Cytaty z armaty

"Ogólnie jak mnie coś wzruszy" czyli nie samą pracą kurator żyje. Forum ogólne. Zaproponuj film, książkę, gatunek muzyki, podziel się swoimi zainteresowaniami, spostrzeżeniami ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Orange » 07 lut 2012, 21:34

raskolnikow pisze: (...)Zresztą dlaczego nie wolno przytaczać pani szymborskiej? skoro miała określone poglądy to może niech potomni pamiętają. Historia magistra vitae(...)

i proszę o przywrócenie mojego wpisu (...)

Zgadzam się, że pierwszy post mógłby zostać przywrócony. Pani Szymborska w ówczesnym czasie prezentowała takie poglądy...
Resztę wyjaśnię z Raskolnikowem na pw.
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: Aurelius » 07 lut 2012, 21:46

Raskolnikow przede wszystkim Twój cytat był prowokacją i został w mojej ocenie zamieszczony w konkretnym celu, co doskonale potwierdził Twój drugi post, ten wyedytowany przeze mnie. Oba posty zostały ocenione, jako całość, a nie z każdy z osobna.Tak więc proszę nie manipuluj teraz. Nie miałbym nic przeciwko temu, abyś go zamieścił ot tak sobie. Jako cytat jeden z wielu. Za chwilę mielibyśmy tutaj dyskusję na wzór słuszności pochówku Cz.Miłosza na krakowskiej Skałce itp. Chcesz cytat zamieścić - proszę bardzo, zamieść go jeszcze raz, ale bez dodatków w postaci swoich komentarzy do niego. Każdy ma prawo sobie sam go interpretować, bez narzucania tej interpretacji z Twojej strony.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: raskolnikow » 07 lut 2012, 22:21

Przytoczyłem jedynie rezolucję, którą poparła pani szymborska. Orange skomentowała, ja skomentowałem Orange. Resztę załatwiliśmy na PW. Skąd wiesz czy byłaby dalsza dyskusja? to tylko twoje domysły. A, że działasz jak ****** to osobna sprawa.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 23:00 przez raskolnikow, łącznie zmieniany 1 raz
raskolnikow

Postautor: Orange » 07 lut 2012, 22:35

Wyjaśniliśmy sprawę z Raskolnikowem.
Kolega chciał przypomnieć ważną sprawę:
Cytuję za Wikipedią
Najważniejszym zarzutem stawianym Szymborskiej jest jej postawa w czasach PRL-u.
W lutym 1953 wraz innymi 52 osobistościami świata kultury podpisała tzw. Rezolucję Związku Literatów Polskich w Krakowie w sprawie procesu krakowskiego. Podpisanie rezolucji było na rękę władzy komunistycznej, która w pokazowym procesie księży kurii krakowskiej, oskarżonych o działalność na rzecz Stanów Zjednoczonych, chciała zademonstrować swą siłę wobec niezależnych struktur Kościoła katolickiego w Polsce.
Szymborska tworzyła utwory popierające leninizm i stalinizm. Np. w jednym z wierszy z tomiku "Dlatego żyjemy" Lenin został przez nią nazwany "nowego człowieczeństwa Adamem
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: raskolnikow » 07 lut 2012, 22:53

Orange pisze:Wyjaśniliśmy sprawę z Raskolnikowem.
Kolega chciał przypomnieć ważną sprawę:
Cytuję za Wikipedią
Najważniejszym zarzutem stawianym Szymborskiej jest jej postawa w czasach PRL-u.
W lutym 1953 wraz innymi 52 osobistościami świata kultury podpisała tzw. Rezolucję Związku Literatów Polskich w Krakowie w sprawie procesu krakowskiego. Podpisanie rezolucji było na rękę władzy komunistycznej, która w pokazowym procesie księży kurii krakowskiej, oskarżonych o działalność na rzecz Stanów Zjednoczonych, chciała zademonstrować swą siłę wobec niezależnych struktur Kościoła katolickiego w Polsce.
Szymborska tworzyła utwory popierające leninizm i stalinizm. Np. w jednym z wierszy z tomiku "Dlatego żyjemy" Lenin został przez nią nazwany "nowego człowieczeństwa Adamem

sprawa załatwiona bardzo przyjemnie.
Przepraszam, za napastliwy ton. '
Z dedykacją dla Orange - http://www.youtube.com/watch?v=ogjCogTJVLU
nie rozmywam więcej tematu. Może Admin gdzieś to wytnie i wklei w inny watek.
raskolnikow

Postautor: Orange » 08 lut 2012, 1:30

Ja przepraszam za umieszczenie prywatnej wiadomości na forum.

Dziękuję za wiersz (wyryty w pamięci).
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Bosman » 17 lut 2012, 22:11

Uważaj mnie za dobrego, a stanę się lepszy.
/Phil Bosmans/
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Grease » 22 lut 2012, 0:12

pracujemy i służymy, popychamy i walczymy, zarabiamy, by wydawać - tu i teraz? Nie, nie teraz. Może potem będzie czas, gdy ogłuchną nasze uszy i gdy wyschnie serce w nas" Virginia Woolf "Między aktami"
Grease
Grease
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: raskolnikow » 24 lut 2012, 21:57

,,¯yjemy dlatego, że nie wykonano na nas aborcji." - Janusz Korwin-Mikke
raskolnikow

Postautor: Bosman » 25 lut 2012, 22:15

Jestem Herne myśliwy, a ty jesteś jak liść na wietrze.
/Herne myśliwy, Robin Hood/
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: raskolnikow » 26 lut 2012, 14:40

bosman pisze:
Jestem Herne myśliwy, a ty jesteś jak liść na wietrze.
/Herne myśliwy, Robin Hood/

http://www.youtube.com/watch?v=k4Qo4vxXpC8
I am Herne the Hunter and you are a leaf driven by the wind :)
raskolnikow

Postautor: Bosman » 02 mar 2012, 10:06

Nie porównuj siebie z niczym ani nie utożsamiaj się z żadną rzeczą. Pozwól rzeczom być takimi, jakie są. Poruszaj się jak woda, trwaj w bezruchu niczym lustro, odpowiadaj jak echo, przemieszczaj się niczym coś niematerialnego i pozostań cichy jak czystość. Ci, którzy zyskują, stracą. Nie wyprzedzaj innych, zawsze podążaj za nimi. (...) Ciesz się skromnym życiem (...) ucz się wytrwale, myśl spokojnie, obserwuj uważnie, wypowiadaj się z rozwagą, działaj szczerze, znoś wszystko z uśmiechem na ustach, działaj odważnie, czekaj na okazje i nigdy się nie spiesz. (...) Porzuć lubienie i nielubienie a wszystko stanie się jasne.
/Walcząc z myślami - Bruce Lee/
Tak to już jest.
/pan Lutek, pracownik budowlany/
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Orange » 16 mar 2012, 23:36

Z filmu "Siła spokoju":
To wędrówka daje szczęście, a nie jej cel.

Poczucie humoru, zwłaszcza na swój temat, to ogromna siła
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Deck » 20 mar 2012, 21:59

Trzeba naprawić wyrządzone zło.
/Rasta Mysz, dubbingowana przez Borysa Szyca/
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 190 razy
Otrzymał podziękowań: 73 razy

Postautor: Ultima » 20 mar 2012, 22:06

Deck pisze:
Trzeba naprawić wyrządzone zło.
/Rasta Mysz, dubbingowana przez Borysa Szyca/

:D Chcąc - nie chcąc, oglądam to codziennie :D
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Film, książka, muzyka, zainteresowania ....