---------- 17:44 15.10.2012 ----------
Witam,
W związku ze swoimi dokonaniami zostałem oskarżony, jeśli dobrze pamiętam, z art. 286 k.k. par. 1 (zakupiłem przedmiot na Allegro za 50 PLN + 12 PLN przesyłka, otrzymałem go nim dokonałem zapłaty i sądziłem że jeśli już nie zapłacę to jakoś się wywinę; nie udało się).
Przyznałem się już na pierwszym przesłuchaniu na policji, złożyłem obszerne wyjaśnienia, zgodziłem się na dobrowolne poddanie karze i zobowiązałem się do naprawienia szkody. Prokurator zaproponował 6 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata oraz dozór kuratora sądowego. Jestem już po rozmowie z asesorem, który jak mniemam zajmuje się moją sprawą i w najbliższym czasie ma być ona skierowana do sądu celem rozpatrzenia.
Jak najbardziej nie mam zamiaru rezygnować z dobrowolnego poddania się karze, ale chciałbym się dowiedzieć czy istniałaby możliwość wnioskowania o umorzenie bądź rezygnację z dozoru kuratorskiego. Nie jestem osobą zdemoralizowaną, naprawiłem również szkodę poniesioną przez pokrzywdzoną, studiuję dziennie i nigdy nie miałem żadnych zatargów z prawem (brak również mandatów), nie pochodzę z rodziny patologicznej. Nie ukrywam że zależy mi na tym by nie dostać dozoru kuratora ponieważ studiuję 180 km od miejsca zamieszkania oraz jest też kwestia moich rodziców - nie chcę by wiedzieli o moim wyroku. Nie tylko dlatego, że mogę w ich oczach wiele stracić (to jest najmniej ważna kwestia), ale również dlatego że nie chcę ich niepotrzebnie denerwować swoim wyczynem. Z tego co wiem kurator sądowy może odwiedzić skazanego również w domu w związku z czym moi rodzice nagle dowiedzieliby się, że jestem skazany. Utrzymuję się sam, więc nie chodzi nawet o to, że przestaliby łożyć na mnie. Po prostu - mają wystarczająco dużo zmartwień związanych z pracą i życiem codziennym.
Czy istnieje możliwość wnioskowania na piśmie o umorzenie czy usunięcie dozoru kuratorskiego z zasądzonej mi kary? Jeszcze raz powtarzam, że nie chcę rezygnować z dobrowolnego poddania się karze.
Pozdrawiam i z góry dzięki za każdą pomoc!
---------- 17:46 ----------
Od razu proszę również o przeniesienie wątku do odpowiedniej kategorii, bo dałem ciała i utworzyłem go nie tu gdzie trzeba : )
Witaj. Temat przeniosłam do odpowiedniego działu. ultima.