Witam!!!
Temat wraca jak bumerang
Weszło w życie Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie zasad i sposobu przeprowadzania badań na obecność alkoholu lub innego środka użytego w celu wprowadzenia się w stan odurzenia w organizmie nieletniego (Poz. 468). Weszło w życie i pojawiły się problemy i pytania:
1. dlaczego Rozporządzenie wyklucza możliwość badania nieletniego testem na mocz. Przecież koszt zakupu testu na badanie śliny wynosi średnio 50 zł, a na mocz 30 zł. Rodzi się pytanie, gdzie tu oszczędność?
Opis przypadku (z życia wzięte

)
Jestem u nieletniego, ten jest trzeźwy, ale zachowuje się tak jakby był pod wpływem „jakiegoś środka” …może najadł się kilograma krówek i dlatego dziwnie się zachowywał, no nie wiem

…, ale ja oczywiście zachowując pełen profesjonalizm wyjmuję z torby MULTI TEST (ten droższy za 50 zł

). Oświadczam jego ojcu, że mam uzasadnione podejrzenie, że syn jest pod wpływem „jakiegoś środka” odurzającego. Ojciec zaniepokojony mówi, że cyt. „rób pan to badanie”. No to robię… I co … Nieletni jest pod wpływem amfetaminy i THC. Wypełniam zgodnie z Rozporządzeniem protokół, pouczam nieletniego i jego ojca, że mogą żądać przeprowadzenia badania krwi… I co… Nieletni wstaje i mówi cyt. „jedziemy na te badania” __ ojciec „no to jedziemy”, a ja mówię „czym”. I tu się zaczyna MEKSYK
Dzwonię pod 997 i przedstawiam krótko sytuację prosząc o pomoc w związku z wykonywaniem przez moją osobę czynności służbowych. Słyszę w słuchawce „policja to nie TAXI

”. Jak nie taxi, to nie taxi – mówi się trudno

Uzgadniam z zainteresowanymi, że dotrą „jakoś” do laboratorium w ciągu 2 godzin (może być, bo Rozporządzenie mówi o 3 godzinach). No i jesteśmy w laboratorium. MEKSYK DO POTÊGI… Przedstawiam sytuację, proszę o przeprowadzenie badania i słyszę, że cyt. „proszę pana ja nie znam takiego Rozporządzenia, a kto za to zapłaci…” Pokazuję pani Rozporządzenie, mija trochę czasu, pani czyta i … odp. „ja nie wiem proszę pana, mamy jeszcze nie wypracowane procedury”. Dalej oczywiście potyczka słowna itp. W konsekwencji badanie nie zostało przeprowadzone.
Dlatego pytam
- kto wiezie nieletniego na badanie?
- kto płaci za przeprowadzone badanie?
- dlaczego Rozporządzenie jest niedopracowane?
Pozdrawiam całą brać kuratorską

Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych, a zapominać o swoich. - Cyceron