Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
Ewwo pisze:
W Twoim przypadku za parę dni sąd umorzy z urzędu postępowanie wykonawcze, czy podopieczny dopełnił obowiązku czy też nie .
Chyba....że w sądzie praktykowane jest składanie wniosków...bo co kraj to obyczaj
tulipanna555 pisze:Wnioski składa kurator zawodowy. O umorzenie postepowania wykonawczego w związku z ustaniem obowiązku leczenia odwykowego. Spawozdanie z zakończenia nadzoru powinnaś złożyć kuratorowi do 11. listopada. Ja tak wymagam od swoich kuratorów. Ale polecam skontaktowac sie ze swoim prowadzacym kuratorem zawodowym, on byc moze postepuje nieco inaczej, zatem słuchaj się jego.
Ewwo pisze:Oowiązek leczenia zostaje umorzony po upływie 2 lat od uprawomocnienia się orzeczenia. Sąd umarza postępowanie wykonawcze z urzędu. I w takich wypadkach nie składamy wniosków.U mnie mamy systematycznie co miesiąc posiedzenia wykonawcze i pani od wykonawstwa pilnuje terminów. Akta są przedkładane sądowi a on umarza. Wnioski sporządzane są jedynie w przypadku wczesniejszego "zwolnienia z obowiązku".
Podstawą jest art 34. ustawy o wych. w trzeźwości:
Art. 34.
1. Obowiązek poddania się leczeniu trwa tak długo, jak tego wymaga cel leczenia, nie dłużej jednak niż 2 lata od chwili uprawomocnienia się postanowienia.
4. O ustaniu obowiązku poddania się leczeniu przed upływem okresu wskazanego w ust. 1 decyduje sąd na wniosek osoby zobowiązanej, zakładu leczącego, kuratora, prokuratora lub z urzędu, po zasięgnięciu opinii zakładu, w którym osoba leczona przebywa.
5. W wypadku ustania obowiązku poddania się leczeniu ponowne zastosowanie tego obowiązku wobec tej samej osoby nie może nastąpić przed upływem 3 miesięcy od jego ustania.
W Twoim przypadku za parę dni sąd umorzy z urzędu postępowanie wykonawcze, czy podopieczny dopełnił obowiązku czy też nie .
Chyba....że w sądzie praktykowane jest składanie wniosków...bo co kraj to obyczaj
morphine pisze:
U nas rodzinni składają wnioski, a na jakiej podstawie to już nie mam pojęcia
Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość