Ankieta

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej w pionie rodzinnym.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Ankieta

Postautor: Barbara » 11 mar 2006, 23:39

Otrzymaliśmy do wypełnienia ankietę (bodaj z KRK), w której mamy podać między innymi liczbę czynności kontrolnych. I obawiam się, że każdy zrozumie to inaczej. Bo przecież może chodzić o:
a) kontrole kuratorów społecznych
b)wywiady kontrolne zlecone przez sąd w postepowaniu wyckonawczym
c) wszelkie czynności w ramach nadzorów własnych, gdyż przecież każda wizyta u podopiecznego, w szkole, MOPS-ie, na Policji itd. ma również charakter kontrolny (i jak się dobrze zastanowić, to czynnością kontrolną może tu być tez kontakt telefoniczny).
d) a + b, a + c, a + b + c itd.
To ważne, żebysmy wszyscy, w całej Polsce, rozumieli to jednakowo. Bo
o ile wiem, to niektóre różnice w obciążeniach kuratorów wynikają właśnie z takiego niejednoznacznego rozumienia niektórych pojęć.
Czy ktoś wie, "co autor miał na myśli"?
Barbara
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Zet » 12 mar 2006, 12:11

Masz Barbaro całkowotą rację.
Problem w tym,że do nas ankieta jeszcze nie dotarła,więc nie ma możliwości aby się do niej ustosunkować.Może więc wstrzymacie się z jej wypełnieniem do czasu, aż dotrze do innych okręgów i będziemy mogli wymienić się uwagami?
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: kropka » 12 mar 2006, 12:29

Witaj,
Rozumiem, iż tą ankietę wypełniać będa wyłącznie kuratorzy rodzinni.Myśmy otrzymali natomiast do wypełnienia (do 14.03.) w kwestii stanu na dzień 31.12.2005r. IV.A"Obciążenie pracą kuratorów zawodowych rodzinnych" , IV.B. Wnioski złożone przez kuratorów zawodowych rodzinnych". Może mówimy o tym samym?Tak mi się zdaje. Szkoda,że jedynym wskaźnikiem zaangażowania kuratora rodzinnego w pracę jest li tylko ilość akt (spraw), a nie niezwykle absorbujące wywiady środowiskowe do spraw w pstępowaniu wyjaśniającym i przygotowawczym oraz przeogromny katalog wielu innych czynności, udziałów w spotkaniach (domy dziecka w ramach "rekwalifikacji", spotkania w ramach budowania lokalnego systemu wsparcia itd. itd.), podejmowaniu interwencji etc.
Pozdrawiam z marsowym uśmiechem
Kropka :?
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: kur@tork@ » 12 mar 2006, 19:07

ja dowiediałam się, że autorka tej ankiety, czy też osoba do której ankiete nalezy przesłać, twierdzi, że czynności kontrolne to tylko kontrole kuratorów społecznych. Zastanawiałam się dlaczego ankieta nie pyta się o to samo w części dot kuratorów dla dorosłych - w porozumieniu z kuratorka okregową, podałam liczbę faktycznie przeprowadzonych kontroli pracy kuratorów społecznych zarówno karnych jak i rodzinnych. U nas jest taka ankieta kontroli społecznego która sama wymysliłam.

Ja uważam, że właśnie owe liczby podawane w róznych ankietach nie odzwierciedlaja naszego obciążenia pracą i absolutnie nie sa porównywalne ze soba poniewaz nie ma jasnej interpretacji co nalezy policzyć i do czego!

Wszyscy moim przedmówcy mają racje: temat "czynności kontrolne" może być naprawdę róznie pojmowany.

Osobnym problemem sa wszystkie czynności które robimy (jak chociazby udzial w zespołach wychowawczych) a o które żadna ankieta się nie pyta.
kur@tork@

Ankieta

Postautor: JAG » 13 mar 2006, 22:01

Ankieta , którą za pośrednictwem delegatów otrzymali do wypełnienia kuratorzy okręgowi została , tak jak wszystkie poprzednie przygotowana na potrzeby KRK. W większości zawiera pytania występujące w sprawozdaniach rocznych MS . Poszerzona została o pytania, które zdaniem Prezydium KRK , opracowujących oraz delegatów ( na posiedzeniu KRK 3 marca br. delegaci otrzymali ankietę i mieli możliwość zgłaszania uwag i propozycji) pozwalają na pełniejszą ocene stanu kurateli. Jej wypełnienie nie powinno sprawiać wielu trudności.
Zapewne nie jest doskonała , jak każdy twór człowieczy. Stąd pojawiające się pytania i uwagi .
Ankieta została wysłana na adresy delegatów 5 marca, z prośbą o wypełnienie i odesłanie do 20 marca. Termin jest któtki ale uzasadniony.
W kwietniu odbędzie się , bardzo ważne dla nas posiedzenie sejmowej Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka !!!!!
Odpowiadając na pytania i wątpliwości : Barbaro - Chodzi o a) kontrolę kuratorów społecznych, b) Pyt. o wywiady w postępowaniu wykonawczym wystepuje w pkt.IV.A.10,11 ; c) nadzór z zasady obejmuje m.in. czynności kontrolne, jednak pozostaje nadzorem pyt.IV.A.1,2.
Zet- ankieta została wysłana j.w. , więc poszukaj.
kropko- nie wiem o jakiej ankiecie mówisz; nasza dotyczy zarówno kuratorów rodzinnych , jak i dla dorosłych ponadto zawiera pytania o wywiady środowiskowe różnego typu;
kur@tork@- pyt. 12 dotyczy wszelkich czynności podejmowanych w celu kontroli kuratorów społecznych- mogą to być np.: wywiady;
Słusznie zauważyłaś, że brak podobnego pyt. w części dot. kuratorów dorosłych. Było w wersii roboczej i powinno być. To błąd, który dzięki forum wypłynął. Spróbuję naprawić .
Pozdrawiam JAG
JAG

Postautor: kropka » 13 mar 2006, 23:21

Witaj JAG,
To jest ta sama ankieta. Jako rodzinni, wypełnialismy jedynie jej część, przeznaczoną dla kuratorów rodzinnych.
Pozdrawiam
Kropka :)
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: mamut » 14 mar 2006, 0:37

Do kuratorów w moim okręgu ankieta też nie dotarła.Od dawna w żadnych statystykach nie wykazujemy ilości sprawozdań pisanych w nadzorach własnych.Może ta ankieta byłaby szansą,nie jest tych sprawozdań wcale mało.
Awatar użytkownika
mamut
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Ankieta

Postautor: JAG » 14 mar 2006, 18:54

mamut'cie , a z jakiego jesteś okręgu?[size=18 :?: ][/size]
JAG