Interpretacja ciekawego zagadnienia z art. 55 par. 2 KKW

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Interpretacja ciekawego zagadnienia z art. 55 par. 2 KKW

Postautor: WaldekB » 21 mar 2006, 21:22

Proszę o pomoc w interpretacji ciekawego zagadnienia związanego według mojego kierownika z art.55 par.2 KKW. Skazany przerwał wykonywanie kary ograniczenia wolności i przewidując popdobne zarządzenie Sądu chciałem poprzedzić wniosek kuratora wywiadem z art. 14 KKW. Mój kierownik opierając się ściśle na art. 55 par. 2 stwierdził, że nie zapłaci kuratorowi społecznemu (mieszkającemu w tej samej miejscowości co skazany) za przeprowadzenie wywiadu gdyż wykonanie wywiadu w tej sprawie należy do obowiązków kuratora zawodowego. Ciekawi mnie czy kierownik ma rację. :cry:
WaldekB

Postautor: BartK » 21 mar 2006, 22:57

Moim zdaniem kierownik nie ma racji, ponieważ zgodnie z art. 90 ust. 4 naszej ustawy za przeprowadzenie wywiadu w postępowaniu wykonawczym w sprawie nieobjętej dozorem lub nadzorem prezes sądu rejonowego przyznaje kuratorowi społecznemu ryczałt z tytułu zwrotu kosztów w wysokości 4% kwoty bazowej. Zakładam tutaj, iz w tej sprawie Wo skazany nie jest jednocześnie objęty dozorem wykonywanym przez kuratora społecznego.

I dodam jeszcze na koniec.... w moim SR takie wywiady nie są zlecane kuratorom społecznym, sami je robimy :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kesey » 22 mar 2006, 0:20

Witam :!:
Popieram stanowisko wyrażone przez Bartłomieja.
art. 14 kkw.- organ wykonujący orzeczenie może zarządzić zebranie materiału w drodze wywiadu, przeprowadzonego przez kuratora sądowego (tj. sądowego kuratora zawodowego bądź społecznego kuratora sądowego);
art. 2 pkt 6 kkw.- sądowy kurator zawodowy jest organem wykonującym orzeczenie.
Art. 55 par 2 nakłada na kuratora zawodowego obowiązek organizowania i kontroli kary ograniczenia wolności (jest on więc organem wykonującym orzeczenie), nie zawężając uprawnień kuratora zawodowego wyłącznie do czynności realizowanych osobiście. Jako organ wykonujący orzeczenie miałeś prawo do zlecenia tego wywiadu a kwestię odpłatności za tę czynność jednoznacznie normują podane przez Bartłomieja przepisy Ustawy. Reasumując, jeśli kurator społeczny wywad wykonał należy mu się ryczałt.
Nic też nie stało na przeszkodzie, abyś wywiad ten wykonał osobiście.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: WaldekB » 22 mar 2006, 12:35

Dziekuje Wam za pomoc.
WaldekB

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi