vedder pisze:[q
Przydałaby się ta zastepcza kara grzywny, mam kilku glownie ukaranych ktorzy chetnie by zapłacili a tu klops
może potrącenia się da???
cały myk w "niekonsekwencji" i "gradacji kar" - logiczne...ale tak bardzo nie praktyczne
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
vedder pisze:[q
Przydałaby się ta zastepcza kara grzywny, mam kilku glownie ukaranych ktorzy chetnie by zapłacili a tu klops
kaktus pisze:vedder pisze:[q
cały myk w "niekonsekwencji" i "gradacji kar" - logiczne...ale tak bardzo nie praktyczne
VIOLA pisze:kaktus pisze:vedder pisze:[q
Sęk w tym, że czasem skazany ma pieniądze- dorabia sobie gdzieś dorywczo , mógłby spokojnie zapłacić , ale do potrąceń to za mało . Sąd musi zobaczyć umowę o pracę i to zawartą na okres nie krótszy niż orzeczony wymiar kary , lub pozostającej do wykonania(np. częściowo odpracował i chce zmienić formę wykonania kow na potrącenia).......
VIOLA pisze:kaktus pisze:vedder pisze:[q
Sęk w tym, że czasem skazany ma pieniądze- dorabia sobie gdzieś dorywczo , mógłby spokojnie zapłacić , ale do potrąceń to za mało . Sąd musi zobaczyć umowę o pracę i to zawartą na okres nie krótszy niż orzeczony wymiar kary , lub pozostającej do wykonania(np. częściowo odpracował i chce zmienić formę wykonania kow na potrącenia).......
Mam podobne spostrzeżenia jak te wynikające z kontroli NIK, choć może mniej radykalne w zakresie wniosków. Uważam, że NIK ma zbyt wielkie oczekiwania wobec wychowawczo-resocjalizacyjnego wpływu pracy na cele społeczne na postępowanie ukaranych/skazanych (włącznie z podnoszeniem kwalifikacji przez tychże w trakcie wykonywania kary), w obecnych realiach. Podmioty nie są i nie będą organami, placówkami resocjalizacyjnymi w ścisłym znaczeniu.ultima pisze:Odświeżam temat.
Artykuł, który ukazał się w dniu 17.08.2012 r. na stronie Rzeczpospolitej --> "NIK krytycznie o pracach społecznych skazanych", traktuje o wynikach kontroli wykonywania kary ograniczenia wolności jaką przeprowadziła NIK w latach od 2009 do I połowy 2011 r.
Według autora artykułu, Najwyższa Izba Kontroli m. in. ustaliła, że:
- praca społeczna skazanych nie wychowuje ani nie resocjalizuje;
- skazani niesolidnie wykonują swe obowiązki, grożą nadzorującym ich pracę;
- pracodawcy niechętnie zatrudniają ludzi z kryminalną przeszłością;
- samorządy źle współpracują z kuratorami.
W odniesieniu do artykułu, zachęcam do dyskusji dot. problematyki zawartej w tekście. Czy generalizowanie, że: "praca społeczna skazanych nie spełnia swej roli", nie jest nadużyciem?
Tak Andrzej, jest to problem. Dobrą alternatywą dla pracujących była zastępcza kara grzywny - jestem przekonany, że prędzej czy później ta forma kary zastępczej powróci do k.k.w.. Dla pracujących pozostają jeszcze potrącenia, ale mało który ukarany/skazany się kwalifikuje.andrzej007 pisze:Niektórzy pracują zawodowo. Wtedy ciężko pogodzić więcej godzin Wo.
U nas część wniosków o określenie kary zastępczej nie jest uwzględniana - sąd uznaje je za przedwczesne...andrzej007 pisze:Ja znalazłem inny sposób. Napisałem chyba setki uwzględnionych wniosków o karę zastępczą. Teraz zostało 30 wo i psu i pracują. Jest spokój przynajmniej od tej strony.
annna pisze: Nadal zdarza się, że trafiają do nas osoby niezdolne do pracy. Problem pogłębił się, od kiedy sędziowie nie muszą mieć zgody skazanego na zamianę grzywny na psu.
Wróć do Kuratorzy dla dorosłych
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości