róznych miejsc)
no to na razie czyba mam najwiecej luk w wiedzy albo wyrzuty sumienia ze robie cos nie tak nie gniewajcie sie ze jestem taka ciekawska.
koris

Wróć do Kuratorzy rodzinni