zawieszenie przy kow

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

zawieszenie przy kow

Postautor: avanti » 09 mar 2006, 16:40

Witam, czy możecie przybliżyć sytuację w przypadku orzeczonej kow gdy skazany w tym czasie odsiaduje np. dwu letni wyrok??? Jakie podejmujecie kroki?? I co z zawieszeniem postępowania skoro wg kkw art. 173p.2 nie ma wymienionego wniosku o zawieszenie stawianego przez kuratora??
avanti

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: peskador » 09 mar 2006, 17:13

Witam. Napisanie wniosku o zawieszenie postepowania wykonawczego nie leży w gestii kuratora zawodowego dla dorosłych. U nas, w sytuacji gdy skazany odbywa karę pozbawiena wolności, ale nie rozpoczął jeszcze jej wykonywania albo jest w trakcie jej wykonywania i idzie do ZK, wówczas robimy zapisek urzędowy(dołaczamy jeżeli jest mozliwe obliczenie kary) z tej sytuacji i przedkładamy akta sędziemu referentowi, który podejmuje odpowiednie czynności. Rozstrzygnięciem będzie zawieszenie postepowania wykonawczego na czas pozostawania skazanego w ZK. Jest to przesłanka umozliwjająca zawieszenie postepowania wykonawczego.
peskador

Postautor: ataka » 09 mar 2006, 19:54

A co z kow, gdy skazany przedstawia zaświadczenie lekarskie o calkowitej niemozności wykonania pracy fizycznej - bezterminowo. Jest ono datowane w 2004 r. i obecnie 2005 r. - ten sam lekarz, to samo schorzenie. nigdy nie będzie mógł jej wykonać. Czekać aż umrze? :cry:
Aktualnie napisałam wniosek o zawieszenie ale przecież przeszkoda nie minie.
ataka

Postautor: BartK » 09 mar 2006, 20:09

Jeżeli skazany odbywa karę pozbawienia wolnosci, to należy zawiesić post. wykonawcze. Nie dotyczy to sytuacji, kiedy w między czasie minie okres przedawnienia wykonania kary (wykroczenia 3 lata, przest. 10 lat). Jeżeli skazany przedstawia zaśw. lekarskie o calkowitej niemozności wykonania pracy fizycznej, to sąd powinien skierowac go na badania biegłego sądowego. Gdy ten potwierdzi, że skazany nie moze wykonywac kow, to nalezy wybadać czy skazany ma jakieś dochody, poniewaz wtedy mozna zamienić kow na grzywnę i rozłożyć ją na raty. Jeżeli to też nie wyjdzie, to ja próbowałbym przeforsować wniosek o karę zastępwczą pw, bo inaczej akta będą leżakować w szafie przez 10 lat, a to juz jest big problem :roll:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: anca » 09 mar 2006, 20:39

U nas też była taka praktyka ,dopóki nie przyszło pismo z ministerstwa ,z którego wynikało ,iz pobytu w ZK oraz za granicą nie nalezy uznawać za długotrwałą przeszkodę uniemozliwiająca postepowanie wykonawcze w myśl art.15.2. kkw.
Pismo to w zasadzie wprost mówiło o błędnych praktykach przy dozorach...ale analogicznie można tę sytuację naszym zdaniem odnieśc do WO. Przeciez zawieszając WO też opieramy sie na art.15.2.kkw.
Faktem jest jednak ,iz praktyka bywa różna....a może ktoś rozwieje wątpliwości?????
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: joko » 09 mar 2006, 20:43

A ja myslę, że nie mozna człowieka , który nie ma mozliwości wykonania kary, karać zastepczo grzywną, przedłozyć toto do decyzji Sądu z prosbą o wskazanie sposobu wykonania kary i skoro Sąd inwalidę na roboty posyła, to niech się Sąd martwi...
joko

Postautor: Adam » 09 mar 2006, 21:50

Odnosząc się do wypowiedzi "anca", to tak właśnie postąpił mój patron pod opieką, którego byłem na aplikacji. Wykonanie kary ograniczenia wolności Sąd zawiesił w trybie art 15&2 kkw z powodu przewlekłej choroby.
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: jurek » 10 mar 2006, 4:24

Witam serdecznie!!!
Mój pogląd widzenia na te tematy jest taki :
Przy karze ograniczenia wolności jak najbardziej nic nie stoi na przeszkodzie aby kurator w przypadku długotrwałej przeszkody złożył wniosek o zwieszenie postępowania wykonawczego Art. 173 § 2 pkt 7 kkw - składanie wniosków o wszczęcie postępowań dotyczących wykonania kary ograniczenia wolności.
Ustawodawca ja zauważycie napisał - o wszczęcie postępowań… mamy tu do czynienia z katalogiem otwartym czyli wszystkich postępowań.
Jeżeli zaś chodzi o przypadek gdy skazany dostarcza zaświadczenie o całkowitym zakazie wykonywania przez niego prac fizycznych i zapisane jest bezterminowo to należy najpierw dowiedzieć się w zakładzie czy nie mogą go skierować do innej pracy jeżeli nie (myślę że powinni jednak cos znaleźć) to moim zdaniem ważne jest kto to wystawił i w jakim celu jeżeli jest to „świstek” od lekarza pierwszego kontaktu czy nawet jakiegoś pojedynczego specjalisty to składamy odpowiedni wniosek jednak sąd powinien powołać biegłego. Jeżeli jest to natomiast świadectwo zdrowia np. rentowe (taki właśnie mam teraz przypadek) i jest tam napisane - żadnej pracy i jest to świadectwo bezterminowe składamy wniosek o umorzenie postępowania.

Mam nadzieje że to co napisałem jest czytelne bo godzina jest taka jaka jest w sądzie siedziałem od 8.00 do 21.00 potem postanowiłem w domku obejrzeć film i jak zwykle po takim dniu pospałem sobie przed telewizorem i znowu film widziałem tylko do połowy :x i teraz nie wiem czy już iść do pracy czy się kłaść spać. :?: :roll: :lol:
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: avanti » 10 mar 2006, 19:30

Bartłomiej napisał:
Jeżeli skazany odbywa karę pozbawienia wolnosci, to należy zawiesić post. wykonawcze

Wydaje się to oczywiste, ale jaka jest podstawa prawna napisania wniosku, gdyż bowiem w art. 173p.2 kkw nie jest kuratorowi dana taka możliwość. Czy zatem prawidłowym byłoby zamiast wniosku napisanie sugestii czy informacji dla sędziego celem podjęcia już przez niego decyzji??
avanti

Postautor: BartK » 10 mar 2006, 21:43

avanti pisze:Wydaje się to oczywiste, ale jaka jest podstawa prawna napisania wniosku, gdyż bowiem w art. 173p.2 kkw nie jest kuratorowi dana taka możliwość.

Poczytaj wyżej dokładnie wypowiedź Jurka :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: avanti » 10 mar 2006, 22:43

Jurek napisał:

Art. 173 § 2 pkt 7 kkw - składanie wniosków o wszczęcie postępowań dotyczących wykonania kary ograniczenia wolności.
Ustawodawca ja zauważycie napisał - o wszczęcie postępowań… mamy tu do czynienia z katalogiem otwartym czyli wszystkich postępowań.

Bartłomiej napisał:

Poczytaj wyżej dokładnie wypowiedź Jurka

Nic nie ma o zawieszeniu :) Chciałbym mieć po prostu jasność w tym temacie
avanti

Postautor: BartK » 10 mar 2006, 23:53

jurek pisze:Art. 173 § 2 pkt 7 kkw - składanie wniosków o wszczęcie postępowań dotyczących wykonania kary ograniczenia wolności.

avanti albo ze mną jest źle albo z Toba :) niestety mam dziwne przeczucie, że chodzi o Ciebie :(
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: jurek » 11 mar 2006, 0:34

Avanti wszczynamy postępowanie w jakimś celu np. w celu zawieszenia tego postępowania, zamiany kow na karę zastępczą, zmiany formy wykonywania kow, odroczenia wykonania kow itp.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: ataka » 11 mar 2006, 20:21

Dzięki za zainteresowanie moim problemem i wyjaśnienie nurtujących mnie kwestii. :D
ataka

Postautor: anca » 16 mar 2006, 19:18

A ja ponownie wracam do swojego problemu...ciekawa jestem czy jest u kogos z Was praktyka nie zawieszania WO w sytuacji gdy skazany przebywa w ZK lub za granicą.
W mysl pisma jakie kiedys przyszło z MS pobyt w Zk lub wyjazd za granicę nie jest przesłanką uprawniającą w myśl art.15.2kkw do zawieszenia postepowania wykonawczego.Pismo bezposrednio dotyczyło dozorów,ale analogicznie przeniesliśmy to na kwestię WO.
Czy u kogoś z Was tez taka zasada funkcjonuje???,...czy tez może inaczej interpretujecie tresc tego pisma???
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych