art 176 kkw- nowe rozporządzenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: constantine » 10 gru 2012, 1:57

ksb pisze:A ja, żeby nie mieć dość, liczę na cud! Pomaga. :)

To raczej trzeba będzie poczekać do 2020 - tak na setna rocznicę poprzedniego :mrgreen:
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: andrzej007 » 10 gru 2012, 10:49

¯adnych złudzeń cudu w 1920 nie było. Nie będzie też teraz.
Chłopcy z MS są zbyt dumni ze swoich pomysłów. W dodatku to ich dzieło jest tak absurdalnie głupie, że na pewno zostanie wprowadzone w życie.

Nadzieja na interwencję Maryi czy też iluminacje ministra Gowina czy premiera Tuska równie mało prawdopodobna.

Pisałem kiedyś ONI boją się tylko silnych mediów i swoich przełożonych. Jakby jakiś mądry kurator przyjaźnił się z Michnikiem lub premierem to może wtedy..........
Im więcej praw tym większe bezprawie.
Awatar użytkownika
andrzej007
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 36 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Postautor: Deck » 10 gru 2012, 11:03

Sasquatch pisze:Znalezione dzisiaj na stronie RCL

Zestawienie uwag zgłoszonych w ramach konsultacji społecznych do projektu rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości

http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//517/ ... C5%84+2012

Apeluję do wszystkich kuratorów zawodowych-użytkowników forum (w tym "cichoczytających"): napiszcie kilka słów komentarza do powyższych uwag MS wobec uwag zgłoszonych do treści projektu Rozporządzenia MS (abstrahując od wpływu komentarza na ostateczny kształt Rozporządzenia MS, tu już nie mam raczej złudzeń). W tej sprawie trzeba zabrać głos.
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 190 razy
Otrzymał podziękowań: 73 razy

Postautor: ksb » 10 gru 2012, 11:22

Agent Andrzej brutal! Ech, faceci...:)
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy

Postautor: Deck » 10 gru 2012, 13:37

Ponownie czytam uwagi MS dot. uwag "reszty świata" wobec projektu Rozporządzenia MS i nie mogę "przebić się" przez ich absurdalność, bezwzględność, małostkowość i nieludzką konsekwencję przedstawiania "równoległej, wirtualnej rzeczywistości". Czy to się naprawdę dzieje?
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: ksb » 10 gru 2012, 19:23

A może zamiast to czytać i denerwować się, trzeba pomyśleć, jak to rozbić?
Ja naprawdę nie wyobrażam sobie... To zmuszanie człowieka do pracy ponad siły i możliwości. Może trzeba jakiś sprzeciw do emesa w oparciu o rzeczywiste wyliczenia zespołów na swoim obciążeniu? A potem pozwy do sądu pracy?
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy

Postautor: andrzej007 » 10 gru 2012, 19:59

uwaga nr 1 - niezasadna, my wiemy najlepiej
uwaga nr 2 - niezasadna, my wiemy lepiej, jesteśmy świetni.
uwaga nr 3 - niezasadna, jesteśmy zaj........
uwaga nr4 - niezasadna, wiemy lepiej,
uwaga nr 5- niezasadna, co wy k.... wiecie o kurateli
uwaga nr 6 - spadajcie, my wiemy najlepiej co jest dla kurateli dobre.
uwaga nr 7 - jesteśmy super.
uwaga nr 19 ups. faktycznie trzeba kuratorom bardziej dokręcić śruby.
uwaga nr 20 - oj tam, oj tam
uwaga nr X niezasadna, my wiemy lepiej. Jak zawsze.
uwaga nr XX niezasadna. Co wy pie...........nieroby.
uwaga nr XXX niezasadna oczywiście.
uwaga nr XXXXX niezasadna. Nic nie rozumiecie, nic nie wiecie...
Im więcej praw tym większe bezprawie.
Awatar użytkownika
andrzej007
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 36 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Postautor: Deck » 10 gru 2012, 22:22

---------- 21:10 10.12.2012 ----------

ksb pisze:A może zamiast to czytać i denerwować się, trzeba pomyśleć, jak to rozbić?
Ja naprawdę nie wyobrażam sobie... To zmuszanie człowieka do pracy ponad siły i możliwości. Może trzeba jakiś sprzeciw do emesa w oparciu o rzeczywiste wyliczenia zespołów na swoim obciążeniu? A potem pozwy do sądu pracy?
Wszelkie uwagi i pomysły mogą się przydać.
Dziś rozmawiałem z naszymi kierownikami na temat powyższych uwag MS, które w naszej zgodnej opinii porażają: nieprzystawalnością do rzeczywistości, niedekwatnością wobec celów, założeń i priorytetów procesu resocjalizacji, techniczną awykonalnością i wielokrotną niewspółmiernością wobec możliwej praktyki, sił i środków - stanowią głównie teoretyczny i akademicki koncept polegający na niezrozumiałej, jałowej i bezcelowej nadprodukcji dokumentacji, czynności, zadań (fizycznie i psychicznie niemożliwych do wykonania w ramach unormowań kodeksu pracy), w całkowitym oderwaniu od faktycznych czynników wpływu na osobę skazanego jako rzeczywisty podmiot oddziaływań. Obecna postać projektu Rozporządzenia MS uczyni z kuratora "kompulsywnego biografa skazanego", w miejsce kontrolującego, wychowującego i resocjalizującego organu postępowania wykonawczego.

Również całkowicie nie wyobrażam sobie funkcjonowania Rozporządzenia MS w tej postaci.

---------- 21:22 ----------

andrzej007 pisze:uwaga nr 1 - niezasadna, my wiemy najlepiej
uwaga nr 2 - niezasadna, my wiemy lepiej, jesteśmy świetni.
uwaga nr 3 - niezasadna, jesteśmy zaj........
uwaga nr4 - niezasadna, wiemy lepiej,
uwaga nr 5- niezasadna, co wy k.... wiecie o kurateli
uwaga nr 6 - spadajcie, my wiemy najlepiej co jest dla kurateli dobre.
uwaga nr 7 - jesteśmy super.
uwaga nr 19 ups. faktycznie trzeba kuratorom bardziej dokręcić śruby.
uwaga nr 20 - oj tam, oj tam
uwaga nr X niezasadna, my wiemy lepiej. Jak zawsze.
uwaga nr XX niezasadna. Co wy pie...........nieroby.
uwaga nr XXX niezasadna oczywiście.
uwaga nr XXXXX niezasadna. Nic nie rozumiecie, nic nie wiecie...
Też tak to widzę. Brak jakiejkolwiek praktycznej i rzetelnej próby symulacji, oszacowania proporcji, korelacji zastosowanych środków do efektów i konsekwencji. A do tego teoria "wali po głowie" praktykę, lekceważy ją i w perspektywie niweczy.
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: lucinda » 10 gru 2012, 22:31

Deck pisze:...teoria "wali po głowie" praktykę, lekceważy ją i w perspektywie niweczy.

Sedno.
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 416 razy
Otrzymał podziękowań: 163 razy

Postautor: morphine » 10 gru 2012, 22:33

Powołują się na jakieś badania czasu pracy, efektywności itp., tylko kto widział ich wyniki??
Nie ma co się oszukiwać, że jeszcze coś możemy zmienić w tym rozporządzeniu. Przecież nieuwzględniając naszych postulatów mają mniej poprawek do naniesienia, a więc projekt prawie gotowy do podpisu.
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: zygzak » 10 gru 2012, 23:16

wyjaśnienia MS to nic innego jak demagogia poparta tendencyjnymi badaniami i oparta na wybiórczo stosowanej statystyce,
zygzak
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: ifonik » 10 gru 2012, 23:20

Brzmi znajomo?:
Według art. 943 § 2. Kodeksu pracy mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników. Istotnym jest fakt, iż osobą dopuszczającą się mobbingu nie musi być pracodawca, lecz może to być przełożony lub współpracownik.
Ofiara mobbingu może być zastraszana na wiele różnych sposobów, przez aluzyjne lub bezpośrednie komunikaty o zagrożeniu jej pozycji zawodowej i/lub społecznej w firmie, a nawet jej poczucia bezpieczeństwa fizycznego. Lęk mogą wywoływać u ofiary także inne, bardziej pośrednio zastraszające działania mobbera, takie jak: nadmierne kontrolowanie pracy osoby mobbowanej, fizyczne jej izolowanie lub utrudnianie jej komunikacji z otoczeniem, wydawanie niemożliwych do wykonania poleceń, zlecanie zadań znacznie przekraczających jej kompetencje, itp. Zastraszenie jest formą mobbingu stosunkowo łatwą do rozpoznania, często bardzo prostą i prymitywną. Czasem całkiem otwarcie używana jest tu agresja, szczególnie przy pogróżkach.
Pociąganie do odpowiedzialności jest uzasadnione i prawidłowe wówczas, gdy pracownik miał uprzednio postawione jasno określone i odpowiednie do jego możliwości zadanie. W przeciwnym wypadku pracownik jest wpędzany w poczucie winy za coś, do czego nie został zobowiązany, jest niesłusznie karany. Wywoływanie poczucia winy stanowi chyba najbardziej wyrafinowany sposób manipulacji osobą mobbowaną. Manipulacja uczuciami wiąże się ściśle z jasnością lub rozmyciem granic interpersonalnych oraz stylem komunikowania się. Obwinianie ofiary mobbingu, oprócz bezpośredniej formy słownej, może przybierać postać: niesprawiedliwego traktowania jej w sprawach premii, nagród, podwyżek, awansów itp., nadmiernego, nieuzasadnionego kontrolowania jej pracy, zmuszania jej do zostawania po godzinach, nadmiernego przypominania jej, jak wiele firma dla niej zrobiła, ostentacyjnego i niesprawiedliwego chwalenia innych, itd.
Art. 943 §3 K.p. jest podstawą odpowiedzialności pracodawcy, daje pracownikowi możliwość dochodzenia zadośćuczynienia pieniężnego od pracodawcy za utratę zdrowia spowodowaną mobbingiem.
Adoptując jednego psa nie zmienisz całego świata ale zmienisz świat jednego psa.
ifonik
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Inana » 10 gru 2012, 23:22

Ja się nie przejmuję, czekam na ten koniec świata co to go jarosj zapowiedział na okolice 20 grudnia. Zwisa mi to i powiewa. Jak nie będzie końca świata to będę wypełniać karty czynności: data, określenie czynności, skazany obecny, trzeźwy, przeprowadzono rozmowę.
A raz na pół roku sprawozdanie z dozoru na ministerialnym druczku: bez zmian, bez zmian, bez zmian, bez zmian. Chcieli - to niech mają. A że Sąd nic z tej mojej dokumentacji się nie dowie??? A CO MNIE TO OBCHODZI???????
Inana
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: VIOLA » 10 gru 2012, 23:30

---------- 22:26 10.12.2012 ----------

Deck pisze:
Apeluję do wszystkich kuratorów zawodowych-użytkowników forum (w tym "cichoczytających"): napiszcie kilka słów komentarza do powyższych uwag MS wobec uwag zgłoszonych do treści projektu Rozporządzenia MS (abstrahując od wpływu komentarza na ostateczny kształt Rozporządzenia MS, tu już nie mam raczej złudzeń). W tej sprawie trzeba zabrać głos.

Z pewnością "cichoczytający" już dawno wypowiedzieliby się na forum , ale gonią w przysłowiową piętkę - przy obecnych obciążeniach wciąż brakuje czasu dosłownie na wszystko , czas dla rodziny to już mitologia.
Wyliczanki MS co do czasochłonności wybiórczych czynności nie mają kompletnie oparcia w rzeczywistości.
Jako kurator zawodowy mam prawo domagać się rzetelnego wyliczenia czasu pracy , potrzebnego na wykonanie WSZYSTKICH zleconych mi zadań.
Czytając odpowiedzi MS na uwagi do projektu rozporządzenia do art. 176 kkw , można odnieść wrażenie,że kurator dla dorosłych wykonuje wyłącznie DOZORY i w ustawowym czasie pracy powinien się z tym wszystkim uporać.
A ja się pytam :
- gdzie jest wyliczenie czasu potrzebnego na czynności w dozorach: te w terenie i za biurkiem : tworzenie dokumentacji .
- gdzie wyliczenie czasu potrzebnego na wykonywanie spraw Kkow, O , Ps, Pp , nieliczonych do obciążenia spraw zawieszonych Zaw k oraz WYWIADÓW ¦RODOWISKOWYCH , których liczba wciąż rośnie i wynosi średnio kilkanaście w miesiącu ?
- co z czasem pracy w przypadku zastępstw nieobecnych kuratorów ?

I to wszystko z uwzględnieniem "kulejących" sekretariatów ZKSS lub ich braku, gdzie czynności typowo biurowe : zszywanie teczek , numerowanie kart , podkładanie korespondencji , osobiste generowanie wszelkich pism do instytucji wykonuje osobiście kurator z rejestrowaniem spraw w urządzeniach ewidencyjnych włącznie.........

Ps.
Ukazał się nowy druk statystyki MS-S40 , gdzie w ostatniej części należy wpisywać czas (w minutach) , który został poświęcony na wypełnienie formularza statystycznego

---------- 22:30 ----------

Inana pisze:Ja się nie przejmuję, czekam na ten koniec świata co to go jarosj zapowiedział na okolice 20 grudnia. Zwisa mi to i powiewa. Jak nie będzie końca świata to będę wypełniać karty czynności: data, określenie czynności, skazany obecny, trzeźwy, przeprowadzono rozmowę.
A raz na pół roku sprawozdanie z dozoru na ministerialnym druczku: bez zmian, bez zmian, bez zmian, bez zmian. Chcieli - to niech mają. A że Sąd nic z tej mojej dokumentacji się nie dowie??? A CO MNIE TO OBCHODZI???????

Koniec świata został "przełożony" przez Majów z powodu wyprzedaży pewnej marki samochodów ;-)
"...Porządek może zrobić każdy , ale tylko geniusz zapanuje nad chaosem ..."
Awatar użytkownika
VIOLA
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 137 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy

Postautor: spawacz » 11 gru 2012, 0:17

Przeczytałem i ciśnie mi się na usta jedna myśl, a w zasadzie słowotok. Albo to rozporządzenie to jest ściema i nie wejdzie w takim kształcie jak widzimy, albo dla ministerstwa jestem (personalnie jako Ja kurator) zwykłym śmieciem, który trzeba jakoś uprzątnąć lub mieć nadzieję, że wiatr sam mnie zmiecie najlepiej na wysypisko. Obudziłem się z letargu, naiwności, bezradności i już wiem gdzie jest problem, gdzie jest cały ból do środowiska kuratorskiego. Tu nie chodzi o moją nieefektywność, o chęć faktycznej zmiany obowiązków. Tu chodzi wyłącznie o moją pensję, która jest solą w oku tych na górze, dla których nie mogę przecież, aż tyle zarabiać. Jeśli nie można zabrać, zmniejszyć, zmienić pensji to Ci na górze zrobią tak, abym sam zrezygnował, dorzucić tyle obowiązków, abym zrobił się i poczuł śmieciem. Dla mnie diagnoza całej sytuacji to tylko i wyłącznie pieniądze i nic więcej. Gdybym zarabiał 1800 zł miesięcznie to nie było rozporządzenia, planów zmiany ustawy, daliby naszej grupie zawodowej święty spokój. Przepraszam za ton wypowiedzi. Emocje biorą górę.
spawacz
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych