Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
autor: reenya » 02 paź 2012, 17:26
jarosj pisze:A ty wiedziałaś, co to jest hiki coś tam?
Wiedziałaś...bez Pana Googla:) zawsze interesowały mnie"dziwadła";)
Idiotów na świecie jest mało ale...są tak sprytnie porozstawiani, że spotyka ich się na każdym kroku.
-

reenya
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
autor: morphine » 02 paź 2012, 17:36
tulipanna555 pisze:Ja wiedziałam, ale wiecie, ja świeża krew, świeżo po studiach i pewnie dlatego. Z tą pomocą sądową jakoś nie bardzo kumam to pytanie.
Bo za młoda jesteś

-
morphine
- UpLinker

-
- Podziękował : 345 razy
- Otrzymał podziękowań: 205 razy
autor: abryz » 02 paź 2012, 17:38
Też na początku nie wiedziałam, o co komisji chodzi z tą pomocą. Ale mnie trochę naprowadzili:
Pomoc prawna, sądowa – w postępowaniu sądowym (zarówno cywilnym, jak i karnym) polega na dokonywaniu niektórych czynności sądowych (np. przesłuchanie świadków, przeprowadzanie postępowania dowodowego, dokonanie oględzin miejsc lub pomieszczeń) przez sądy, które bezpośrednio tego postępowania nie prowadzą. Pomoc taka udzielana jest przez sądy w przypadkach przewidzianych w ustawach na żądanie innych sądów oraz innych organów państwowych.
Na początku myślałam, że to pomoc pokrzywdzonym

-
abryz
-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: constantine » 02 paź 2012, 18:45
ultima pisze:Dla pocieszenia zdradzę, że osoby którym udało się dostać na aplikację, będą teraz musiały opanować dużo szerszy materiał i zdać kolejny egzamin

I to wszystko za 1200PLN netto miesięcznie przez okres co najmniej 9m-cy
Ale nie martwcie się - grunt to powołanie

Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
-

constantine
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 46 razy
autor: jarosj » 02 paź 2012, 18:49
Ja ze studiów pamiętam trichotillomanie, Zitterkrankheit, czy jeszcze kilka takich cudaków, żeby pozostać w konwencji psycho. Ale takiego potworka, jak hiki coś tam nie znałem. Tyle lat nauki, a później człowiek zaczyna się zastanawiać, czy się nadaje do zawodu. Jak ja sobie radziłem, bez tego hiki do tej porty, nie wiem. Dzięki abryz. Każda wiedza jest bezcenna.
-

jarosj
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 81 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
autor: constantine » 02 paź 2012, 18:57
jarosj pisze:Jak ja sobie radziłem, bez tego hiki do tej porty, nie wiem. Dzięki abryz. Każda wiedza jest bezcenna.
Spod klawiatury mi to wyjąłeś...

Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
-

constantine
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 46 razy
autor: abryz » 02 paź 2012, 19:15
Wiedza ta może okazać się przydatna, bo mogą przecież zaproponować aplikację w Tokio, Osace lub Futtsu

-
abryz
-
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: jarosj » 02 paź 2012, 19:19
No ja tam raczej wyobrażam sobie taką sytuację. Wzywa mnie przełożony, opiernicza, a ja mu: może i to zrobiłem źle, ale przynajmniej wiem co to jest hikikomori. Wykorzystuję stan osłupienia i wychodzę.
-

jarosj
- k.zawodowy

-
autor: tulipanna555 » 02 paź 2012, 20:09
|ooooooo, dobre |Jarosj. U mnie na egz. było kto to jest apatryda z takich cudaków. Hihikomori to chociaż jakoś związane z nieprzystosowaniem społecznym
Za 1200 da się wyżyć na aplikacji

Mówię Wam!

<smieje się> A jeszcze jak na społecznego powołają i dadzą 10 dozorów, to już jest całkiem luksusowo

Nie ma bardziej stronniczego świadka i okrutniejszego oskarżyciela niż sumienie dręczące każdego z nas - Polipiusz
-
tulipanna555
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 4 razy
autor: vedder » 02 paź 2012, 20:19
jarosj pisze:No ja tam raczej wyobrażam sobie taką sytuację. Wzywa mnie przełożony, opiernicza, a ja mu: może i to zrobiłem źle, ale przynajmniej wiem co to jest hikikomori. Wykorzystuję stan osłupienia i wychodzę.
Zastosowanie tego w praktyce byłoby ciekawe

-
vedder
- k.zawodowy

-
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
autor: Ultima » 02 paź 2012, 22:33
abryz pisze:Wiedza ta może okazać się przydatna, bo mogą przecież zaproponować aplikację w Tokio, Osace lub Futtsu

Z drugiej strony spoglądając ( z tej mniej popularnej

), Szanowna Komisja miała niezły orzech do zgryzienia, no bo jak tu z 75 kandydatów spełniających wymogi formalne, wybrać tego jednego jedynego najlepszego
Pewnie hiki odegrało decydującą rolę

Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym. Phil Bosmans.
-

Ultima
- Admin

-
- Podziękował : 754 razy
- Otrzymał podziękowań: 489 razy
autor: Orange » 02 paź 2012, 22:36
tulipanna555 pisze:|...A jeszcze jak na społecznego powołają i dadzą 10 dozorów, to już jest całkiem luksusowo

W moim okręgu kuratorzy społeczni, którzy dostali się na aplikację zostali zwalniani...
panta rhei
-

Orange
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 62 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
autor: jarosj » 02 paź 2012, 22:59
Spoko, już nie długo pewnie wszyscy zostaną zwolnieni. Kryzys idzie, trzeba oszczędzać. A kuratorzy są takim wdzięcznym obiektem pod tym względem.
-

jarosj
- k.zawodowy

-
autor: tulipanna555 » 03 paź 2012, 6:31
Orange, i znów, co Sąd to praktyka. Ja byłam społecznym w innym Sądzie, tam zrezygnowałam a jak dostałam sie na aplikację to mnie powołali żebym samodzielnie zdobywała doświadczenie. Przepis nie zabrania, a jak nie zabrania...

Tak samo zrobili z nowymi aplikantami. I w sumie uważam, że to dobre. Bo gdyby dostał się ktoś kto nigdy nie był społecznym to ma okazję przekonać się sam co to za praca już na początku, nie tylko w towarzystwie patrona.
Nie ma bardziej stronniczego świadka i okrutniejszego oskarżyciela niż sumienie dręczące każdego z nas - Polipiusz
-
tulipanna555
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 4 razy
autor: Orange » 03 paź 2012, 20:48
No właśnie - nie zabrania. Ciekawe czemu ich zwolnili? Pewnie z tego samego powodu, dla którego kazali aplikantowi zwracać się o pozwolenie na podjęcie umowy o dzieło. Nie wyrażono zgody.
tulipanna555 pisze: Bo gdyby dostał się ktoś kto nigdy nie był społecznym to ma okazję przekonać się sam co to za praca już na początku, nie tylko w towarzystwie patrona.
Nigdy nie byłam kuratorem społecznym. Gdybym była, a potem zaczęłabym pracować z patronem - byłabym (hmm) zasmucona.
panta rhei
-

Orange
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 62 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...