sprawozdanie z objęcia dozoru a karta czynności

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: selene_11 » 25 lis 2011, 20:18

Zgadzam się z tym, o czym piszesz Bosmanie jak również podtrzymuję swoją opinię o potrzebie dzielenia się swoim doświadczeniem na Forum.
"Panie daj mi cierpliwość abym pogodził się z tym czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość bym odróżnił jedno od drugiego"
selene_11

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Bosman » 25 lis 2011, 21:38

selene_11 pisze:Zgadzam się z tym, o czym piszesz Bosmanie jak również podtrzymuję swoją opinię o potrzebie dzielenia się swoim doświadczeniem na Forum.
Ok
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: sprawozdanie z objęcia dozoru a karta czynności

Postautor: Inana » 30 lis 2011, 13:41

loutica pisze:Witam,
zaczynam jako kurator społeczny i mam pewne pytanie czy razem ze sprawozdaniem z objęcia dozoru powinnam dostarczyć karty czynności dozorowanych?
czy dopiero karta zaczyna obowiązywać od następnego miesiąca po objęciu dozoru?

Ja żądam karty czynności od moich społecznych na koniec miesiąca w odniesieniu do WSZYSTKICH dozorowanych - tych objętych w danym miesiącu też. Jeśli zatem społeczny składa sprawozdanie pod koniec miesiąca - składa je razem z kartą, jeśli na początku, to dodatkowo pod koniec miesiąca przynosi kartę.
Robię tak z prostego powodu: karta stanowi dla mnie podstawę przy naliczaniu ryczałtu dla społecznego - im więcej czynności społeczny podjął, tym większą kwotę mu naliczę.
Jeśli zatem społeczny przy obejmowaniu dozoru najpierw spotyka się ze skazanym, potem (w innym terminie) z jego rodziną, oprócz tego z dzielnicowym, a poza tym ustala, jakie informacje na jego temat widnieją w systemie, a jeszcze - co daj Boże - zechce się zapoznać z aktami głównymi sprawy i - widząc, że skazany ma problemy - poleci do odpowiednich instytucji, żeby mu zorganizować terapię... To jest oczywistym, że wszystkie te czynności powinny się znależć w karcie obok sprawozdania, żebym z czystym sumieniem mogła mu naliczyć maksymalną stawkę.
Pozdrawiam.
Inana
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: Taki » 30 lis 2011, 19:57

Kiedy kończy się początek miesiąca?
Taki

Postautor: Inana » 30 lis 2011, 20:44

Taki pisze:Kiedy kończy się początek miesiąca?

Siódmego :)
Inana
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Taki » 02 gru 2011, 22:12

Według jakiego kalendarza? :P
Taki

Postautor: Inana » 03 gru 2011, 15:41

Taki pisze:Według jakiego kalendarza? :P

Obawiałam się tego pytania :wink:
Inana
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: loutica » 15 gru 2011, 21:29

Dzięki za Dzięki wielkie za podpowiedź bo niestety mój kurator zawodowy jest chory i muszę sobie jakoś radzić sama.
loutica

Postautor: Orange » 15 gru 2011, 23:08

Loutico, jeśli Twój kurator jest chory, możesz np. zapytać kto go zastępuje, gdyby nie było takiej osoby (lub zastępują wszyscy) możesz zwrócić się bezpośrednio o wskazówki do Kierownika Zespołu. Pozdrawiam.
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: loutica » 19 gru 2011, 12:52

Dzięki wszystkim za porady, zrobiłam jak radzicie a więc udałam się do Kierownika Zespołu. Wyjaśniło to wiele moich wątpliwości:)
Pozdrawiam:)
loutica

Postautor: Orange » 19 gru 2011, 20:44

loutica pisze:Wyjaśniło to wiele moich wątpliwości:)

Bardzo się cieszę loutico :D
Jest też dodatkowy "+" z Twojego wysiłku...Teraz, jakby coś było nie tak z kartą czy sprawozdaniem, zawsze możesz powiedzieć, że konsultowałaś się z samym Kierownikiem Zespołu :wink:
Serdecznie Cię pozdrawiam.
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Gosia66 » 07 sty 2012, 2:01

Albo nie chcecie pomóc albo tak na prawdę nikt z Was tego po prostu nie wie...
Gosia66

Postautor: Bosman » 07 sty 2012, 14:12

Gosia66 pisze:Albo nie chcecie pomóc albo tak na prawdę nikt z Was tego po prostu nie wie...
Pomoc rozumie Pani wąsko. Ja uważam, że pomoc może polegać również na zasugerowaniu kuratorowi społecznemu (który zaczyna pełnienie swojej funkcji), żeby skontaktował się z kuratorem zawodowym z którym ma współpracować i uzyskał od niego pełne informacje, wyjaśnienia, instrukcje. Takie podejście uważam z rzetelne i uczciwe.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Orange » 07 sty 2012, 16:10

Gosiu66 – masz rację, że ja tego po prostu nie wiem. Skąd mogę wiedzieć jakie zasady składania sprawozdań/ kart/informacji wyznacza kuratorom społecznym m.in. loutice – jej kurator zawodowy?
Mogłabym napisać moje zasady, ale czy one byłyby pomocne loutice? Może wprowadziłabym ją w błąd i nie uzyskałaby ona ryczałtu? Czy byłaby to pomoc? Dlatego też sugerowałam, że najlepiej w tej sprawie kontaktować się z kuratorem, z którym się współpracuje.
Pojawiło się w tym wątku kilka informacji, jak pracują kuratorzy zawodowi – zwróć uwagę, że są odmienne zdania…
Odpowiedziałabym na pytanie "kiedy należy złożyć sprawozdanie z objęcia dozoru", ponieważ przepisy prawa w tym względzie są jednoznaczne – w terminie 14 dni od nawiązania kontaktu. Tu pytania dotyczyły: „czy razem ze sprawozdaniem z objęcia dozoru powinnam dostarczyć karty czynności dozorowanych? czy dopiero karta zaczyna obowiązywać od następnego miesiąca po objęciu dozoru?”. I tak jak już napisałam, nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć na te pytania. Uznałam, że pomogę właśnie loutice, poprzez skierowanie jej do kuratora – by już na początku współpracy mogła wyjaśnić te kwestie, bo są one bardzo ważne, jak zapewne wiesz.
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: loutica » 09 sty 2012, 11:23

---------- 09:13 09.01.2012 ----------

Myślę, że ten temat jest już zamknięty bo każdy ma inną metodę pracy. pozdrawiam Wszystkich:)
loutica

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi