Czy kurator powinien złożyć wniosek o zarządzenie kary.

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Czy kurator powinien zŁożyć wniosek o zarzĄdzenie kary.

Postautor: Kacper » 24 mar 2006, 20:52

Czy kurator może składać wniosek o zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolności jeżeli w toku prowadzonego dozoru poweźmie wiadomość o istnieniu w prowadzenej prze niego sprawie przesłanek wynikających z art. 75 & 3 kk ?
Kacper

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 25 mar 2006, 3:32

Witam :!:
Nie jestem pewien, czy tak wygląda to faktycznie :roll: , ale wydaje mi się, iż biorąc pod uwagę przepisy art. 172 par. 2 kkw., oraz art. 173 par. 2 pkt 4, kurator realizujący dozór może (a nawet powinien) wystąpić z fakultatywnym wnioskiem o zarządzenie wykonania kary, w którym powoła się na okoliczności, uwzględnione art. 75 par. 3 kk., stanowiące podstawy do zarządzenia wykonania kary.
Szkoda, że Jurek zniknął z forum- dostałbyś Kacprze bardziej miarodajną odpowiedź. Ale może zastąpi go Zet, Bartłomiej albo Anca :idea: .
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: BartK » 25 mar 2006, 10:02

Jak najbardziej kurator może złożyć wniosek o zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolności warunkowo zawieszonej, gdy podstawą materialną do złożenia wniosku jest art. 75 § 3 kk. Sam składałem takie wnioski i sąd je rozpatrywał. Podstawa formalna do złożenia takiego wniosku wynika z art. 173 § 2 pkt 6, zgodnie z którym do kompetencji kuratora zawodowego należy składanie wniosków o zarządzenie wykonania kary, której wykonanie warunkowo zawieszono.
Słusznie kesey zauważył, iż zgodnie z art. 173 § 2 kkw kurator ma obowiązek bezzwłocznego powiadomienia sądu o popełnieniu przez skazanego przestępstwa lub o innym rażącym naruszeniu przez niego porządku prawnego.
Nawiasem mówiąc jak Ty nie zawiadomisz sądu, to zrobi to MS :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: jurek » 25 mar 2006, 13:18

Kesey - jestem, jestem prawdą jest że ostatnio się nie odzywałem jednak sprawdzam regularnie co się dzieje na forum. Co do pytania Kacpra to odpowiedz jest twierdząca.

POZDRAWIAM
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: kesey » 26 mar 2006, 1:19

Witaj Jurku- miło Cię znowu słyszeć. Pozdrawiam :D :!:
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Krokus » 01 kwie 2006, 23:36

No a jesli kurator nie chce złozyć w takim przypadku wniosku wniosku o ZWK może po prostu złożyc zawiadomienie w trybie art.172 $ 2 kkw czyli tzw. wniosek o "niezarządzenie" wykonania kary.
Krokus

Postautor: Kacper » 02 kwie 2006, 18:31

Nigdy nie składałem wniosku o nie zarządzanie wykonania kary pw ( nie w formie pisemnej ). Przepis art. 172 & 2 kkw dot. czsookresu kiedy skazany pozostaje już pod dozorem i biegnie okres próby-czyli po uprawocnieniu się wyroku.
Kacper

Postautor: Krokus » 03 kwie 2006, 2:33

To kwestia interpretacji. W naszym "kręgu" przyjmuje się, że kurator ma obowiązek zajęcia stanowiska równiez w przypadku, o którym mowa w art.75 $ 3 kk. Albo wniosek o ZWK albo zawiadomienie z uzasadnieniem mającym przekonać Sąd o niezasadności ZWK.
Krokus

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych