autor: jarosj » 08 wrz 2012, 8:47
Uff, nikt mnie nie zdążył skrytykować, a już wczoraj nie miałem siły. Więc droga koleżanko z UK, trochę źle ci wczoraj napisałem. To znaczy nie ma takiego jednoznacznego przełożenia kwestii władzy rodzicielskiej, na kwestie kontaktów z kimkolwiek, podczas pobytu w zakładzie karnym. Bo nawet jeżeli ktoś jest pozbawiony władzy rodzicielskiej, to co najwyżej w sensie prawnym staje się dla własnego dziecka, mimo biologicznego ojcostwa, osobą obcą. I tyle. Nie oznacza to, że automatycznie ma zakazu kontaktu.
Kwestię którą ty poruszyłaś u nas w całości regulują przepisy o wykonaniu kary pozbawienia wolności w zakładzie karnym. Mamy tych przepisów trochę, bo jest i Kodeks karny wykonawczy, Regulamin wykonania kary i pewnie jeszcze kilka innych aktów prawnych, których tak na szybko nie pamiętam.
Ktoś osadzony w zakładzie może karę pozbawienia wolności wykonywać w różnych systemach odbywania kary. Także ze względu na rodzaj popełnionego przestępstwa, tak jak w sytuacji o której piszesz. Z tym rodzajem odbywania kary wiąże się wiele kwestii, także to o co się pytasz, tj. kwestia zezwolenia na korespondencje, kontakty telefoniczne. Z automatu są pewne ograniczenia, dla osób odbywających karę w systemie zamkniętym, tj. pod największymi rygorami, ale to też nie oznacza zakazu korespondencji. Więc, żeby dać przykład. Nawet jeżeli byłaby kwestia, że osoba jest skazana za molestowanie własnego dziecka, tj. przyjmijmy jakieś przestępstwo seksualne o skrajnym charakterze, to będąc w zakładzie karnym nie ma z automatu zakazu np. pisania listu do rodzinny. Listy pewnie zostaną przez wychowawcę w zakładzie poddane cenzurze, ktoś je będzie przeglądał, ale zakazu pewnie z automatu nie będzie.
Jest tu na forum kolega, były pracownik Służby Więziennej i sądzę, że on by ci tu mógł najwięcej napisać na ten temat, ale co do ogólnych kwestii, to tak wygląda.