prasa o kuratorach

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

prasa o kuratorach

Postautor: wielbiciel » 25 lut 2006, 15:31

czytujecie gazetę wyborczą? polecam artykuł o kuratorach z 15.02.2006r. możecie poczytać tam, że kurator na dzień dzisiejszy "stoi niewiele niżej niż SÊDZIA", zarobki, po zakończeniu aplikacji, to kwota 3500zł brutto, bezpieczeństwo socjalne, setki kandydatów na jedno miejsce. takie rzeczy podaje m. in. Piotr Burczyk prezes wielkopolskiego stowarzyszenia kuratorów sądowych. a nasza koleżanka mówi, że "nigdy nie słyszała, żeby kuratorce ktoś robił wyrzuty, że zaszła w ciążę"!!!!
coś mi się wydaje, że kuratorzy sami wbijają sobie gola porównując się do sędziów. to środowiska sędziowskie najwięcej mówią o potrzebie zmian w "pracy" kuratorów. a zazwyczaj zaczyna się od uposażeń.

na koniec tytuł artykułu "kiedyś jak sekretarka, teraz jak adwokat"........ Boże chroń kuratorów!!!
wielbiciel

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kropka » 25 lut 2006, 20:04

Wielbicielu,
Zajrzyj na stronę główną.Tam widnieje propozycja sprostowania, odnoszącego się do cytowanego przez Ciebie artykułu, sygnowana przez naszego Drogiego Kolegę z Częstochowy. Jest to komunikat z 19.02.2006r. Prezydium KRK.Gorąco polecam
Kropka
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Wielbicielu

Postautor: tomek » 25 lut 2006, 20:40

Po pierwszym przeczytaniu tego artykułu czułem to co ty, jednak po przeanalizowaniu go na spokojnie, nie mam pretensji do cytowanych w nim osób. Takowe można rościć jedynie do autora artykułu, który sprytnie zmanipulował tekst, tak dobierając cytaty, że artykuł mówi prawde ale wybiórczą i na pewno nie oddającej istoty naszej ciężkiej i skomplikowanej pracy.
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Lukas » 25 lut 2006, 21:48

Witaj Wielbicielu
Bardzo proszę zajrzyj do tematu obieg informacji. Tam na zakładkach z 15.02.2006r. przeczytasz nieco więcej na ten temat tego arty.
Można też odczytać komentarze, przede wszystkim kuratorów zawodowych, znajdujące się na stronie GW. Tam do wyszukiwarki należy wpisać nazwisko i imię autora artykułu (gdyby ktoś nie nie znał: Michał Kopiński).
Po odnalezieniu artykułu tego pana, należy wejść na forum - miłej lektury.
Pzdr. Lukas
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: wielbiciel » 25 lut 2006, 21:52

niestety tomku nie uspokoiło mnie ponowne przeczytanie artykułu. w świat poszła informacja o kuratorach, którzy po 2002r mają sie jak sędziowie, zarabiają krocie. i to zapewne umocni w przekonaniu osoby myślące o zmianie ustawy (czytaj zarobków i obowiązków kuratorów). w artykule nie mówi się nic o charakterze i ilości pracy. nic dodać nic ująć. newsy poszły w świat.
kropeczko czy pisząc o stronie głównej masz na myśli stronę główną gazety wyborczej?
wielbiciel

Postautor: kesey » 26 lut 2006, 2:10

Witam :!:
Na stronie Wielkopolskiego Stowarzyszenia Kuratorów Sądowych znalazł się tekst sprostowania, zredagowanego przez Pana Piotra Burczyka (jedną z osób, wypowiadających się w tym kontrowersyjnym i pozbawionym obiektywizmu artykule).
Nie wiem, kiedy sprostowanie to zostało przesłane do GW, ani też czy zostało w niej w ogóle opublikowane :?:
Dla wszystkich zainteresowanych podaję link do strony WSKS:
http://www.kurator.org.pl/
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: palabu » 26 lut 2006, 14:13

Szanowny Wielbicielu.
proszę nie wykazywać tak wielkiej troski ponownie skłócając środowiska, które sobie poradzi nawet w najtrudniejszych sytuacjach tak jak to było w pzreszłości, a nawiasem mówiąc sędziowie popierali ustawę i wiedzą doskonale, że znamy swoje "miejsce w szeregu" w sądownictwie.
palabu
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: wielbiciel » 26 lut 2006, 17:06

nikogo nie skłócam. odkurzyłem jedynie temat będący na czasie. i widzę kolejny tekst dotyczący powiązań kuratorów z sędziami. niestety stwierdzenie, że kuratorzy znają swoje miejsce w szeregu potwierdza nie tylko moje obawy na temat poczucia własnej wartości i porównań do środowiska sędziowskiego.
co do opinii środowiska sędziowskiego na temat kuratorów to znam pochlebne opinie na temat pracy kuratora, ale też negatywne. niestety niektórzy sędziowie uważają, że kuratorzy robią niewiele. wynika to głównie z nieznajomości specyfiki pracy. przecież kurator pracuje tylko 2 dni w tygodniu i dostaje za to duże pieniądze. wiele zazdrości jest wśród administracji sądowej.
może jestem troszkę pesymistycznie nastawiony do obecnej sytuacji i stąd mój defetyzm. poruszanie tego temetu przeze mnie ma na celu wywołanie ponownie dyskusji i zwrócenie uwagi na ważny temat jakim jest ranga zawodu kuratora. mam nadzieję, że w tej kwestii środowiska kuratorskie będą mówiły jednym głosem. jak mówią - w kupie siła!! a jest o co walczyć.
poczynania elit rządzących polegają głównie na obcinaniu dochodów tych co jeszcze mają. jeśli macie znajomych mundurowych to popytajcie ich o plany zmian w ich ustawach. organizacje związkowe mundurowych polączyły siły. a niestety na forum można poczytać na temat animozji wśród kuratorów.
wielbiciel

Postautor: kropka » 26 lut 2006, 18:17

Pisząc o "stronie głównej" miałam oczywiście na myśli stronę główną naszego Krajowego Stowarzyszenia Zawodowych Kuratorów Sądowych. Na górze po lewej stronie widnieje właśnie ów cytowany przeze mnie komunikat KRK z 19.02.br. i propozycja sprostowania.
Pozdrawiam :)
Kropka
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: kesey » 27 lut 2006, 1:59

Niestety Lukasie- ani artykułu, ani tym bardziej odnoszących się do niego komentarzy, nie można odczytać w internetowym portalu GW. Chyba, że zainwestuje się w wykupienie dostępu do jej archiwów.
Akurat ten artykuł Pana Michała Kopińskiego został tam przeniesiony, choć bez problemu można się zapoznać z jego wcześniejszymi i późniejszymi publikacjami z bieżącego miesiąca.
¦wiat jest pełen niewytłumaczalnych zjawisk ... :roll:
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: anca » 27 lut 2006, 7:54

Spolojnie...niekoniecznie trzeba wykupować dostęp,polecam "ciekawą lekturę"
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 40&v=2&s=0
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: Lukas » 27 lut 2006, 9:13

Witaj Kesey
Sprawność działania naszej koleżanki Anci bardzo mnie zaskoczyła.
Tuż po godzinie ósmej z wielką ochotą zabrałem się do podania szczegółów na temat forum w GW a tu nagle...
¯yczę bardzo miłej lektury.
Pzdr. Lukas
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: dario » 03 mar 2006, 23:37

Chciałbym poinformować, że Michał Kopiński jest synem naszej koleżanki, która jest Kuratorem. Dlatego tak dobrze był poinformowany.
dario

ZGADZAM SIE

Postautor: basienka » 14 mar 2006, 20:38

tetragon79reignition pisze:w ogóle to nie czytam Wyborczej. Wyslę , że trzeba mieć niski poziom inteligencji aby wydac 2 zł codziennie na ten brukowiec. Gazeta naprawde... żałosna. Poziom artykułu który wywołał kontrowersje nie odbiega od tego poziomu. Nie wiem naprawde jak takie cos moze utrzymywac sie o rynku. Ale jak widac moze.
No dobre podsumowanie na temat prasy.Ale dodam ze zalosna jest pani kurator z Poznania bo :Jakie sa Jej efekty codziennej pracy
basienka

Postautor: Lukas » 15 mar 2006, 10:24

Witam
Zajrzyjcie na stronę WSZKS. Znajduje się tam wypowiedź samego prezesa pt. Sprostowanie w "Gazecie Wyborczej" - epilog.
Wcześniej na stronie tej znajdowała się odpowiedź na sprostowanie, celowo użyję określenia - PREZESA, udzielona przez pełnomocnika dziennikarza GW p. Michała Kopińskiego - nota bene, bardzo interesująca.
Gdybyście tym tekstem byli zainteresowani, to bardzo chętnie mógłbym ją Wam przekazać np. faxem.
Pozdrawiam - Lukas
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych