sprawozdanie z objęcia dozoru a karta czynności

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

sprawozdanie z objęcia dozoru a karta czynności

Postautor: loutica » 21 lis 2011, 22:07

Witam,
zaczynam jako kurator społeczny i mam pewne pytanie czy razem ze sprawozdaniem z objęcia dozoru powinnam dostarczyć karty czynności dozorowanych?
czy dopiero karta zaczyna obowiązywać od następnego miesiąca po objęciu dozoru?
loutica

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Bosman » 21 lis 2011, 22:18

Zaczynaj ze swoim kuratorem zawodowym.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: tulipanna555 » 21 lis 2011, 22:53

Podzielam zdanie przedmówcy. Ja praktykuje tak, że jeśli dozór kurator społeczny obejmuje zaraz na początku miesiąca to pod koniec chce mieć rownież kartę czynności, a jeżeli dozór obejmuje pod koniec miesiąca to składa sprawozdanie z objęcia a dopiero w kolejnym miesiącu kartę.
Nie ma bardziej stronniczego świadka i okrutniejszego oskarżyciela niż sumienie dręczące każdego z nas - Polipiusz
tulipanna555
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postautor: Orange » 21 lis 2011, 22:56

Ja praktykuję inaczej :D
I jeszcze z uporem maniaka:
Każdy kurator zawodowy ma swoją praktykę, swoją wizję pracy i współpracy z kuratorami społecznymi. Dlatego tak ważne, ba nawet bezcenne, jest w pierwszej kolejności zadawać wszystkie dręczące pytania kuratorowi zawodowemu - SWOJEMU.
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: tulipanna555 » 21 lis 2011, 23:11

Orange, a jak Ty praktykujesz?
Nie ma bardziej stronniczego świadka i okrutniejszego oskarżyciela niż sumienie dręczące każdego z nas - Polipiusz
tulipanna555
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 21 lis 2011, 23:46

tulipanna555 pisze:Ja praktykuje tak, (...)

Orange pisze:Ja praktykuję inaczej :D

No przecież mamy Metodologię, która ponoć obowiązuje wszystkich i której nadrzędnym zadaniem było ujednolicenie praktyki dla wszystkich :D
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Grease » 21 lis 2011, 23:53

Na szczęście nie ujednoliciła myślenia :)
Grease
Grease
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Orange » 21 lis 2011, 23:53

Tulipanno555, loutica zadała tu pytanie. Moja praktyka dla Ciebie loutico, nie będzie miała znaczenia (chyba, że jesteś moim kuratorem, jeśli tak, to proszę zadzwoń do mnie i zapytaj - z chęcią odpowiem).
Tobie tulipanno555, powiem, że gdybyś udzielała odpowiedzi "moim" kuratorom, wprowadziłabyś ich w błąd.
Dlatego, jeszcze raz: Każdy kurator zawodowy ma swoją praktykę, swoją wizję pracy i współpracy z kuratorami społecznymi. Dlatego tak ważne, ba nawet bezcenne jest, w pierwszej kolejności zadawać wszystkie dręczące pytania kuratorowi zawodowemu - SWOJEMU.
Pozdrawiam.
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Grease » 21 lis 2011, 23:54

Poza tym popieram Orange i Bosmana. Twój kurator zawodowy to Twoje źródło i rozmowa z nim od początku może zapobiec nieporozumieniom na waszej linii. Warto rozmawiać :) Pozdrawiam
Grease
Grease
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Orange » 21 lis 2011, 23:56

Sedno :idea:

Uściski Grease :D
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 21 lis 2011, 23:56

tulipanna555 pisze:Ja praktykuje tak, (...)

Orange pisze:Ja praktykuję inaczej :D

a ja mam jeszcze inną koncepcje
:lol:
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Grease » 22 lis 2011, 0:16

---------- 22:14 21.11.2011 ----------

Dzięki za uściski. Odwzajemniam :)

---------- 22:16 ----------

Taka jeszcze mi się nasunęła konkluzja. Fajnie, jak możemy się wymieniać różnymi praktykami i urozmaicać swoją pracę. Natomiast w przypadku kuratorów społecznych takie pierwsze inicjatywy i ustalenia powinny być na linii wzrokowej a nie netowej. I nie jest to złośliwe bynajmniej. Ostatnio trochę zajmowałam się konfliktem - tak a propo profilaktyki :) Polecam ten cud metodyki
Grease
Grease
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: tulipanna555 » 22 lis 2011, 20:07

Oczywiście, zgadzam się z Wami wszystkimi, że najważniejsza jest rozmowa z kuratorem zawodowym. Już na początku napisałam, że zgadzam się z bosmanem. napisałam tylko jak ja praktykuję. Nie zalecałam robić po mojemu.
tulipanna555
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: selene_11 » 25 lis 2011, 1:25

Przyznam, że niektóre posty skutecznie zniechęcają do dzielenia się z innymi swoim choćby niewielkim doświadczeniem. A wydawałoby się, że jest to dział " Zadaj pytanie kuratorowi" ( w domyśle - uzyskasz odpowiedź). Uczmy się wzajemnie, społeczni od zawodowych i odwrotnie, z różnych sądów, okręgów.
Ja swoim kuratorom stawiam podobne wymagania jak Tulipanna. Jednak w przypadku zaistnienia okoliczności, wymagających niezwłocznego podjęcia czynności przez kuratora zawodowego , zobowiązuję kuratora społecznego do niezwłocznego złożenia karty czynności ( lub sprawozdania z przebiegu dozoru)
"Panie daj mi cierpliwość abym pogodził się z tym czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość bym odróżnił jedno od drugiego"
selene_11

Postautor: Bosman » 25 lis 2011, 10:27

selene_11 pisze:Przyznam, że niektóre posty skutecznie zniechęcają do dzielenia się z innymi swoim choćby niewielkim doświadczeniem. A wydawałoby się, że jest to dział " Zadaj pytanie kuratorowi" ( w domyśle - uzyskasz odpowiedź). Uczmy się wzajemnie, społeczni od zawodowych i odwrotnie, z różnych sądów, okręgów.
Ja swoim kuratorom stawiam podobne wymagania jak Tulipanna. Jednak w przypadku zaistnienia okoliczności, wymagających niezwłocznego podjęcia czynności przez kuratora zawodowego , zobowiązuję kuratora społecznego do niezwłocznego złożenia karty czynności ( lub sprawozdania z przebiegu dozoru)
A czy zgodzisz się z twierdzeniem, że kurator społeczny, który zaczyna pełnienie swojej funkcji (w takiej sytuacji jest osoba, która zainicjowała ten wątek), powinien/powinna o podstawowe kwestie (m.in. j.w.) pytać kuratora zawodowego z którym współpracuje (żeby na początku swojej pracy wyrobić "dobre nawyki", zgodne z praktyką obowiązującą w danym zespole u danego kuratora zawodowego)?
Dzielenie się doświadczeniami, przemyśleniami, uczenie się od siebie nawzajem to, według mnie, inna kwestia.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Następna

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi