art 176 kkw- nowe rozporządzenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Wojti » 03 sie 2012, 20:34

¦wietna merytoryczna odpowiedź na wyprodukowany bubel przez MS. W całości się pod nim podpisuję!
Carpe diem
Wojti

Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Postautor: jarosj » 03 sie 2012, 22:16

¦wietna, chociaż trzeba podkreślić, że poprzednia była równie dobra. Mnie najbardziej podoba się argumentacja kolegi Stasiorowskiego odnośnie kryteriów klasyfikacji, tj. tego, że nie może nimi być typ przestępstwa. ¦wietne, robi wrażenie. Ale jakoś idę o zakład, że nieszczęsna klasyfikacja nie wyparuje z rozporządzenia. Obym się mylił.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: constantine » 03 sie 2012, 22:26

A ja słyszałem od jednej kierownik z pobliża jądra ciemności, że klasyfikacja odpadnie.

Tak czy siak wiadomo, że jeszcze z paru rzeczy zrezygnują, żebyśmy się radowali z "sukcesu"...
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: jarosj » 04 sie 2012, 7:55

Od jednej kierownik z okolic jądra ciemności? Gdzie ty constantine miewasz znajomych?
A jak nas razie to z niczego nie zrezygnowali, a dołożyli wysyłanie akt. Te śmieszne przesunięcia okresów wykonania czynności są śmieszne.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: andrzej007 » 04 sie 2012, 14:02

Panie i panowie dlaczego nikt na otwartym forum nie dyskutuje na temat publikacji w tygodniku NIE na temat proponowanych przez MS zmian.

Pomijając język i drobne nieścisłości, moim zdaniem red W. Cichocka dosyć rzetelnie opisuje nasza obecną sytuację.
Ten artykuł nie jest głosem zacofanych i leniwych kuratorów, którzy stają okoniem przeciwko nowoczesnym rządowym reformatorom. To powinniśmy jakoś wykorzystać.

Wiem, wiem dla mnie i zapewne wielu z nas red. Urban nie jest bohaterem. Ale nie ma co wybrzydzać. Myślę, że media mogą być naszą ostatnią deską ratunku. Tylko pod ich wpływem chłopcy z departamentu mogą się opamiętać.
Media uwielbiają chodzić stadami. A politycy tylko ich się boją.

Mam taki desperacki pomysł. A może tak każdy z nas kto może i chce wrzucił link do tego artykułu w miejsca gdzie redakcje kontaktują się z narodem. Może też politykom na FC itp.
Być może jakaś opiniotwórcza redakcja to chwyci?
Im więcej praw tym większe bezprawie.
Awatar użytkownika
andrzej007
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 36 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Opiniowanie projektu w sprawie szczegóŁowego sposobu .......

Postautor: Anastazja » 04 sie 2012, 16:27

Zastanawiam się czemu tak mało kuratorów z innych sądów okręgowych włączyło się w opiniowanie projektu Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie szczegółowego sposobu wykonania obowiązków i uprawnień przez kuratorów sądowych oraz przez stowarzyszenia, organizacje, instytucje i osoby, którym powierzono sprawowanie dozoru, a także sposobu i trybu wykonywania dozoru stosowanego w związku z orzeczonymi karami, środkami karnymi, zabezpieczającymi i profilaktycznymi oraz trybu wyznaczania przedstawicieli przez stowarzyszenia, organizacje i instytucje z 2012r.
Jak wynika z moich ustaleń dnia 03.08.2012r minął termin zgłaszania uwag do projektu. Uwagi zgłosili tylko: Krajowa Rada Kuratorów, kuratorzy gliwickiego okręgu. Czy naprawdę w środowisku kuratorskim z innych okręgów wszyscy się zgadzają z w/w projektem? Zapraszam osoby do dyskusji!

Temat przenoszę do działu kurateli dla dorosłych i przyłączam do istniejącego już tam tematu. Aurelius.
Anastazja
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 04 sie 2012, 16:30

Uwagi napisałem osobiście , opiniowane było przez przewodniczącą wydziału oraz prezesa mojego sądu - Wysłano 27 lub 28 lipca do Ko do Sr - czemu dalej nie poszło tego nie wiem.
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: jarosj » 04 sie 2012, 16:48

Dyskusja na ten temat już się odbyła. Admin pewnie może wskazać gdzie. Oczywiście nie mogę się wypowiadać za tylu kuratorów, którzy tak jak ja opinii nie napisali i nawet nie mieli takiego zamiaru, ale oczywistym jest, że opinie pisze się po to, by ktoś je przeczytał i jeżeli nie są kompletną brednią, to choć w minimalnym stopniu je wykorzystał. W przeciwnym razie ich sporządzanie traci sens. W rozporządzeniu, w stosunku do poprzednich projektów, dokonano zmian kosmetycznych. Przy zdecydowanym sprzeciwie całego naszego środowiska. Na dodatek robi się to pod szyldem zmian dla nas korzystnych, tak jakby teraz był jakiś niesamowity bałagan prawny. Jeżeli tak się postępuje, to traci sens dialog, którego elementem jest ew. opinia. Mnie się poza tym nie podoba tryb sporządzania opinii, ale to już naprawdę drobna kwestia. No i na koniec. Jeżeli rozporządzenie się nie zmienia, to jak już pisałem w innym wątku, opinia też.

andrzej007 pisze:Panie i panowie dlaczego nikt na otwartym forum nie dyskutuje na temat publikacji w tygodniku NIE na temat proponowanych przez MS zmian.

Andrzej, nikt nie dyskutuje o tym artykule na FO, bo wszyscy o tym dyskutują na FZ. A ty weź się chłopie w końcu zweryfikuj.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: tomek k. » 04 sie 2012, 20:55

Mnie bardzo interesuje jak wygladala opinia Wielkopolskiego Stowarzyszenia Kuratorow i czy była tożsama z tą przedstawioną przez KRK. Pełny tekst opnii KRK przekazanej MS powqinniście otrzymać od delegatów. Jeśli jeszcze nie zapoznaliście się to tekst jest zamieszczony w rubryce Informacje KRK.
Ja osobiście uważam że to KRK powinna przedstawić kuratorom liniowym że tak się wyraże projekt opinii i prosić o zgłoszenie poprawek a nie prosić o uwagi i nie wiadomo czy zostały uwzględnione.
tomek k.
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: andrzej007 » 07 sie 2012, 20:15

Jarosj szanowny, z tą weryfikacją to nie takie proste.

Nie mogę się weryfikować, ponieważ od rana do wieczora pracuje z moimi równie robotnymi kolegami z departamentu w MS. Wybieramy piach sypany pod koła planowanych wielkopomnych niezapomnianych wspaniałych zmian w kurateli.
Awatar użytkownika
andrzej007
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Deck » 07 sie 2012, 21:40

andrzej007 pisze:Nie mogę się weryfikować, ponieważ od rana do wieczora pracuje z moimi równie robotnymi kolegami z departamentu w MS. Wybieramy piach sypany pod koła planowanych wielkopomnych niezapomnianych wspaniałych zmian w kurateli.
Za dużo pracujecie. Wyjdźcie zza biurka, rozprostujcie kości, zobaczcie i posłuchajcie "trawa rośnie sama"...
ps a weryfikacja nie zaszkodzi.
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 190 razy
Otrzymał podziękowań: 73 razy

Postautor: Natalia35 » 07 sie 2012, 22:02

Tomku K. przecież sam jesteś delegatem do KRK, więc dlaczego nie zgłaszasz takich propozycji na posiedzeniu KRK tylko na Forum???
Nobody is perfect:)
Natalia35

Postautor: jarosj » 07 sie 2012, 22:19

Andrzej, ty bajek nie opowiadaj, tylko wbijaj na FZ. Bo ten żart jest tylko trochę śmieszny. A przez to, że osoby które fajnie piszą, nie są na FZ, jest i źle dla FZ, i dla tych osób.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: andrzej007 » 11 sie 2012, 17:42

Już ja dobrze wiem co wy tam na F Z wypisujecie kiedy myślicie, że Wielki Brat nie patrzy.
Awatar użytkownika
andrzej007
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Ultima » 24 sie 2012, 0:03

Anastazja pisze:Zastanawiam się czemu tak mało kuratorów z innych sądów okręgowych włączyło się w opiniowanie projektu Rozporządzenia (...)

kgb14 pisze:Uwagi napisałem osobiście , opiniowane było przez przewodniczącą wydziału oraz prezesa mojego sądu - Wysłano 27 lub 28 lipca do Ko do Sr - czemu dalej nie poszło tego nie wiem.

Na stronie RCL pojawiły się dzisiaj nowe opinie -->KLIK!
Dziec­ko jest chodzącym cu­dem, je­dynym, wyjątko­wym i niezastąpionym. Phil Bosmans.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych