polityka

"Ogólnie jak mnie coś wzruszy" czyli nie samą pracą kurator żyje. Forum ogólne. Zaproponuj film, książkę, gatunek muzyki, podziel się swoimi zainteresowaniami, spostrzeżeniami ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: constantine » 24 wrz 2012, 21:29

Deck pisze:Tak poza wszelkimi sympatiami i antypatiami wobec tej czy innej partii, gdybym miał zważyć wszelkie funkcjonalności polityków (pracowitość, efektywność, merytoryczność, otwartość, dystans, poczucie humoru itd) moim numerem jeden jest Ryszard Kalisz. 8)

W ogóle politycy tzw. lewicy mają przeważnie poczucie humoru i dystans do siebie. Politycy PO też tylko nieco drewniane, a politycy PiS biorą wszystko na serio. Politycy od Palikota... wszystkiego po trochu 8)
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: raskolnikow » 24 wrz 2012, 22:26

http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/ ... ulce_17989
a tu coś z kategorii poczucie humoru :)
raskolnikow

Postautor: andrzej007 » 25 wrz 2012, 10:24

Własnie wróciłem z porannej kąpieli w oceanie. Urlop kuratora ma swoje prawa;)
Co do sytuacji na Węgrzech, to istotnie jest ona bardzo interesująca, podobnie jak nietuzinkowa polityka gospodarcza Orbana. Jestem bardzo ciekawy jak to się skończy. Jest w tym jakiś sens. Jednak jak się zdaje Orban prowadzi wojnę na zbyt wielu frontach. To go może pogrążyć. Potem powie, że chciał dobrze ale mu ONI nie pozwolili.

Ja jestem historykiem amatorem (Constantin może potwierdzić).
II Rzeczpospolita była otoczona przez wrogą bolszewicką i nazistowską dyktaturę. Skłócona z resztą sąsiadów. Zbrojące się coraz silniejsze Niemcy. Alianci daleko i niepewni.
Ustrój wewnętrzny Polski to system autorytarny. Po śmierci dziadka dyktatura nieudolnych pułkowników. Romantyczna polityka zagraniczna. Powszechna niewyobrażalna nędza. Spowodowana wojnami i kryzysem ekonomicznym świata. Rozpaczliwe zacofanie wsi. Brak reform. Problemy z mniejszościami. Można tak długo wyliczać
Mimo tego aż dziw, że w sumie sprawna nieliczna administracja państwa była w stanie dokonać naprawdę wielkich rzeczy.

Te 60 tysięcy dzisiejszych urzędników to trochę dęta propagandowo sprawa. Istotnie jest ich zdecydowanie za dużo w ministerstwach. Zapewne ciągle muszą udowadniać, że są potrzebni i wymyślają masę biurokratycznych kosztownych bzdur.
Ale też zmieniły się ponoć sposoby ich liczenia. Chyba dodano urzędników pracujących w gminach. Trzeba było także biurokratycznie obrobić te miliardy z Unii. A także sejm cały czas produkuje akty prawne. Ktoś to musi wykonywać.

Kalisz na ministra.
Niestety, Kalisz jest zbyt profesjonalny i inteligentny, żeby został MS.
Im więcej praw tym większe bezprawie.
Awatar użytkownika
andrzej007
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 36 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Postautor: raskolnikow » 25 wrz 2012, 13:55

raskolnikow

Postautor: vedder » 25 wrz 2012, 21:42

Polityka to jest jedno wielkie g** i stosuję wpojoną przez mojego dziadka zasadę nie zbliżania się do niego, tyle w tym temacie 8)
vedder
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: andrzej007 » 26 wrz 2012, 8:31

---------- 07:30 26.09.2012 ----------

POlityka to g**. Wielkie.
Ale jak powiedział ktoś mądry - Możesz nie interesować się polityką ale pamiętaj, że polityka prędzej czy później zainteresuje się tobą.

---------- 07:31 ----------
Im więcej praw tym większe bezprawie.
Awatar użytkownika
andrzej007
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 36 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Postautor: jarosj » 26 wrz 2012, 18:00

Vedder, bracie. Wyraziłeś dokładnie to co myślę. Tyle, że tu kolegom trochę chyba mało grzebania się w mało gustownych tematach zawodowych i w obawie, przed wyjściem z wprawy, jako to fachowcy - kuratorzy, postanowili się jeszcze trochę pogrzebać dodatkowo. To na razie jest wolny kraj i forum. Niech się grzebią, niech im wyjdzie na zdrowie.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: lucinda » 26 wrz 2012, 19:11

A ja Wam powiem panowie "niepolityczni", że to niemęskie tak się polityką nie interesować...
Stereotyp stereotypem, ale ja Wam mówię, co na babki działa :wink:
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 416 razy
Otrzymał podziękowań: 163 razy

Postautor: raskolnikow » 26 wrz 2012, 19:14

Właśnie to na razie jest wolny kraj, wiec korzystam z okazji. Kiedyś trzeba będzie zejść do podziemia. każdy ma swoje zainteresowania, jeden chodzi na działkę, inny ogląda brazylijskie seriale a jeszcze inni interesują się polityką, historią i starają się wyciągać wnioski. Niektórym tylko g*w*o zostało ale to już nie mój problem.
raskolnikow

Postautor: jarosj » 26 wrz 2012, 20:32

Lusia, ale jak to ma na tobie wywrzeć wrażenie, to mogę nawet się zainteresować. Nie wiem tylko, czy miałbym u ciebie jakieś szanse? No i wiesz, w sumie to już nie muszę się starać, bo na takiej jednej zrobiłem wrażenie i jak dla mnie wystarczy.
Ale żeby nie wyjść na osobę, któremu już nic nie zostało, to mogę powiedzieć, że jestem przeciwny klonowaniu ludzi. Mogłoby się okazać, że za dużo mamy takich ze zdecydowanymi poglądami, a od tego już tylko krok do bijatyki.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: lucinda » 26 wrz 2012, 20:41

jarosj pisze:...No i wiesz, w sumie to już nie muszę się starać, bo na takiej jednej zrobiłem wrażenie i jak dla mnie wystarczy...

No za to, to ta Twoja jedna to powinna obrazić się na Ciebie na...na... na...jakieś dwa tygodnie :!:
Traktowac jak powietrze :twisted:
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: raskolnikow » 26 wrz 2012, 20:41

Czyli najlepiej aby ludzie poglądów zdecydowanych nie mieli :) Nie ma to jak konformizm!
raskolnikow

Postautor: jarosj » 26 wrz 2012, 20:54

Lusia, już ty nie podpowiadaj, bo jeszcze przeczyta i się obrazi. Na razie nie czyta, a czego oczy nie wiedzą.... A już tak poza tym, to się chciałem zabezpieczyć, jakbyś zareagowała pozytywnie.

Uczy się kolego. Popracujesz jeszcze trochę, to albo się nauczysz, albo cię życie nauczy. Kurator ze zdecydowanymi poglądami, to problem - dla kuratora, bo jak mu się trafi osoba z odmiennymi poglądami, to jak to oddzielić? Dla przełożonych - bo jak się trafi przełożony z odmiennymi poglądami, to jak mu nie powiedzieć, że się myli? A już na koniec, jak się jednak uda swoje poglądy obronić, to się może okazać, że nie ma z kim dyskutować, bo się wszyscy obrażą dookoła. A jak pracować, jak wszyscy z kuratorem nie będą chcieli rozmawiać?
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: lucinda » 26 wrz 2012, 21:01

jarosj pisze:... A już tak poza tym, to się chciałem zabezpieczyć, jakbyś zareagowała pozytywnie.

To to jest dopiero męskie :!: :wink:
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Deck » 26 wrz 2012, 21:01

raskolnikow pisze:Czyli najlepiej aby ludzie poglądów zdecydowanych nie mieli :) Nie ma to jak konformizm!
Rodia, to duże uproszczenie. Trzeba odróżniać poglądy zdecydowane od fundamentalistycznych a konformizm od otwartego umysłu. Rzeczywistość jest stopniowalna. 8)
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 190 razy
Otrzymał podziękowań: 73 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Film, książka, muzyka, zainteresowania ....